Index Vakbarát Hírportál

Két év múlva már áll a hőségvébé egyik stadionja

2014. november 28., péntek 08:43

Miközben a korrupcióval és a terrorizmussal vádolják Katart, a 2022-es futball-világbajnokság előkészületei sem álltak meg. Bemutatták az egyik vb-helyszín, az átalakításra váró Kalifa Stadion terveit. Az ígéretek szerint mindenhol elviselhető meleg lesz.

Katar Szaúd-Arábiában, a Öböl-kupán mutatta meg az új terveket, az al-Wakrah és az al-Bay stadionokét már korábban prezentálták. Az 1976-ban épített, majd a 2006-os Ázsiai Játékokra átalakított Kalifa Stadionnak 2015-ben állnak neki, hogy FIFA-kompatibilissé tegyék a vb-re, de előtte, 2019-ben még az atlétikai-vb-t is megrendezik a 40 ezres arénában.

Éppen ezért minél előbb be akarják fejezni, az optimista becslések szerint 2016-ban már át is adhatják. Az egyik legfontosabb újítás, hogy már a teljes nézőtér fedett lesz, és az új tetőzet nemcsak árnyékot ad, de a stadion hűtéséhez is hozzájárul majd. A hűtőberendezéseket a felső lelátókon üzemeltetik, és a fizikai törvényeinek megfelelően lefelé áramlik majd a hidegebb levegő, így az egész stadionban biztosítani tudják majd az optimálisnak tartott 26 fokot. Az atlétikai vb után természetesen elbontják majd a futópályát.

A szurkolói zónában sem kell majd a hőségtől tartani, egy futballpályányi területen már kipróbálták a hűtőrendszert, 12 fokkal kevesebb lett a 15 ezer drukkert befogadó sátorban. Az ígéretek szerint az edzéshelyszíneken is biztosítják majd a hűtést.

Rovatok