Index Vakbarát Hírportál

Korrupcióban lubickol a FIFA, Katar a terrorvádba bukhat

2014. november 15., szombat 21:33

Nincs az a korrupció, ami miatt elvennék Katartól a 2022-es futball-világbajnokságot, de a terrorizmus támogatásának vádját már nem biztos, hogy megúszhatja az arab ország, miután már Sepp Blatter FIFA-elnök is arról suttog, hogy egyes katari sejkek a gyilkos Iszlám Államot támogathatják.

Bár a FIFA hivatalosan még kitart a 2022-es, katari rendezésű futball-világbajnokság mellett, és az se nagyon érdekli, ha olyan időpontban rendezik meg, ami az egész futballvilágnak nem jó, de az utóbbi időben egyre több jel utal arra, hogy Sepp Blatter elnök türelme is kezd elfogyni.

A német Der Spiegel úgy értesült, hogy a FIFA-elnök arról tájékoztatta a norvég futballszövetség vezetőit,  nem kell aggódniuk, nem Katarban lesz a 2022-es világbajnokság. Az egész még a múlt hónap végén történt egy hivatalos vacsorán, azóta több újság meg is kereste a norvégokat az ügyben, ők cáfolni és megerősíteni sem akarták a dolgot, a FIFA szokás szerint tagadott.

Szintén a német lap állítja egy forrására hivatkozva, hogy Blatternek elege van a katariakból, arrogánsnak nevezte a szervezőket, akik azt hiszik, bármit megtehetnek, mert pénzük van.

Sőt, úgy sejti, hogy több katari sejk pénzzel támogatja az Iszlám Állam szélsőséges terrorszervezetet, ami Irak és Szíria egyes területein egy kalifátust is kikiáltott.

A katari világbajnokság és a terrorizmus nem először került egy lapra, bár eddig az akkor még ISIS-ként ismert Iszlám Állam terrorfenyegetése volt a téma. A terrorszervezet még a nyáron szólította meg a FIFA-t, hogy mondják le a 2022-re tervezett tornát, ugyanis addigra Katar is az Iszlám Állam fennhatósága alá fog tartozni, és nem tűrik a korrupciót. Azt állították, hogy vannak olyan rakétáik, melyekkel simán elérik Katart. 

A nemzetközi futballszövetséget emiatt azzal támadták, hogy amikor az arab országnak adta a rendezés jogát, figyelmen kívül hagyta a terrorveszélyt. Az al-Arabiya a történtek után azt írta, a FIFA-t már 2010-ben, a rendezés odaítélése előtt tájékoztatták a terrorveszélyről, csak akkor még az al-Kaida fenyegetésétől tartottak. 

A 2022-es vb-nek már csak ez hiányzott, hiszen pont a nyári vb előtt jelentek meg angol lapokban újabb bizonyítékok arra, hogy a katariak megvették a rendezés jogát. 

Ez lehet a legnagyobb akadály

Ám ha valami, akkor a terrorizmus veszélye, esetleg támogatása sokkal súlyosabb a korrupciós vádaknál a katari világbajnokságra nézve. Még augusztusban vádolták meg Katart, hogy az országban több személy is segítheti az Iszlám Államot, a vád ráadásul a szövetséges Egyesült Államok részéről érkezett.

Az amerikaiaknak nem volt konkrét bizonyítékuk arra, hogy a katari kormány pénzelné a terrorszervezetet, de információik szerint katari magánszemélyek az IS-t, és ahhoz hasonló csoportokat támogatnak. A Washington Institute szerint a katari politika egyik taktikája, hogy több vallási és nemzetközi szervezetet is támogatnak, hogy érdekeltségeiket biztosítsák külföldön. Ezért is gyanúsították meg korábban őket, hogy a Hamászt és a tálibokat is támogatják. 

Ismerős helyzet

Az, hogy a FIFA-nak egyáltalán nem számít, ha valakit korrumpálnak a tagjaik közül arra éppen a csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés a legfőbb bizonyíték, amelyet a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari futball-világbajnokság odaítélése miatt készítettek. A FIFA arra jutott, hogy bár történtek vesztegetések, tőlük senki nem hibázott, ezért nem írnak ki új szavazást.

A legnagyobb probléma, hogy a pénzmozgások ilyen esetben nagyjából lenyomozhatatlanok. A katari világbajnokság korrupciós botrányának egyik főszereplője, Mohamed bin Hammam volt, aki ugyan nem volt része a szervezőbizottságnak, de egykor az ország legmagasabb rangú sportvezetőjeként tartották számon. A gyanú szerint ő vesztegetett meg több afrikai és karibi FIFA-tisztségviselőt, hogy támogassák az arab ország pályázatát. A pénzt magáncégein keresztül mozgatta, a legtöbb esetben a FIFA-képviselők, vagy azok rokonainak magánszámlájára.

A szervezők hárítottak, a vádak miatt csak széttárták a kezüket, és azt mondták, Bin Hammam nem a szervezőbizottság tagja, nem tudják vállalni a felelőséget érte.

És akkor ott van még a katariak megítélése az arab világon belül. A napokban több ország is lemondta a katariak által rendezett kézilabda-világbajnokságon való részvételt, emiatt akár még a magyar válogatott ölébe is hullhat egy vb-szereplés. 

Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek is technikai szempontokat és nem megfelelő felkészülést említettek, de valószínűleg politikai konfliktusok miatt döntöttek a visszalépés mellett. 

Bahrein, az Emírségek és Szaúd-Arábia még márciusban hívta vissza nagykövetét Dohából, mert szerintük a katariak szélsőséges iszlamista csoportokat támogatnak a régióban. A politikai feszültséget azóta sem sikerült rendezni az országok között.

Azt azért fontos megjegyezni, hogy az Iszlám Állam ellen létrejött Arab Koalíciónak Katar is a tagja, gépeket is biztosítottak a terrorszervezet elleni légi csapásokhoz. Egy szeptemberben adott CNN-interjúban a katari emír kijelentette, nem támogatják a terrorizmust, de vannak olyan szervezetek, melyeket az Egyesült Államok terroristának tart, ők viszont a világnak azon a részén nem.

Nemcsak a szélsőségesek, Észak-Korea is?

De a szélsőségesek támogatása mellett az is felmerült a közelmúltban, hogy a katariak pénze közvetve az észak-koreai diktatúrát is támogatja. A katari világbajnokság létesítményein és az ezzel kapcsolatos milliárdos beruházásokon leginkább vendégmunkások dolgoznak, köztük több ezer észak-koreai.

Az Anti-Slavery International igazgatója, Aidan McQuade november elején nyilatkozta azt az International Business Timesnak, hogy Katar közvetve pénzeli Phenjant, a vendégmunkások a bérükből ugyanis semmit sem látnak, az egy észak-koreai közvetítő cégen keresztül állítólag egyenesen a rezsimnek megy haza.  

A melegeket kitiltják 

A meleg szurkolók ügyét ugyanúgy fogja kezelni Katar, mint az alkoholét - nyilatkozta a katari sportminiszter egy újságírói kérdésre a napokban. Alkoholt nagyjából csak a szállodákban árulnak majd a világbajnokság alatt, mert az érkezőknek tiszteletben kell tartaniuk a katariak tradícióit, úgyhogy lehet sejteni, hogyan állnak majd a kérdéshez. 

Nemcsak az észak-koreai munkások kerültek lehetetlen helyzetbe Katarban, egy korábbi jelentés szerint rengeteg vendégmunkást zsákmányolnak ki, normális jogi képviseletük sincs azoknak, akik az arab országba mennek dolgozni.  

Ezt most megúszták

Korábban a FIFA-elnök elismerte, hiba volt az arab országnak adni a rendezés jogát, mert az időjárás nem megfelelő a világbajnokság lebonyolítására. Ez volt az első jele annak, hogy a nemzetközi futballszövetség kezd meghátrálni. 

Aztán az elmúlt hónapokban több FIFA-vezető is úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg a katariaktól elveszik majd a tornát, de ezek csak magánvélemények voltak, nem a FIFA hivatalos álláspontja.

A korrupciós vizsgálat eredménye után szinte már biztos, hogy emiatt nem veszik el az országtól a rendezést, hiába erősködik a jelentést összehozó Michael Garcia, hogy hozzák nyilvánosságra az anyagot. Ezt most megúszták, de valószínűleg ennyivel még nincs vége az ügynek. 

Rovatok