Index Vakbarát Hírportál

Kölyök, neked a neve Mr. Puskás

2014. november 13., csütörtök 23:19

A Goal.com futballportál (végre) Puskás Ferencet is beválasztotta legendái közé, saját Hírességek Csarnokába. Puskáson kívül eddig három nevet hoztak nyilvánosságra, Maradonát, Pelét és Zinedine Zidane-t szavazta még be a több százezer olvasó. Idén rajtuk kívül már csak egy futballista kerülhet a halhatatlanok közé.

Puskás az őrületbe kergette a kapusokat 30-35 méteres lövéseivel. Nemcsak erősek, de nagyon pontosak is voltak. Egy igazi zseni volt.

– Raymond Kopa, egykori realos csapattárs.

A lap bő terjedelemben foglalkozik az Aranycsapat tízesével. Röviden felidézi Puskás karrierjének legfontosabb állomásait és számait: a Honvédnál indult páratlan karrierje, 352 gólt rúgott 341 meccsén, 1954-ben a vb-döntőt elveszítő magyar válogatott tagja volt, a Real Madriddal háromszor nyert BEK-et, az 1960-as, 7-3-ra megnyert döntőben négy gólt rúgott az Eintracht Frankfurtnak. Négyet európai döntőn se előtte, se utána nem rúgott senki, a mai napig sem. A Goal.com másik cikkében pedig felidézik, hogyan került a Magyarországon eltiltással fenyegetett, túlsúlyos csatár a Madridhoz.

A Goal.com Puskásról szóló idézetgyűjteménnyel is tiszteleg. Az egykori játékostársak mellett Alex Ferguson, George Best emlékeit is felidézik, de meglepetésre Gyurcsány Ferenctől is van egy mondat.

Közülünk ő volt a legjobb. Hatodik érzéke volt a futballhoz. Ha ezer megoldás volt, ő az ezeregyediket választotta

– mondta róla Hidegkuti Nándor.

Egy másik beválasztottat, Zidane-t is megkérdezték Puskásról. A francia arról beszélt, hogy Puskás azok között volt, akik a Real Madriddal történelmet írtak.


Bobby Charltonnal, Denis Law-val és Puskással edzősködtünk egy ausztrál futballakadémián. A fiúk nem tisztelték, kinevették a kövérsége és a kora miatt. Egyszer úgy döntöttünk, hogy a srácok kihívhatják versenyre az egyik edzőt: ki tudja többször eltalálni a felső lécet tíz kísérletből. Természetesen az öreg dagadtat választották. Law megkérdezte a kölköket, hogy mit gondolnak, hányszor találja majd el a lécet a idős kövér edző. A legtöbben ötnél kevesebbre tippeltek. Jobban tették volna, ha tízet mondanak. Az öreg kövér edző nekikezdett, és egymás után kilencszer talált. A tizediknél felküldte a levegőbe labdát, mindkét vállán és a fején is megpattintotta, majd sarokkal feltette, és a felső lécre bombázta. Mindenki elnémult, aztán az egyik kölyök megkérdezte, ki volt ez. Neked, kölyök, a neve Mr. Puskás

– idéztek egy sztorit George Besttől.

Rovatok