Index Vakbarát Hírportál

A püspök és a Vidi-tulaj építhet stadiont Szegednek

2014. november 4., kedd 13:47

A Szeged-Csanádi egyházmegye a sportcélra fordítható társaságiadó-kedvezményekből építene futballstadiont Szegeden, még úgy is, hogy a városnak jelenleg nincs NB I.-es futballklubja. Az építtető pedig Orbán Viktor miniszterelnök egyik bizalmasának, a Videoton tulajdonosának, Garancsi Istvánnak a cége, a Market Zrt. lehetne, írja a Hvg.hu.

Eredetileg tavaly és a SZEOL-pályán kezdődött volna építkezés, miután az MLSZ tavaly nyáron elfogadta a Szeged-Csanádi egyházmegye tulajdonában lévő Szeged 2011 Kft. terveit, és 695 millió forintot jóvá is hagyott. Az MSZP-s Botka László által vezetett város végül – egy nagyobb részben – az egyházmegye tulajdonában lévő területet jelölt ki. Mivel a városnak egy fillérjébe sem kerül az összesen 2,5 milliárdos beruházás, így a baloldali képviselők várhatóan nem szállnak szembe a stadionépítési akarattal.

Kiss-Rigó László, Szeged-Csanád megyéspüspöke több interjúban is elmondta, a futball az ifjúság nevelésének, a közösség építésének nagyon jó eszköze, a sportnak kitüntetett szerepe van a személyiség alakításában is – így az egyháznak ebben szerinte mindenképpen van feladata. Az sem zavarja, hogy egy egyházmegye futballklubot működtet, reméli, a Szeged 2011 előbb-utóbb feljut a legjobbak közé.

Garancsi szerepvállalása nem csak az építkezés miatt fontos, a Szeged-Csanádi egyházmegye gazdasági tanácsának is tagja. A Videoton-tulaj kezébe idén ősszel került a Market Zrt. Ez a cég építette fel az FTC új stadionját, a Groupama Arénát. A Market Zrt. tavaly közel 39 milliárd forintos árbevétel mellett 740 millió forintos üzemi eredményt ért el, írta meg nemrégiben a Napi.hu. A lap 100 leggazdagabb című kiadványában Garancsi egyébként a 48. helyre került, vagyonát 13,7 milliárd forintra becsülik.

A püspök kapcsolata a futballal sem új keletű, 2010-ben szállt be a szegedi fociba, akkor alapították meg a KITE-Szegedet, amelyet a Profi Futball Kft. működtetett. Ennek egyik tulajdonosa személyesen Kiss-Rigó volt, akkor 500 ezer forintot adott a cégalapításra. Ezzel párhuzamosan játszott az NB III.-ban a Tisza Volán SC is. A sikerek elmaradtak, végül egy cseles fúzióval – a KITE-Szeged az NB II.-es Makóval egyesült – maradhatott egy ideig a másodosztályban klub. Innen kiesett, de a Létavértes licencgondjai miatt végül megőrizhette tagságát. A csapat jelenleg hat pont hátránnyal hatodik az NB II.-ben.

Rovatok