Index Vakbarát Hírportál

Négy szívműtét után defibrillátorral a testén tért vissza, gólt szerzett

2014. december 7., vasárnap 17:24

Semmi sem lehetetlen - ez állt Daniel Engelbrecht mezén. A német harmadik ligában futballozó férfi aztán ezt be is bizonyította. Engelbrecht négy szívműtét után, defibrillátort hordva rúgott győztes gólt szombaton.

A Stuttgarter Kickersben játszó Engelbrecht 17 hónappal  ezelőtt egy meccsen összerogyott, a helyszínen kellett újraéleszteni. Kiderült, szívizom-gyulladása és ritmuszavara volt

„Szerencsém, hogy élek. Mások hasonló helyzetben meg is halnak. A diagnózis után senki sem gondolta, hogy visszatérhetek."

Az orvosok is azt tanácsolták neki, hogy hagyjon fel a sporttal, de nem hallgatott rájuk. „Sosem bocsátottam volna meg magamnak, ha meg sem próbálom. Felállítottam ezt a célt, és mindent megtettem azért, hogy újra itt legyek."

Engelbrecht először november közepén léphetett újra pályára, persze csak csereként, nem akarják túlterhelni, húszperceket kap. Szombaton is csere volt, a 91. percben nyert góljával csapata 2-1-re a Wehen Wiesbaden ellen.

Daniel Engelbrecht defibrillátorral lőtt gólt

Az orvosai minden meccs után kielemzik az adatokat. A szívét folyamatosan monitorozzák, és a bőre alá defibrillátort is beültettek, hogy ha a szívfrekvenciája vészesen megváltozik, akkor automatikusan elektromos impulzust kap.

A defibrillátort még nem tudta megszokni, csatárként mellel is sokszor kéne kezelni a labdát, de tudja, hogy az életét is megmentheti.

„Az elmúlt év életem legszörnyűbbike volt. Semmit sem csinálhattam: se sport, semmi feszültség. Úgy kellett élnem, mint egy 80 évesnek. A gyógyszerek miatt viszont állandóan fáradt voltam, mert alig tudtam aludni éjszakánként."

A játékost szorongás és pánikrohamok is gyötörték, az ezekre kapott gyógyszerek is kicsinálták. „Volt olyan időszakom, amikor a sok beszedett tablettától hallucináltam. Amikor éjszaka felriadtam, embereket láttam a szobámban sétálgatni, vagy éppen az ágyam mellett ülni. Annyira szörnyű volt, hogy nem is mertem egyedül aludni."

Rovatok