Index Vakbarát Hírportál

Elég volt: 2 éven belül eltüntetik az ultrákat

2014. december 2., kedd 13:06

A spanyol klubok kérték, a szövetség a rendőrökkel együttműködve eltörli az ultramozgalmat 2016-ig a hétvégi tragédia miatt.

A vasárnapi Atlético Madrid–Deportivo La Coruna bajnoki előtt egy vendégszurkoló halt meg, miután a huligánok összecsaptak Madridban. A tragédia után bekeményítenek Spanyolországban, az összes ultrát és ultramozgalmat eltörölnék.

Hétfőn már a Spanyol Futballszövetség elnöke, Javier Thebes is jelezte, nem akarnak többé hallani az ultrákról, a sportért felelős államtitkárral is egyeztetett erről, és hamarosan konkrét lépések várhatók. Ezt a szándékot Miguel Cardenal államtitkár megerősítette, azt mondta, a történtek miatt új korszak kezdődik a spanyol futballban. "Előtte és utána - a kettő közötti változást hamarosan mindenki érezni fogja" - ígérte. 

Listázás, szektorbezárás

Elsőként szektorbezárásokkal szankcionálnának, ahogy tették azt a Real Madridnál is tavaly májusban, miután rasszista megnyilvánulásokat tapasztalnak. A szektorbezárós módszert már az UEFA is alkalmazta, a magyar szövetségnek például a finnek elleni Eb-selejtezőn kellett szektorokat néhányat a szurkolók romániai megnyilvánulásai miatt. 

15 drukkert már kizártak

Az Atlético Madrid kedden betiltotta az Atlético Front nevű radikális szurkolói csoportot, továbbá azonnali hatállyal kitiltott stadionjából 15 drukkert, akik közül hét a klub pártoló tagja volt. A La Coruna közölte, hogy a következő két hazai mérkőzésén jelképesen lezár két szektort, ahol hagyományosan a Depor-ultrák buzdítják a csapatot. (MTI)

A spanyolok szövetsége a rendőrséggel és más szervezetekkel együttműködve listázná az ultrákat és a radikálisabb ultracsoportokat, ilyen adatbázis ugyanis még nem létezik Spanyolországban (a hazai ultrák részben hasonló okok miatt maradtak távol az ősszel a mérkőzésektől, az MLSZ által kötelezővé tett szurkolói kártya bevezetése óta nem mennek ki a meccsekre).

Arra is felhasználnák ezt a listát, hogy a klubok és az ultracsoportok viszonyát vizsgálják. Ahol azt tapasztalják, hogy a klub támogatja az ultrákat, vagy együttműködik velük, ott súlyos büntetéseket alkalmaznak majd. Várhatóan a jegyárusítást is szigorúbban ellenőrzik, hogy ezzel is elkerüljék a balhékat.

Külföldi példákat követnének az ultrák mozgásterének szabályozásában, argentin és olasz mintákat modelleznének. Törvénybe foglalnák, hogy az ultrák ne utazhassanak idegenbe, ezzel elkerülhető lenne az olyan tragikus összecsapás, ami vasárnap történt Madridban. Akkor több utcán keresztül ment a balhé, a huligánok botokkal verték egymást, dobálóztak, huszonhárom percen keresztül ment az utcai harc, mire a rendőrök odaértek. 

A klubok is ezt akarják

A spanyol történtek miatt a Marca egy térképen már össze is szedte, hogy az országban milyen ultracsoportok működnek, az összesítés szerint szinte az összes klubnál vannak szélsőséges csoportok. 

A szövetség szerint egyébként az ultramozgalom felszámolását a klubok is kérték tőlük, és velük együttműködve sikerülhet véget vetni az egésznek. A Real Madridnak például már balhéja is volt nemrég saját ultracsoportjaival, több embert is megpróbáltak kitiltani. A Barcelonának a legtöbb gondja a Boixos Nois csoporttal volt, a radikális drukkerek megdobálták Pique-éket egy Valladolid elleni vereség után márciusban. 

Az Atlético Madrid elnöke a mostani tragédia után azt nyilatkozta, klubja ultrái között gyilkosok, bűnözök is vannak. "Ha négyezer ember összegyűlik, mindig lesz néhány szarházi. Ezeknek börtönben a helyük" - nyilatkozta Angel Gil Marin. A bajnoki címvédő Atlético már tizenhárom szurkolót tiltott ki stadionjából örökre. 

A spanyol szövetség tervei szerint ezeket az intézkedéseket huszonnégy hónapon belül vinnék véghez, és a 2016-os bajnokság már az ultrák nélkül indulna el Spanyolországban. 

Tudták a rendőrök, de nem tettek eleget? 

A vasárnap meghalt 43 éves férfit Jimmyként emlegették szurkolói körökben, a rendőrök már ismerték korábbról, több ügye is volt. 2001 óta kilencszer tartóztatták le, többek között drogterjesztés, vandalizmus és rablás miatt. A boncolás után kiderült, hogy nem azért halt meg, mert vízbe fulladt, miután a folyóba dobták, hanem azért, mert nagyon erős ütést mértek a fejére. 

A spanyol újságok úgy tudják, a hatóságokat értesítették arról, hogy vasárnap a radikálisnak mondható Deportivo-csoport, a Riazor Blues is elutazik Madridba (a csoport honlapja kezdőoldalán gyászolja elhunyt társukat). A rendőrség szerint viszont semmi arra utaló jel nem volt, hogy a huligánok össze fognak csapni, a történtekért kizárólag az erőszakoskodók a felelősek, huszonnégyet le is tartóztattak. Ők úgy tudják, legalább százan vettek részt a balhéban, és huszonnégy sérültről van információjuk, fejsérülések és szúrt sebek is voltak. 

Néhány hónapja Svédországban volt halálos áldozata a futballhuliganizmusnak, a Helsingborg-Djurgarden derbi előtt a két szurkolótábor összecsapott, egy 44 éves Djurgarden-szurkolót egy üveg talált fejbe, ebbe halt bele Helsingborg központjától nem messze. 

Magyarországon szerencsére ilyen súlyos eset nem történt, a legsúlyosabb eset néhány éve egy késelés volt egy Ferencváros-Újpest előtt, ezek szoktak legkockázatosabb összecsapások lenni ebből a szempontból. Idén tavasszal az Újpest-Városkapu metróállomásnál volt egy kisebb balhé, ott két ember sérült meg. 

Rovatok