Index Vakbarát Hírportál

Dárdai marad az Eb-selejtezők végéig

2014. december 9., kedd 16:40

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be az MLSZ, hogy Dárdai Pál szövetségi kapitány megbízatása 2015. november 30-ig tolódik ki, miután klubja, a Hertha BSC elengedte az Eb-selejtezők befejezéséig.

A lebetegedett Csányi Sándor MLSZ-elnök távollétében tartott sajtótájékoztatón közölte a szövetséget képviselő Berzi Sándor, hogy Dárdai Pál, a futballválogatott megbízott szövetségi kapitánya még legalább egy évig, az Európai-bajnoki selejtezők végéig, állandó kapitányként irányítja a csapatot.

Csányi a napokban személyesen utazott Berlinbe, hogy meggyőzze a Hertha BSC vezetőit, engedjék el erre az egy évre Dárdait, aki a német fővárosi klubban dolgozik korosztályos edzőként. A Hertha végül hozzájárult a kéréshez, baráti és konstruktív volt a hangvétel Csányi, a herthások, valamint Dárdai között, így berlini munkája mellett a válogatottat is vezetheti.

Dárdai marad a kapitány, és meg lesz fizetve

Dárdai kinevezését az elnökség egyhangúlag támogatta. A 38 éves menedzser eddig ingyen vállalta a munkát a válogatottnál, mostantól viszont megfizetik, bár anyagiakról még nem tárgyaltak. Az elnökség is úgy látja, hogy Dárdaival van - és vele van a legnagyobb - esély kijutni az Eb-re, ezért hiába jelentkezett több önjelölt szakember, és hiába tárgyaltak komolyan két külföldi trénerrel is, természetesen Dárdai volt az első számú célpont, akit sikerült is megtartani.

Kedden egy videóüzenetben szólalt meg Dárdai, arról is beszélt, hogy fia azt mondta neki, „apa, neked vissza kell menned a válogatotthoz, mert csak veled nyerhetnek”.

Szeptember 18-án, Pintér Attila kirúgásával egy időben jelentette be Csányi, hogy a magyar válogatott következő három tétmérkőzésén Dárdai Pál lesz az ideiglenes szövetségi kapitány. A hárommeccses megbízatásból végül négy lett az oroszok elleni barátságos mérkőzéssel, ez persze lényegében semmit sem változtatott az eredeti vállaláson: három mérkőzésből hét pont kellett a csapatnak.

Dárdai, aki a Hertha BSC U15-ös csapatának edzője, 17 éve él Németországban, a berliniek csak kölcsönbe adták erre az időre, bár Csányi már akkor megállapodott volna vele hosszabb távra is.

A korábbi 61-szeres válogatott futballista ingyen vállalta a beugrást, az időszaki kinevezés utánra pedig azt mondta Csányi, hogy „van 5-6 jelölt, ismert edzők, olyan is van közöttük, aki csapatával túljutott a vb-csoporton. Olyan edzőt keresünk elsősorban, akinek válogatottal is van tapasztalata. Aki sikeres, az természetesen előnyben van.”

Dárdai ősszel első sajtótájékoztatóját csak azután tartotta meg, hogy találkozott a keret tagjaival, akiket a bukaresti román-magyarra jelölt ki. „Megtiszteltetés és nagy kihívás számomra a felkérés. Tudom, hogy ezt a nemzetközi játékosmúltamnak és talán példamutató családi életemnek, valamint sikeresen kezdődő edzői karrieremnek köszönhetem. A felelősséggel tisztában vagyok. Ígérem, hogy tapasztalatom legjavát fogom hozzátenni a csapat tisztességes szerepléséhez” – nyilatkozta akkor.

Bukarestben hátrányból sikerült felállnia a csapatnak, és 1-1-gyel életben tartani a továbbjutási reményeket, majd rá három napra Feröer ellen, ha szenvedve is, de hozta a kötelező győzelmet idegenben, 0-1.

November elején, Finnország ellen tökéletesen látta, hogy alakulhat majd a mérkőzés, hiszen küzdős, nem túl látványos meccsen a hajrában nyertünk, ahogy előre megmondta, míg az egyetlen vereségén, az oroszok elleni barátságoson már ráért a kísérletezésre és a pihentetésre.

Az eredeti megbízatása le is járt a magyar-orosszal, ami után néhány hetet kért, hogy meghozzák a végleges döntést az MLSZ-szel.

Dárdai és a válogatott következő tétmeccse a március 29-i, itthoni, Görögország elleni rangadó lesz. Június 13-án Finnországgal játszunk idegenben, majd szeptember 4-én fogadjuk Romániát, 7-én pedig Észak-Írországba utazunk. Október 8-án jön a magyar-feröeri, aztán október 11-én Görögországban zárjuk az Eb-selejtezőket.

A csoportból két csapat jut ki egyenesen, a harmadik pótselejtezhet az Európa-bajnokságra. Természetesen, ha mi pótselejtezhetünk, akkor is Dárdai ül a padon, november 30-ig minden befejeződik, és kialakul a 24 csapatos Eb-mezőny.

A csoport állása

1. Románia    4m  3gy 1d 0v  6-1 +5   10p

2. É.-Írország 4     3    0    1    6-3 +3    9p

3. Magyaro.   4      2    1    1   4-3  +1    7p

4. Finno.        4      1    1    2   4-5   -1    4p

5. Feröer        4      1    0   3   2-6 -4      3p

6. Görögo.      4      0    1   3  1-5 -4      1p

Rovatok