Index Vakbarát Hírportál

Így lett a rókavadászatból futball

2014. december 26., péntek 12:56

Amikor december 26-án nálunk éppen mindenkinek kezd elege lenni a karácsonyi menüből, Nagy-Britanniában és a brit nemzetközösséghez tartozó országok nagy részében máris új ünnephez készülődnek, egy régi hagyomány éled fel, amelynek gyökereiről máig is csak találgatni lehet. Mi az a boxing day?

A Boxing Day gyökerei a középkorra nyúlnak vissza, és elsősorban a családi összejövetelekről szól. A hagyomány szerint az uraságoknál karácsony napján is dolgozó cselédek és munkások ezen a napon térhettek haza családjukhoz, de mielőtt útra keltek volna, uraik egy dobozt megtöltöttek számukra ajándékkal, pénzzel.

Mások szerint a felfedezések korában pénzt gyűjtöttek dobozokban, és amennyiben egy felfedezőút sikerrel járt, azaz a hajó és legénysége épségben haza ért, a dobozt felbontották és tartalmát a szegények között szétosztották.

Bármiből is nőtt ki a boxing day, az mára két dologról szól: az amerikai Black Fridayhez hasonló (a Hálaadás napja utáni) hatalmas áruleértékelésről, amikor az áruházakat megrohanják december 26-án, illetve a több mint százötven éves múltra visszatekintő sporthagyományokról.

Rókavadászatnak indult

A Boxing Day hagyományos sporteseménye a rókavadászat volt, amit mára betiltottak, de hosszú ideig a bátor férfiak legfontosabb elfoglaltsága volt karácsony másnapján. A különböző sportágak - futball, krikett, lóverseny, rögbi - kialakulásával azonban egyre többen kerestek más eseményt ezen a napon, míg egészen pontosan 1860. december 26-án az első futballmeccset is megrendezték.

Azon a nevezetes napon Sheffield városában, a Sandygate Roadon gyűlt össze nép, hogy tanúja legyen az újkor csodájának. A világ legrégebbi klubja, a Sheffield FC a Hallam FC-vel játszott és 2-0-ra nyert, annak ellenére, hogy előbbi csapatban kevesebben léptek pályára.

A következő három évben a Sheffield igyekezte őrizni a hagyományt úgy, hogy a játékosai egymás ellen játszottak. Hol a vezetéknév alapján ABC-sorba rakott első 11 másodikkal, hol a házasok a nőtlenekkel, hol pedig foglalkozások alapján állították fel a két csapatot.

1888-ban rendezték az első első angol futballbajnokságot, és természetes volt, hogy a Boxing Dayt rangadóval ünnepeljék. Az első angol bajnokságot veretlenül nyerő Preston North End 5-0-ra verte idegenben a West Bromwichot, a Stoney Lane-en akkor 5150 néző figyelte a meccset. A hagyomány azóta is él, sőt, 1957-ig még Szenteste is voltak meccsek.

A szurkolók imádják a Boxing Dayt

1963 óta viszont már csak december 26-án van játéknap. Azon a napon 39 meccsen 157 gólt láthattak a drukkerek, az első osztály 10 meccsén összesen 66-ot. Arról nem is beszélve, hogy tömött lelátok előtt zajlottak a meccsek.

A Fulham 10-1-re verte az Ipswichet, de hat gólig jutott a Liverpool, a Burnley a Manchester United ellen, míg a Blackburn nyolcat rámolt be a West Hamnek az Upton Parkban. Míg a 25-i meccseket azért szüntették meg, mivel egyre jobban lanyhult az érdeklődés, az emberek inkább otthon maradtak az első napon, addig a Boxing Dayen évről évre nőtt a nézőszám

Boxing Day 1979

Egy korabeli dokumentumból valamennyire átjön, mit jelentett az a nap a szurkolóknak: egy akkor kilencéves Sheffield United-rajongó mesélte, hogy 1948-ban kora reggel indultak el a meccsre az apjával, mivel a villamos azon a napon nem közlekedett. A Bramall Lane-en egy zenekar karácsonyi dalokat játszott, az emberek egymást ajándékozták, a meccsen a United 1-1-t játszott a Boltonnal. Azt a másodosztályú meccset 39 676-an látták.

A Sheffieldnél maradva, 1979-ben az akkor harmadosztályban szereplő két városi csapat, a Wednesday és United 49 309 néző előtt játszott egymással.

A Boxing Daynek rengeteg kedves, vagy éppen szomorú története van. Az 1864-ben született és az 1939-ben elhunyt Charles Sutcliffe egyike azoknak a férfiaknak, akik a legtöbbet tették az angol futball születéséért, a Football League elindításáért. Történt egyszer, hogy Szenteste közölték vele, hogy egy meccs másnapi bírája lebetegedett.

Sutcliffe egy percig sem gondolkodott, másnap három órát vonatozott, majd több órát a kihalt lancashire-i utcákon, a fagyos időben sétálgatott, majd mintha mi sem történt volna, levezette a meccset, a játékvezetői díjat pedig felajánlotta a játékosoknak. Azok némi tanakodás után nem a híres Lancashire Hotpot mellett döntöttek, hanem vissza akarták adni Sutcliffe-nek, aki közben már elindult haza. A hazai csapat titkára szerencsére a pályaudvaron utolérte.

Az Arsenal történetének is fontos része ez a nap. 1886-ban, a Royal Oak pubban változtatta meg a csapat a nevét Dial Square-ról Royal Arsenalra.

A leghíresebb karácsonyi meccset 1914-ben játszották. A francia fronton harcoló százezer katona december 25-én 48 órás tűzszünetet kötött. Az ajándékozások mellett a labda is előkerült, és a fagypont alatti senkiföldjén a britek (a Royal Welch Fusiliers és a 133. gyalogezred) a porosz 6. zászlóaljjal játszani kezdett. A németek két hordó sört, a britek mazsolás pudingot vittek. A meccset a németek 2-1-re - egyes források szerint 3-2-re – megnyerték.

A Manchester United a Boxing Day királya

Ami a közelmúltat illeti, a Premier League 1992-es bevezetése óta a Manchester United az abszolút csúcstartó. Az eddigi 20 december 26-i meccséből 17-et megnyert, és 53 pontot gyűjtött, csak 2002-ben, a Middlesbrough-tól kapott ki. 1996-ban a Nottinghamet, 1999-ben a Bradfordot, 2007-ben a Sunderlandot intézte el 4-1-ra, 2011-ben a Wigan ellen nyert 5-0-ra.

Manchester United december 26-a bajnoka

A város kék felében már nem volt ilyen jókedv ezeken a napokon. A regnáló bajnok, a City 20 meccséből csak nyolcat nyert, kilencet elveszített. Az örökrangsorban – az első négy liga eredményeit figyelembe véve – az Arsenal a második 38 ponttal, a most csak harmadik ligás Coventry, és a másodosztályú Blackburn a harmadik 36-36 ponttal, utána jön csak a Liverpool és a Tottenham, a jelenleg vezető Chelsea 32 pontot gyűjtött eddig, és 12. csak a listán.

Ami a jelenlegi formát illeti, a két manchesteri várja a legjobb előjelekkel a karácsony másnapját. A City az utolsó hat meccse mindegyikét megnyerte, a United eredménysorát pedig csak egy döntetlen, legutóbb az Aston Villa otthonában, csúfítja. A veretlenek mögött a Chelsea, a West Ham, a Tottenham és az Arsenal következik.

A bajnok City lehet a karácsony nagy nyertes

A bajnokságban a City három ponttal lemaradva áll a Chelsea mögött. A gyengén kezdő és az utóbbi sikerek ellenére sem túl meggyőző Manchester United mindent egybevetve is a harmadik helyig kapaszkodott fel, hátránya már csak hét pont a Cityvel, 10 a Chelsea-vel szemben. Meglepetésre BL-selejtezőt érő helyen áll a West Ham.

A nagyszerűen kezdő Southampton csúszik vissza, már az ötödik, az Arsenal (6.) és a Tottenham (7.) is nagyon közel ért hozzá.

A január 1-ig elkövezendő három forduló a bajnokságot még nem fogja eldönteni, de sok mindenről adhat információt. Az első Chelsea-re három komoly meccs vár. A Boxing Dayen a West Hamet fogadja, majd a Southamptonhoz és a Tottenhamhez utazik. Három olyan csapattal játszik, amely az első hétben szerepel most. Ennél lényegesen egyszerűbb feladat vár a ManCityre, a WBA után a Burnley és a Sunderland következik.

A kilenc forduló óta veretlen bajnok akár 12-re is növelheti a sikerszériáját.

Az MU a Newcastle elleni hazai meccs után a Tottenham, és a Stoke vendége lesz, Louis van Gaal csapata jelenleg 2-4-2-vel áll vendégként, amely azt is hozhatja, hogy megint leszakad az első kettőtől. A West Ham a Chelsea után az Arsenallal is meccsel, majd a West Brom érkezik. De az Arsenalnak sem lesz jobb, a QPR után a West Ham és a Southamtpon jön idegenben. Jól látszik, hogy az első hét helyen álló közül többen kétszer is játszanak hasonló erejű csapattal, a Man City viszont könnyed meccseken húzhat be kilenc pontot, és akár a vezetést is átveheti.

A Boxing Day műsora:

Rovatok