nono

Index Vakbarát Hírportál

Káosz: a FIFA szerint mégis gyanús a katari és az orosz vb

2014. november 18., kedd 18:23

A katari és az orosz világbajnokság ügyében egyre nehezebben követhető a FIFA álláspontja, mindenesetre kedd este bejelentették, büntetőfeljelentést tettek a svájci hatóságoknál a két korrupciós gyanúba keveredett futball-világbajnokság ügyében.

"Nincs elegendő bizonyíték arra, hogy megkérdőjeleződjön a pályázatok kimenetele" - tette hozzá a FIFA etikai bizottságát vezető Hans-Joachim Ecker, akinek a tanácsára cselekedett Sepp Blatter. A FIFA-vezér elmondta, ő nem ügyvéd, nem volt a jelentés címzettjei között, sőt, nem is látta azt. 

Azt azért hozzáteszik, hogy fennáll annak a lehetősége, egyes személyek visszaéléseket követtek el, amikor odaítélték a két országnak a világbajnokságok rendezési jogait. A gyanú szerint van néhány olyan eset, ahol gyanús nemzetközi pénzmozgások történhettek, svájci bankokon keresztül.

Blatterék a múlt héten még felmentették Katart és Oroszországot a vádak alól, bár történtek szabálytalanságok, de ezek nem votlak olyan mértékűek, hogy a 2018-as és 2022-es vb-re új szavazást kellett volna kiírni, indokolt a szervezet.

Akkor a jelentést elkészítő Michael Garcia ügyvéd is tiltakozott, szerinte a FIFA nem úgy értelmezte az anyagot, ahogy kellett volna. A hét elején a németek és az angolok is bojkottot helyeztek kilátásba a 2018-as orosz vb-re.  

A jelentést viszont továbbra sem akarják nyilvánosságra hozni a FIFA-nál, álláspontjuk szerint a saját szabályaiknak mondanának ellent. 

Rovatok