Index Vakbarát Hírportál

Minden nap imádkozik Dárdai folytatásáért

2014. november 16., vasárnap 16:46

A magyar futball sokat veszíthet, ha Dárdai Pál nem marad. Összeszedtük, kik lennének csalódottak. Emellett azt is, milyen helyzetben van a kapitány és mit mérlegel.

Három tétmeccset 3-1-es gólaránnyal és 7 ponttal hozott le Dárdai Pál, az ideiglenes kapitány, ilyen bemutatkozás nem volt a magyar kispadon Mezey György óta, vagyis pontosan harmic éve. Mezey háromszor nyert vb-selejtezőn, Ausztria, Hollandia és Ciprus volt az ellenfél.

Az oroszok elleni keddi barátságos meccset maga kérte. Az indoklása: komoly ellenféllel szemben tudja csak lemérni, hogy mit tudnak a játékosai. A tény biztató, hogy miatta kötöttek le egy barátságos találkozót, már mint annak, aki a maradását szeretné. Végigvettük, kiket hallgat meg, és ők mit szeretnének.

Játékosok:

Egyértelmű igen a válasz. Erre Dzsudzsák Balázs határozottan utalt is a finnek legyőzése után az egész csapat nevében. Úgy fogalmazott, reméli, a visszafelé jegy nincs megvéve neki. A gólpasszt adó poznani Lovrencsics Gergő még ezen is túlment, ő azt mondta: minden este imádkozik a szakember maradásáért. A Hoffenheim centere, Szalai Ádám már rögtön az első edzés után kijelentette: ég és föld a különbség a jelenlegi és a korábbi szakmai stáb között.

Szurkolók:

Dárdai már Bukarestben elnyerte maximálisan a közönség szimpátiáját, hiszen gólt lőttünk, amire több mint negyven évet kellett várni. Az elfogadottsági és hitelességi indexe folyamatosan emelkedett, és egyébként is magasról indult. (Ő ajánlotta az MLSZ-nek az akadémiai rendszert átvilágító belga céget, akik helyre tették a belga és a német focis is.) Még a feröeri meccs után is szerzett rajongókat. Arról egyébként a finnek megverése után azt mondta, nem volt benne veszélyérzet, csak szarul nézett ki, amit látott a pályán. Hangulati szempontból fontos a keddi oroszok elleni mecs, ha ott még támadásban is mutatunk valamit, nem kérdés, hogy még többen éltetni fogják.

Szövetség:

Dárdai kifejtette, mindenkivel tárgyalni akar, de mivel a szövetség olyan lázasan nem kereshetett kapitányt az elmúlt időszakban, nyilván örömmel vennék, ha maradna. Eddig ingyen vállalta, de ha mindkét fél részéről megvan az erős szándék, pénzügyi akadályai nemigen lesznek a maradásának. A szövetségnek azt is mérlegelnie kell, hogy a jövőben legalább egy ennyire elfogadott kapitányt kell leültetnie a padra, ami roppant nehéznek ígérkezik. Mert az egyértelmű: Dárdaitól még a vereséget is sokkal könnyebben elfogadják az emberek, mint bárki mástól.

Szakmai stáb:

Újabb hatalmas igen, a csapat részéről sem kérdéses, hogy nemcsak Dárdai, hanem a stábja is elnyerte a tetszésüket. Kívülállók pedig azt állapítatjuk meg, mintha ők is sokkal jobban értenék a dolgukat, mint az előző 10 év másodedzői vagy megfigyelői, meccselemzői közül bárki.

Hertha BSC:

Azt is elmondta a kapitány, néhány értekezlettel elmaradt Berlinben - az U15-ösök edzője és az utánpótlás koordinátora -, ezeket majd be kell pótolnia, de a program feszessége miatt eddig nem volt rá lehetősége és halasztania kellett. Most lazíthat egy kicsit, pótolhat is, mert a márciusi görögök ellen fellépéséig igazából nem is kell hosszabb időre hazajönnie.

Utána június a következő időpont, akkor kell menni a finnországi visszavágóra. A nyárig tehát két tétmeccs van, vállalható beosztás. A program jövő szeptemberben és októberben sűrűsödik, akkor összesen négy meccs van. Ha akkor tudják nélkülözni őt Berlinben vagy helyettesíteni, akkor egy újabb érv szól a magyarországi maradása mellett.

Nagy kérdés azonban, hogy Jos Luhukay meddig húzza a felnőtt csapatnál, hiszen nem állnak túl jól a Bundesligában. Az még nagyobb kérdés, ha a holland edzőnek mennie kell, Dárdai a helyére kinézett szóba jöhető jelöltek között van-e, és hányan vannak előtte. Ő maga egy régebbi interjúnkban azt mondta, 2020-ig szeretné elfoglalni a klub kispadját.

Család:

Szinte midnegyik nyilatkozatában elmondja, a családnak kell nélkülöznie őt, ami őt is megviseli, mert szeretné a legtöbbet adni mindhárom gyerekének - a legidősebb 16, a legfiatalabb 9 éves -, nem utolsósorban a feleségének is. Olyan szeretetben szeretné nevelni őket, amit ő és az azóta meghalt testvére kapott meg a szüleitől. A család Berlinben rendezkedett be, ha Dárdai marad kapitány, akkor sem költöznek haza. Sokszor nyomatékosította, sokkal közelebb van a német főváros, mint gondolnánk. A felesége ugyanakkor kifejtette, ő nem áll az útjába, és nem fogja befolyásolni a döntését.

Dárdai Pál:

Valahogy úgy mondta péntek este, kint eddig is komoly embernek számított, ezek a győzelmek itt mutatnak jól, kint ettől függetlenül is bíznak benne. Egy pótselejtezős helyezés, vagy ha még merészebbek vagyunk, egy Eb-részvételre viszont ott is igencsak felfigyelnének. Pláne, mert tudják, nem kész, elre kialakított csapatot kapott, hanem ő gyúrt össze olyan védelmet, amelyik kétszer gólt sem kapott. Tudni fogják, hogy sok munkája van ebben, mert nem kimagasló csapatokból érkeznek a játékosok, mégis elfogadható eredményeket ért el.

Rovatok