Index Vakbarát Hírportál

Lille-ben a francia rendőrök verték azt Evertont

2014. október 23., csütörtök 20:52 | aznap frissítve

Hiába figyelmeztette az Everton vezetősége a Lille-be utazó Everton-drukkereket, az angol híradások szerint a francia rendőrség túlzó erővel és nem megalapozott okkal lépett fel az angol drukkerek ellen. A meccs előtt sok liverpooli drukker arról panaszkodott, hogy a francia város főterét indokolatlanul szórták tele könnygázzal, sőt, többen azt nyilatkozták, hogy gumilövedékeket is bevetettek.

A Guardian szemtanúkra hivatkozva írta, kevés hiányzott ahhoz, hogy a francia rendőrség fellépése tragédiával végződjön. Anélkül gumibotoztak meg drukkereket, hogy bármi törvényelleneset tettek volna. Csak evertoni drukkerek voltak a főtéren, ahol egyszer csak megjelent a rendőrség, és könnygázt kezdett szórni.

„Énekeltünk, egyszer csak befutott a térre több száz rendőr. Könnygázt dobtak rám, olyan volt, mintha felrobbant volna a lábam, a szemem égett, 10 percig semmit nem láttam, csak arccal a föld felé térdeltem. Szerencsére volt köztünk egy ápoló, vizet öntött a szememre és kicipelt a térről. Szörnyű volt, mert mielőtt kirobbant a botrány, nagyon sok fiatal és gyerek volt köztünk, nem tudom, mi lett velük. Volt olyan, akit azért lefújtak, mert megszólalt. – nyilatkozta egy helyszínen tartózkodó drukker.”

A balhé már szerdán elkezdődött, amikor egy bárban kultúráltan italozó angol drukkerekre 50 francia hulligán támadt rá, a csetepaténak sérültjei is voltak, kettőt kórházban kellett ápolni, de a hírek szerint mindketten megnézhették csapatuk meccsét.

A stadionban aztán borzasztó unalmas meccs fogadta a megvert, és kevésbé megvert angol drukkereket. A volt fradista, Muhamed Besics kezdő volt az Evertonban, amelynek játékát erősen befolyásolták az előző napon és a napközben történt események. A franciák pedig a pályán próbáltak újabb elégtételt venni, eléggé érthetetlen módon. A második félidőben aztán megnyugodott mindenki, mindkét kapu előtt adódott lehetőség, de gól végül nem volt az, igazságosnak mondható, döntetlennel végződött meccsen.

De nem csak Lille-ben volt balhé. Rendbontás miatt  félbeszakadt a Slovan Bratislava-Sparta Praha az Európa Liga csoportkörének harmadik fordulójában. A svéd játékvezető, Martin Strömbergsson a 42. percben, 0-0-s állásnál küldte az öltözőbe a csapatokat. A szlovák Tasr hírügynökség közlése szerint a vendég cseh szurkolók áttörték az elválasztó kerítést és összeverekedtek a szlovák drukkerekkel. A rendőrségnek kellett közbeavatkoznia. Később folytatták a meccset, majdnem üres lelátók előtt.

Balh; Poysonzban

Ami a többi találkozót illeti, a Ferencvárost kiverő Rijeka a horvát válogatottban is góllal bemutatkozó Andrej Kramaric mesterhármasával verte a Feyenoordot, ezzel első győzelmét is megszerezte. Négy meccsen egyetlen gól sem esett. Meglepő módon, a dán AaB Aalborg 3-0-val ütötte ki az ukrán Dinamo Kijevet. Szalonikiben nyert a Fiorentina.

Európa Liga, csoportkör, 3. forduló

H csoport

Lille (francia)-Everton (angol) 0-0

Krasznodar (orosz)-VfL Wolfsburg (német) 2-4 (0-1)

Az állás: 1. Everton 5 pont, 2. Wolfsburg 4, 3. Lille 3, 4. Krasznodar 2

L csoport

Trabzonspor (török)-Lokeren (belga) 2-0 (0-0)

szerdán játszották:

Metaliszt Harkiv (ukrán)-Legia Warszawa (lengyel) 0-1 (0-1)

Az állás: 1. Legia Warszawa 9 pont, 2. Trabzonspor 6, 3. Lokeren 3, 4. Metaliszt Harkiv 0

G csoport

Rijeka (horvát)-Feyenoord (holland) 3-1 (0-0)

Standard Liege (belga)-Sevilla (spanyol) 0-0

Az állás: 1. Sevilla 5 pont, 2. Standard Liege 4 (3-2), 3. Rijeka 4 (5-5), 4. Feyenoord 3

I csoport

Young Boys (svájci)-Napoli (olasz) 2-0 (0-0)

Slovan Bratislava (szlovák)-Sparta Praha (cseh) 0-3 (0-0)

Az állás: 1. Young Boys 6 pont (8-3), 2. Sparta Praha 6 (7-4), 3. Napoli 6 (5-3), 4. Slovan Bratislava 0

J csoport

Aalborg (dán)-Dinamo Kijev (ukrán) 3-0 (2-0)

Steaua Bucuresti (román)-Rio Ave (portugál) 2-1 (2-0)

Az állás: 1. Steaua Bucuresti 6 pont (9-4), 2. Dinamo Kijev 6 (6-4), 3. Aalborg 6 (4-6), 4. Rio Ave 0

K csoport

Dinamo Minszk (fehérorosz)-Guingamp (francia) 0-0

PAOK (görög)-Fiorentina (olasz) 0-1 (0-1)

Az állás: 1. Fiorentina 9 pont, 2. Guingamp 4, 3. PAOK 3, 4. Dinamo Minszk 1

Rovatok