Index Vakbarát Hírportál

Több a néző a brazil stadionokban, de félnek a lepusztulástól

2014. december 26., péntek 09:38

A nyári futballvilágbajnokság hatására növekedett az átlagnézőszám a brazíliai meccseken, ez jórészt az új vagy átépített stadionoknak köszönhető, de attól még mindig lehet tartani, hogy az első osztályú csapat nélküli arénákat képtelenség fenntartani, azok szépen lassan lepusztulnak.

Brazília a vb-re hét új stadiont adot át, ötöt pedig felújított. Néhányról már ekkor tudni lehetett, hogy nem nagyon lesz, aki használja, a korrupcióval alaposan átszőtt tervezést és építkezést azonban ez nem befolyásolta.

Az új stadionok építésénél itthon is gyakran hangoztatott érv, hogy már maguk a megszépült létesítmények nézőszámnövekedést generálnak. Hogy Brazíliában ez érvényesült-e, azt nem tudni, de többen járnak ki a meccsekre, 16 562-es átlagról 18 300-ra emelkedett a nézőszám.

Az már más kérdés, hogy a 40 ezres stadionokban ez még félházat sem jelent. A 12 egykori vb-helyszín közül csak Sao Paulóban, Belo Horizontéban és Manausban lehet úgy, ahogy sikert elkönyvelni. Itt rendszerint túllépik a félházat, de volt olyan kupameccs Recifében, ahol még MTK-nyi szurkoló sem jött össze, csak 354 fizető néző volt. Ez persze szélsőérték, de Salvadorban, Recifében és Natalban az átlagnézőszám 10 ezer alatt marad.

„A nézőszám nőtt, ez tagadhatatlan, de a nagy kérdés az, mi lesz a jövőben. Fognak elég pénzt behozni csak a nézők? Minden jel arra utal, hogy a válasz: nem" – idézte a Reuters Fernando Ferreirát, egy brazil sportmarketing cég vezetőjét.

A brazil kormány úgy véli, el lehet kerülni, hogy mint annyi olimpia létesítmény, a stadionok is az enyészetéi legyenek. A recept náluk is ugyanaz, mint máshol. Egy stadionnak nemcsak sportfunkciója lehet, koncertekkel, tömeges esküvőkkel, kereskedelmi funkciókkal próbálják meg életben tartani. Ez nem lesz könnyű, és hogy a kormánynak mégis vannak kétségei, azt jól jelzi, hogy két arénát állami tulajdonból máris magánkézbe adnának. Az egyik a cuiabai lesz, amiről a már a kezdetektől tudni lehetett, hogy nagy bukást hozhat. A városnak nincs is élvonalbeli csapata, ezért a vb után rögtön leszereltek tízezer széket a 40 ezres arénában.

Rovatok