Index Vakbarát Hírportál

Megjelent az abszurd FIFA-jelentés, Katar és Oroszország sem bukja a vb-t

2014. november 13., csütörtök 11:37

A FIFA csütörtökön felmentette Katart és Oroszországot is a korrupciós vádak alól, úgyhogy az oroszok által rendezett 2018-as és az arab országban rendezendő 2022-es futball-világbajnokságra sem írnak ki új szavazást. Nincs rá ok - indokoltak, és a jövőben szeretnék átalakítani a pályázatok módját. 

A FIFA etikai bizottsága várhatóan néhány olyan szakembert fog kritizálni, akik már nem aktívak, és nem tagjai a nemzetközi szövetségnek. Jack Warner, Mohammed bin Hammam és Reynald Temarii is köztük lesz, ők mind korrupciós gyanúba keveredtek korábban. 

A katari vb-t kritizáló angolok számára is kínos az etikai bizottság tájékoztatása, ugyanis a BBC úgy tudja, hogy a 2018-as vb-re pályázó angolok szintén próbáltak a Trininad és Tobagó-i Jack Warner kedvében járni. Igyekeztek neki állást találni Angliában, meghívták a karibi ország U20-as válogatottját edzőtáborozni, és fizették az ottani szövetség egyik gálavacsoráját. A jelentés szerint ezzel az angolok súlyosan megsértették a rendezésért folytatott verseny tisztaságát. Végül az angolok csak két szavazatot kaptak a bizottságtól, az oroszok lettek az elsők. 

A vizsgálatot vezető amerikai ügyvédet, Michael Garciát ráadásul korábban kitiltották Oroszországból egy diplomáciai konfliktus miatt. Garciának nem volt lehetősége, hogy a gyanúba keveredett FIFA-tisztségviselők emailjeit és telefonjait megszerezze. A 430 oldalas jelentésből a hírek szerint csak néhány részletet és a konklúziót közli majd a FIFA etikai bizottsága. 

A FIFA.com-ra felkerült összegzésben vannak súlyos állítások is a rendezőkkel szemben: 

A katari világbajnoksággal kapcsolatban az egyik legnagyobb baj az éghajlat, a nyári hőségben egyszerűen lehetetlen megrendezni a mérkőzéseket. A jelentés gyakorlatilag felmenti a katariakat az aló egyik legkeményebb vád alól, hogy durván megsértik az emberi jogokat. A vendégmunkások embertelen helyzete miatt rengeteg kritika érte őket. 

Mindezek ellenére a jelentés azzal a konklúzióval zárul, a vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a FIFA-alkalmazottak és a pályázók képviselői sem hibáztak a 2018-as a 2022-es pályázat során.

A FIFA-t vezető Sepp Blattert is vizsgálatnak vetették alá, és persze kiderült, hogy nincs felelőssége, a híresztelésekkel ellentétben nincs amerikai bankszámlája, ahova kenőpénz érkezett volna. Semmi kifogásolnivalót nem találtak nála, még meg is dicsérték. 

A FIFA korábban már közölte, nem fogja nyilvánosságra hozni a teljes jelentést. Katart korábban azzal vádolták meg, hogy egyenként vesztegette meg a FIFA döntéshozóit. Az ügyben több bizonyítékot is feltárt a Sundy Times nevű újság, ezeket viszont nem vették figyelembe a vizsgálat során.  

Garcia nem ért egyet az etikai bizottság összegzésével

Michael Garcia, a FIFA etikai bizottsága vizsgálati részlegének vezetője a szervezet fellebbviteli bizottságához akar fordulni, mert úgy véli, hogy az etikai testület döntéshozói szekciójának vezetője nem megalapozott következtetéseket vont le az általa készített jelentésből.

"A döntéshozói kamara elnökének mai összegzése számos helyen nagy mértékben hiányos és téves ismertetése a vizsgálati kamara jelentésében részletezett tényeknek és következtetéseknek" - idézi Garciát az MTI. 

Az összegzés arra is kitér, hogy gyakran nehéz megállapítani, hol húzódik a határ a lobbizás és tisztességtelen befolyásolás között. Arra is van benne utalás, hogy egyesek esetében felvetődhet, nem a FIFA etikai szabályzatának megfelelően jártak el, de ezek összességében nem befolyásolják a pályázati procedúra végkimenetelét. Garcia ugyanakkor bizonyos - meg nem nevezett - személyekkel szemben etikai eljárás lefolytatását javasolta.

Rovatok