Index Vakbarát Hírportál

Alig volt pénzük elindulni, mégis jobb helyzetben vannak, mint Messiék

2014. október 17., péntek 22:20

Szombat este játssza eddigi történetének egyik legnagyobb meccsét a spanyol bajnokságban újonc Eibar, a 27 ezres kisváros csapata a Barcelonához megy.

A klub első élvonalbeli szezonjával a FIFA honlapja is kiemelten foglalkozott nemrég, a hétvégi meccs körül azért is nagy a cirkusz, mert csütörtökön volt tíz éve, hogy Lionel Messi bemutatkozott a spanyol bajnokságban. A hétvégén ő is játszik az Eibar ellen, amely nem is szerepelt eddig olyan rosszul, hét meccsekbül kettőt megnyertek, háromszor ikszeltek, és csak kétszer kaptak ki, az utóbbi négy fordulóban veretlenek. 

Mindezt spanyol viszonylatban minimális pénzből. A Barcelona a nyáron 75 millió euróért vásárolta meg Luis Suárezt a Liverpooltól, ennyi pénz nagyjából öt szezonra biztosítaná az Eibar működését. A jegybévetelekből sem lesznek milliárdosak, 5900 néző fél el a stadionukban, eddig 2900 az átlagnézőszám, ezzel legfeljebb a magyar bajnokságban lennének az élmezőnyben. 

Ám ami a költségvetésnél sokkal fontosabb, míg a Barcelonának van, nekik semmilyen tartozásuk sincsen, ez a spanyol bajnokságban egyre ritkább, a katalán sztárklubnak is 287 milliós kölcsöne van. A klubok eladósodása évek óta gond Spanyolországban, egy tavalyi kormányrendelet szerint a jövőben a tévés bevételek egy részét elkülönítik, hogy ebből csökkentsék az adósságokat.

A feszes költségvetésben annak is nagy szerepe van, hogy a klub nyári tizenkét igazolásából tizenegy kölcsönbe vagy ingyen igazolhatóként érkezett, egyetlen beruházásuk a Barca B-ből megszerzett Dani Nieto volt, érte 75 ezer eurót adtak, de még soha senkiért nem fizettek ennyi pénzt. 

De még így is majdnem veszélybe került élvonalbeli indulások a feljutás után, mert bizonytalan volt, hogy össze tudnak-e szedni 1,7 millió eurót a közös kasszába. A klub elnöke azt mesélte, abszurd helyzetben találták magukat, mivel nem tartoztak senkinek, mégis majdnem hazavágta őket a pluszösszeg. „Mi voltunk az egyetlen klub az egész bajnokságban, akiknek nem volt tartozása. Megpróbáltuk bíróságon megtámadni, hogy ne kelljen befizetni a pénzt a spanyol szövetségnek, de nem sikerült" - idézi Alex Aranzabalt a BBC. 

Végül a klubnál korábban megfordult sztárjátékosok, Xabi Alonso és David Silva segített összeszedni az összeget. Van egy másik gondja azonban a soha semmilyen címet nem nyert baszk kiscsapatnak, mégpedig az, hogy a spanyol bajnokság szabályai szerint a feljutó kluboknak két éven belül legalább 15 ezres stadiont kell építeniük. Egyelőre az a tervük, hogy túléljék ezt a szezont az első osztályban, aztán majd meglátják, hogyan lehet bővíteni a stadiont. 

Rovatok