Index Vakbarát Hírportál

Részleges stadionbezárás a román-magyar miatt

2014. október 31., péntek 17:58

Hosszas várakozás után pénteken, röviddel 6 óra előtt bejelentette az UEFA a román-magyar Eb-selejtező miatti büntetéseket. Mindkét válogatott következő mérkőzését részleges stadionbezárással sújtották, a románoknak a bukaresti Nemzeti Stadion 122-es szektorát kell bezárniuk, míg a finnek elleni Eb-selejtezőn az MLSZ-nek legalább annyi szektort kell bezárnia az Albert Stadionban, hogy azok minimum 2500 főt tegyenek ki.

Emellett a román szövetséget 32 ezer euróra (9,8 millió forint) büntette, míg az MLSZ-t 30 ezer euróra (9,2 millió forint), de 30 napon belül a magyar szurkolók által Bukarestben okozott károk összegét is meg kell téríteniük. Azt még nem tudni, hogy ez mennyi lesz, erről majd a román szövetséggel kell megegyezniük.

Az MLSZ közlése szerint a minimum 2500 férőhelynyi szektorbezárás a Ferencváros stadionjában két szektort jelent. A magyar szövetség a következő, keddi ülésén dönt arról, hogy fellebbeznek-e a szektorbezárás ellen, amely a tömeges rasszizmus esetén kiszabható legkisebb büntetési tétel volt.

Az október 11-i bukaresti Eb-selejtezőre különvonat indult Budapestről, mások buszokkal, autókkal érkeztek a mérkőzésre. A magyar himnuszt kifütyülték a román szurkolók, ahogy tavaly ősszel is, aztán elkezdődött a petárdázás, ami leginkább azért történhetett meg, mert hazai ultrák állítólag motozás nélkül jutottak be a stadionba.

A petárdák a magyar tábor melletti szektorokból érkeztek, a magyarok ezeket visszadobták, aztán a szervezők beküldték a biztonsági szolgálatukat a románok közé, akik kikergették a drukkereket onnan. Volt, akit brutálisan megvertek, a mérkőzés után bejárták a netet a vérző fejű román szurkolókról készült képek. 

Román-magyar rendbontás

Több tucatnyi - köztük számos vétlen - hazai szurkoló került végtagtöréssel, fejsérüléssel kórházba, de a BGS emberei közül is kettőt átdobtak a korláton az egyik román klubcsapat ultrái.

Később arról lehetett hallani, nem sok hiányzott ahhoz, hogy a folyamatos robbantások, füstpetárdák miatt az UEFA elrendelje a meccs félbeszakítását, ami 3-0-s magyar győzelmet eredményezett volna.

De balhé volt már a kezdés előtt is, a bukaresti Steaua és Rapid ultrái összecsaptak egymással és a rendőrökkel is a lelátón, ezért több rendbontót kivezettek a stadionból

Az európai szövetség az 1-1-gyel zárult mérkőzés után a románok ellen lelátói rendbontás, petárdázás és lézerezés miatt indított eljárást, míg a magyar szövetség ellen rasszista megnyilvánulások, petárdázás és lelátói zavargás miatt.

A döntést többször is elhalasztotta az UEFA Fegyelmi Bizottsága, román lapok szerint legutóbb azért, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség beadványában az ellenőri jelentés hiányosságaira hívta fel a figyelmet, amelyben a románok rasszista megnyilvánulása, illetve a magyar tábort ért inzultus - fáklyákat, petárdákat dobáltak a magyar drukkerek közé - nem szerepel.

Rendeztek már zártkapus magyar-románt, tavaly a budapesti vb-selejtezőt kellett nézők nélkül megrendezni, mert az UEFA egy korábbi, Izrael elleni meccs miatt büntette a magyar szövetséget, azon a találkozón a magyar drukkerek rasszista megnyilvánulásokat tettek. 

Az UEFA-nak volt dolga az utóbbi időben, októberben egy Szerbia-Albánia Eb-selejtezőt félbe kellett szakítani, mert egy drónnal Nagy-Albánia zászlót irányítottak a pálya fölé Belgrádban, ezután pedig elszabadult a pokol. A játékosok lökdösődtek, a berohanó szerb szurkolók az albán játékosokat is megtámadták. A mérkőzés félbeszakadt, a vendég albánok nem akarták folytatni. Az UEFA 3-0-val a szerbeknek adta a meccset, de egyúttal le is vont tőlük három pontot. 

A román és a magyar válogatott legközelebb jövő szeptemberben találkozik, azt az Eb-selejtezőt Budapesten rendezik majd. Addig még két hazai tétmeccset is játszik a magyar csapat, a finnek és a görögök ellen. 

Rovatok