Index Vakbarát Hírportál

Most éppen májusra tennék a katari vb-t

2014. október 24., péntek 12:24

A 214 európai futballklubot tömörítő szervezet, az ECA (Európai Klubszövetség) a májusi rendezést támogatná a 2022-es katari világbajnokságon, tudta meg a BBC.

A katari vb időpontjáról lényegében a 2010-es eredményhirdetés óta megy a vita. A szervezők szerint nyugodtan meg lehetne tartani nyáron, a stadionokat és a szurkolói zónákat ugyanis kellő mértékben le tudnák hűteni, ám többek között a FIFA is kételkedik abban, hogy a 40 fokos nyári hőségben ez lehetséges. Maga Sepp Blatter, a szervezet elnöke is azt mondta, hogy kizártnak tartja a nyári rendezést.

A másik lehetséges időpont egy téli világbajnokság lenne, de akár a január-február, akár a november-decembri elképzelés valósulna meg, az pont kettészakítani az európai bajnokságokat. Egy, a héten előkerült elképzelés szerint akár hajnalban is megtarthatnák a mérkőzéseket, akkor ugyanis már nincs olyan meleg, de ez a sportolók szervezetére jelenthetne nagy terhelést. Az idei vb-n a játékosok háromnegyede európai klubcsapatból került a válogatottba, ezért az ECA véleménye különösen fontos lehet a kérdésben.

Kik vannak az ECA-ben

Többek között a Manchester United, a Bayern München, a Chelsea, a Barcelona, a Real Madrid, a Paris Saint-Germain és a Liverpool is tagja a szervezetnek, melyben minden UEFA-tagállamból van legalább egy klub. Magyarországot a DVSC képviseli teljes jogú tagként, a Budapest Honvéd, a Győri ETO, a Ferencváros és a Videoton társult tagok.

A BBC értesülése szerint a FIFA viszont továbbra is rábólinthat a nyári rendezésre, mivel Mexikóban (1986), az Egyesült Államokban (1994) és a japán-dél-koreai közös rendezésű vb-n is voltak 35 fok körüli hőmérsékletnél rendezett mérkőzések. Katar viszont továbbra is kitart amellett, hogy képesek lesznek nagyjából 23 fokosra hűteni a levegőt a stadionokban.

Rovatok