Index Vakbarát Hírportál

Önmegsemmisítő módba kapcsolt a City

2014. november 6., csütörtök 13:50

Négy forduló után már van hat továbbjutó (a Real Madrid, a Borussia Dortmund, a Bayern München, a PSG, a Barcelona és a Porto) a Bajnokok Ligájában, miközben olyan csapatok, mint a Manchester City vagy a Liverpool kiesésre állnak, vagy éppen csak elkerülik azt.

Hiába kezdett vereséggel az A csoportban a tavalyi döntős Atlético Madrid, azóta nem hibáztak, így hamar a csoport élére kerültek. Mögöttük viszont nem a Juventus, hanem az Olympiakosz a második, ami csak az egymás elleni mérkőzések (otthon 1-0, idegenben 2-3) eredménye miatt előzi az olaszokat.

A Juventusnak előnyt jelenthet, hogy ha a következő fordulóban nyer az Atlético, már továbbjut, így az utolsó körben Torinóban lazíthatnak, ahhoz viszont nyerniük kell az olaszoknak a Malmö ellen, holott otthon is megszenvedtek ellenük, az Olympiakosz pedig leszerepelt Svédországban.

Jelenleg így kéne sorsolni

Az első helyezettek: Atlético Madrid, Real Madrid, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund, Bayern München, Paris Saint-Germain, Chelsea, Porto.

A második helyezettek: Olympiakosz, Basel, Monaco, Arsenal, Roma, Barcelona, Schalke 04, Sahtar Donyeck.

A B csoportban Real Madridnál az lesz az egyetlen kérdés, hogy rámennek-e a hibátlan szereplésre, vagy sem. Mögöttük viszont nagy harc várható, főleg úgy, hogy a Liverpool egyelőre csak a harmadik.

Az angoloknak jöhet majd a szenvedős meccs a Ludogorec ellen idegenben, utána pedig a Baselnek kellene visszavágniuk. Vélhetően utóbbi dönt majd a továbbjutásról, hiszen a svájciak most 3 ponttal vannak előrébb, nekik a végén egy döntetlen is elég lehet az addigi eredményektől függetlenül, a nyomás tehát Brendan Rodgers csapatán van.

A Bayer Leverkusen vezeti a C csoportot, és bár még nem jutott tovább, a biztos EL-t jelentő harmadik helynél hátrébb már nem végezhetnek. Mögöttük elég szoros a helyzet, a Monacónak 5, a Zenitnek és a Benficának pedig 4-4 pontja van, vagyis bármi lehet még a folytatásban. Érdekes ugyanakkor, hogy a Monaco gólaránya jelenleg 1-1, egyszer nyertek 1-0-ra a Leverkusen ellen, legutóbb a Benfica verte őket ugyanennyire, közte pedig volt két 0-0. Aki nyerni tud a következő fordulóban – Zenit–Benfica és Leverkusen–Monaco-meccsek jönnek –, főleg a hátsó hármasból, az nagy lépést tesz a továbbjutás felé.

A D-ben Borussia Dortmund kényelmes helyzetben van, négy meccs után, a második legtöbb rúgott góllal már továbbjutók, de az Arsenalnak sem kell nagyon aggódnia, mert elég egyetlen pont ahhoz, hogy ők is nyolcaddöntősek legyenek. Persze ezt már abszolválhatták volna, ha megverik az Anderlechtet, de így vagy a Dortmund ellen, vagy Törökországban kell megküzdeniük ezért. Ahhoz kisebb csoda kellene, hogy az Anderlecht ledolgozza az ötpontos hátrányát az Arsenallal szemben, és továbbjusson, a Galatasaraynak pedig lényegében már csak matematikai esélye van.

Szintén ott van a legjobb 16 között egy másik német, a Bayern München, mögöttük viszont nagy a káosz az E csoportban. A Roma és a CSZKA Moszkva is 4-4 ponttal áll, míg a Manchester City hatalmas csalódásra két ponttal az utolsó. Manuel Pellegriniéknek a továbbjutáshoz a Bayern ellen otthon, illetve a Roma ellen idegenben is nyerniük kellene. Ráadásul Yaya Touré és Fernandinho eltiltás miatt nem játszhat a Bayern ellen, ami nagyban csökkenti az esélyeiket. A csoport legfontosabb mérkőzése alighanem a következő fordulóban a CSZKA-Roma lesz, ha az egyik csapat nyerni tud, az nagyon közel kerülhet a második helyhez.

Az F csoportban viszont már nincs nagy kérdés, illetve csak annyi, hogy a 10 pontos PSG, vagy a 9 pontos Barcelona lesz-e az első – az APOEL és az Ajax az EL-t érő harmadikért megy. A döntés a végére marad majd alighanem, Párizsban a PSG nyert, de ez nem számít, ha nyer a hatodik fordulóban a Barcelona, övé lehet az első hely. Ilyen szempontból az Ajax is könnyebb helyzetben van, mert függetlenül az ötödik fordulótól, a végén egy hazai győzelemmel az APOEL ellen ott lesznek az EL-ben tavasszal.

Az igazi káosz viszont a G csoportban van, ahol csak akkor lehetett volna kuszább minden, ha szerdán kikap a Chelsea Szlovéniában, mert akkor az angolok 6, a Schalke és a Maribor 5, a Sporting pedig 4 ponttal állt volna. Most ennél picivel, de tényleg csak picivel tisztább a helyzet, ami annyit jelent, hogy a Chelsea bármit csinál, legalább az EL-ben folytatja, de egy döntetlennel már a BL-nyolcaddöntő is meglesz nekik.

Miután a Sporting és a Schalke is játszik még az első angol csapattal, így a Maribor pici helyzeti előnnyel kompenzálja, hogy le van maradva a többiek mögött. Egy, esetleg két bravúrral máris nagyot ugorhatnak, de akár már a Sporting ellen el is vérezhetnek november végén.

A H csoportban is majdhogynem lezártnak tekinthetünk mindent, a Porto már biztosan továbbjutott, a Bilbao bármit csinál, már nem juthat tovább, maximum az EL-ért küzdhet, bár a mostani játékukat elnézve nem biztos, hogy meg tudják verni otthon a BATE-t, a döntetlen ugyanis kevés lesz a harmadik helyhez.

A csoportok állása

A csoport: 1. Atlético Madrid 9 pont, 2. Juventus 6 (5-4), 3. Olimpiakosz 6 (6-7), 4. Malmö 3

B csoport:1. Real Madrid 12 pont, 2. Basel 6, 3. Liverpool 3 (2-6), 4. Ludogorec 3 (3-8)

C csoport: 1. Bayer Leverkusen 9 pont, 2. Monaco 5, 3. Zenit 4 (3-4), 4. Benfica 4 (2-5)

D csoport: 1. Dortmund 12 pont, 2. Arsenal 7, 3. Anderlecht 2, 4. Galatasaray 1

E csoport: 1. Bayern München 12 pont, 2. A Roma 4 (7-11), 3. CSZKA Moszkva 4 (5-9), 4. Manchester City 2

F csoport: 1. Paris Saint-Germain 10 pont, 2. FC Barcelona 9, 3. Ajax Amsterdam 2, 4. APOEL 1

G csoport: 1. Chelsea 8 pont, 2. Schalke 04 5, 3. Sporting Lisboa 4, 4. Maribor 3 

H csoport: 1. FC Porto 10 pont, 2. Sahtar Donyeck 8, 3. BATE Boriszov 3, 4. Athletic Bilbao 1

A már továbbjutott csapatokat dőlt betűvel jeleztük.

Rovatok