Index Vakbarát Hírportál

A fehér kártya márpedig kell a futballba

2014. december 28., vasárnap 12:02

Az UEFA-t vezető Michel Platini az ősszel már egyszer megpróbálkozott a fehér kártya ötletével, a tervei szerint ezzel a büntetéstípussal átmenetileg, mondjuk 5-10 percre ki lehetne állítani a játékosokat a futballmérkőzéseken. 

Platini felvetését akkor a FIFA egyből elutasította, de a francia sportvezetőnek ez nem vette el a kedvét a reformtól, egy dubaji sportkonferencián ismét előjött a dologgal. 

"A fehér kártya egy új kezdeményezés, ezzel a futballisták viselkedését tudnánk szankcionálni, például a színészkedést vagy a reklamálást. Ezeket senki nem tolerálja, aki szereti a futballt. Így azoknak a szurkolóknak is a kedvében járnánk, akik nem akarnak ilyeneket látni a pályán." - indokolt az UEFA-elnök. Szerinte egyébként a rögbiről példát lehetne venni, ott már létezik hasonló büntetés. 

A korábbi olasz játékvezetővel, Pierluigi Collinával együtt felvetette azt is, hogy a futballnak egyszerűbb, mindenki számára egyértelmű szabályokkal kellene rendelkeznie, ilyen például a lesszabály. Bár azt ő is belátta, hogy nem lenne könnyű egy mindenki számára megfelelő szabályváltoztatást hozni ezzel kapcsolatban. 

Rovatok