Index Vakbarát Hírportál

Ők a BL-ősz felfedezettjei

2014. december 26., péntek 23:23

Ahogy a világbajnokságon, úgy minden más tornán is felbukkannak már a jövő tehetségei, akik fiatal koruk ellenére már meghatározó szerepet töltenek be a csapatukban. Nincs ez másképp a Bajnokok Ligájában sem, ahol, mivel Európa legjobbjai szerepelnek, és csak hat mérkőzésen múlik a továbbjutás, minden meccsnek kiemelt szerepe van. Éppen ezért ide már tényleg csak a legjobbakat nevezik az edzők, vagyis ha valaki 21 évesnél fiatalabban stabil kezdő a BL-ben, az két dolgot jelenthet: vagy nagyon komoly jövő áll előtte, vagy a nevezésnél véletlenül az ificsapatot küldték be az UEFA-nak.

Az előbbi esetből kiindulva összeszedtük az idei BL legjobb 21 éven aluliakból kiállítható kezdőcsapatát (egészen pontosan azokból, akik a BL-csoportkör indulásakor még nem voltak 22 évesek). Megvártuk a csoportkör végét, hogy kiderüljön, kik azok, akik nem tudták megugrani a szintet a bajnokságuk és a BL között, illetve kik azok, akik már ennyi idő alatt is igazolták, nem véletlenül játszatják őket. A 32 csapatból egyben sem kezd 21 éven aluli kapus, így csak a mezőnyjátékosokra fókuszáltunk, továbbá kihagytuk azokat a tehetségeket, akiket már a világbajnokság előtt bemutattunk.

A védősor

Ide Juan Bernat, Aymerick Laporte, Chance Mbemba Mangulu és Calum Chambers fért be. A Bayern München spanyolja nyáron csatlakozott Pep Guardiola keretéhez a Valenciától, és egyből igazolta sokoldalúságát, hiszen már rögtön az elején három poszton – a bal oldalon végig – bevetették.

A 21 éves védő először a 2013-as U20-es vb-n mutatta meg, mire képes, ahol alapember volt a negyeddöntőig jutó spanyol csapatban, majd a következő szezonban már a Valenciában is. Ott a Barcelonához távozó Jordi Albát kellett pótolnia, ami nemcsak azért ment könnyen, mert az alkatuk mellett a játékstílusuk is megegyezik. Mindketten alacsony, gyors szélsők, akik előszeretettel lépnek fel a támadáshoz, ugyanakkor jól is védekeznek. Elég csak a tavaly decemberi, Real Madrid elleni mérkőzésükre gondolni, amelyen ugyan 3-2-re nyert a Real, de Bernat volt csapata legjobbja.

A Bayernnél, ahol a középre tolt David Alaba helyén kell bizonyítania, kicsit nehezen indult a szezonja, de mostanra már tökéletesen beilleszkedett a csapatba. A Hamburg elleni szeptemberi 0-0-n ő volt a meccs legjobbja, a Roma elleni 7-1-en gólpassza volt, de a Mönchengladbach ellen is egészen kiválóan mozgott október végén.

A BL-ben mind a hat meccsét végigjátszotta, 1 gólpasszt adott és 7,49-es értékelést kapott.

Az Athletic Bilbao egyelőre messze tudása alatt teljesít, a BL-ből az EL-be jutást is alig tudták megszerezni, ám a gyengélkedő baszk csapatból így is kitűnik az ifi hátvéd, Aymeric Laporte. Utóbbi az egyik középső védőnk, aki ugyan francia állampolgár, de baszk származású, ezért is kerülhetett be a bilbaói csapatba. Korábban rajta kívül csak egy francia, Bixente Lizarazu játszott náluk, jó példát követ tehát.

Nem véletlen, hogy állítólag a Real Madrid, az Arsenal, a Manchester United és a Bayern München is figyeli őt, aki hihetetlen sebességével tűnik ki a Bilbaóból. Ezt eleinte leginkább akkor mutatta be, amikor a rosszul felmért ívelésekre rendre korán ugrott fel, emiatt pedig sprintelhetett a labda és a csatár után, hogy javítsa hibáját. Mostanra viszont sikerült levetkőznie ezt a koordinációs problémát. 

Tavaly 38 bajnokiból 33-on kezdett a 189 centi magas védő, aki bekerült a szezon csapatába is. A Bilbao igazán utoljára a Napoli ellen, a BL selejtezőjének rájátszásában játszott jól, akkor Laporte és Muniain tűnt ki.

Öt teljes meccset kapott a BL-ben, 7,08-as mutatójával a harmadik legjobb Bilbao-futballista.

Társa a védelem közepén az Anderlechtben nagyot játszó kongói védő, Chancel Mbemba Mangulu lehetne, aki nemcsak a fiatalok között, de az egész mezőnyt nézve az egyik legjobb védő volt a csoportkörben. A még csak 20 éves játékos elképesztően erős felépítésű, hiába csak 182 centi magas, fizikálisan nem nagyon lehet megverni.

Ezt persze annak is köszönheti, hogy szinte makulátlanok a becsúszó szerelései és az utolsó pillanatban képes bármilyen labdát elpöckölni. Amiben viszont különösen jó, az a támadásokhoz való fellépés. Képes megtartani a labdát, ha kell, a levegőben pedig nagyon veszélyes – hogy mennyire, azt leginkább a Galatasaray tapasztalta meg, aminek két gólt is lőtt.

Mbemba két gólja a Galatasaray ellen

Hat meccsen 504 percet kapott, két gólt szerzett, a mutatója 7,46 volt.

A védelmet a jobb szélen Calum Chambers zárja, aki tavaly még a meglepetésre nagyon jól szereplő Southamptont erősítette, idén viszont már az Arsenal kezdőjében találta magát 19 évesen. Laurent Koscielny és Per Mertesacker mellett a jobbszélen lett állandó szerepe, de ha éppen középen kellett pótolnia valakit, azt is megoldotta.

Öt meccset játszott végig a csoportkörben, az Arsenal-védők közül ő adott egyedül gólpasszt, 7,32-re értékelték.

A tökéletes szűrő

Davy Klaassen, az Ajax 21 éves holland középpályása már 10 éve nevelkedik a klubnál, és ez meg is látszik a játékán, mert olyan tanárian irányít, mintha már évek óta a BL elitjében játszana.

Erre szükség is van az Ajaxnál, hiszen a nyáron eligazolt vb-bronzérmes Daley Blind helyét kell betöltenie lényegében. Egy éve együtt játszottak, akkor több szabadság jutott neki, idén viszont már a szűrés feladata is rá hárul, de ezt is remekül oldja meg, pedig eredetileg támadó középpályásnak készült. A pozícióváltás viszont annyira jól sikerült neki, hogy Johan Cruyff a De Telegraafban Xavihoz és Toni Krooshoz hasonlította.

6 meccs, 540 perc, 2 gól, 1 gólpassz, de csak 6,93-as mutató volt a neve mellett a csoportkör végére, de utóbbit írjuk a nehéz ellenfelek számlájára.

Az Anderlechté a középpálya

Legalábbis a két széle, még úgy is, hogy Dennis Praet eredeti posztja szerint nem a balon, hanem inkább középen érzi magát a legjobban.

De kezdjük jobbról haladva. A hondurasi Andy Najar 13 évesen, embercsempészek segítségével jutott családja után az Egyesült Államokba, ahol két év múlva már a D.C. United ificsapatában játszott. Náluk is nevelkedett, majd 2013-ban csapott le rá az Anderlecht. Ezzel az MLS első olyan akadémiai nevelése lett, akit végleg Európába hoztak. Addigra persze már kezdőnek számított a felnőtt válogatottban, idén a vb-re is elvitték a szélsőt, bár sok lehetőséget nem kapott.

10-ből 6-an a Golden Boy-listán

A 2014-es Golden Boy végül a liverpooli Raheem Sterling lett, de jelöltjeink közül Calum Chambers, Aymeric Laporte, Hakan Calhanoglu, Arkadiusz Milik, Dennis Praet és Alekszander Mitrovics is szerepelt a jelöltek között.

Az alig 170 centis játékos leginkább a sebességével tűnt ki a BL-ben, na meg azzal, hogy 5 BL-meccsen egy gólt és egy gólpasszt hozott össze és messze a legjobbja volt csapatának a sorozatban.

Öt meccsen kapott lehetőséget, azokat végig is játszotta. 1-1 gól és gólpassz jött össze neki a szélen, no meg 7,63-as mutató.

A török Hakan Calhanoglu még 20 éves sincs, de Németországban – és szerte Európában – máris a szabadrúgások istenének nevezik, teljesen jogosan, tesszük hozzá.

Ha csak ebben lenne jó, már azért megérdemelné a helyét a csapatban a Leverkusen játékosa, a szabadrúgásai tényleg annyira fenomenálisak, hogy a Bundesliga YouTube-csatornája már válogatást is csinált belőlük. Jobbkor persze nem is robbanhatott volna be, David Beckham tavaly, Juninho Pernambucano idén vonult vissza, és Andre Pirlo is már 35.

A BL-ben egy gólt lőtt, tizenegyesből a Benfica ellen, de a Zenit ellen 2-0-ra megnyert hazai meccsen mindkét gólnál tőle jött a gólpassz.

A szabadrúgáskirály a hat Bl-meccsen csak hét percet nem volt pályán, 7,14-re értékelték egy gólját és két gólpasszát.

Calhanoglu mellé a belga Iniestát, vagyis Dennis Praetet tennénk. Az Anderlecht irányítóját többek között a Juventus figyeli, de türelmesnek kell lenniük, mert a 20 éves tehetség korábban már az Arsenalnak és a Barcelonának is nemet mondott.

Fiatal kora ellenére már több mint 100-szor játszott az Anderlechtnél, ahol inkább az előkészítésben számítanak rá, mint a befejezésben. A BL-ben így is tett, egy góllal és két gólpasszal zárta a csoportkört.

Mindössze 18 percre cserélték le a csoportkörben, ahol 1 gólt és 2 gólpasszt jegyzett, 7,45-ös mutató mellett.

Benelux csatársor

Előre is került egy Anderlecht-játékos, méghozzá a szerb Alekszandar Mitrovics. Két góljával a legeredményesebb fiatal támadó lett a BL csoportkörében, ráadásul mindkét találata rendkívül fontos volt csapatának, hiszen az Arsenal és a Dortmund ellen is az utolsó percben mentett pontot idegenben, nagy szerepe volt tehát abban, hogy a belgák az Európa Ligában folytathatják.

18 évesen az európai szakírók a 10 legjobb csatár közé jelölték, az U19-es szerb válogatottal Eb-t nyert 2013-ban. Az Anderlechtnél az első szezonjában 32 meccsen 16 gólt lőtt, főleg a magasságát használja ki, hiszen a BL-ben is fejjel volt mindkétszer eredményes. 189 centis.

Négyszer kezdett, egyszer csereként állt be, így szerzett két nagyon fontos gólt. Mégis csak 6,91-et kapott.

Mellé azt a lengyel Arkadiusz Miliket tettük az Ajaxból, akinek 16 mérkőzés után kétszer jobb volt a gólátlaga a hollandoknál, mint anno Luis Suáreznek, és háromszorosan verte Zlatan Ibrahimovicot.

Sokáig nem marad viszont az Ajaxban, mert nyáron visszakerül az őt kölcsönadó Leverkusenhez. Nincs persze könnyű helyzetben, hiszen máris a Bayern kiválóságához, Robert Lewandowskihoz hasonlítják, akivel jövőre egy bajnokságban mérheti össze a tudását.

A BL-ben kétszer volt kezdő, háromszor a padról küldték be. 1-1 gól és gólpassz, illetve 6,52-es értékelés van a neve mellett, ő még a jövő ígérete.

(Az értékeléseket a WhoScored.com-ról vettük.)

Rovatok