Index Vakbarát Hírportál

Ibra nagyot zuhant, Balotelli eltűnt

2014. december 31., szerda 09:46

A Guardian idén is elkészítette nagy felmérését, ki a világ 100 legjobb futballistája. Az ilyesfajta szubjektív szavazások közül talán ezt illik a legkomolyabban venni, hiszen 28 ország 73 szakértője pontozza a játékosok idei szezonját. Hernan Crespo, Szlaven Bilic, vagy épp Gilberto Silva van a zsűriben külföldi szakújságírók és a lap alkalmazottai mellett.

Az első helyezett 40 pontot kap, vagyis könnyű kikövetkeztetni, hogy mindenkitől egy negyvenes sorrendet kértek.

Akik azonban nem kapnak három jelölést, kiesnek a végső sorrendből, ennek a szabálynak esett áldozatul a Costa Rica-i kapus, Keylor Navas, mert csak ketten szavaztak rá, így a százas rangsorba nem volt esélye bekerülni, pedig a vb-n kimagaslót nyújtott, és előtte a Levante kapujában is. A kimaradók közül ő gyűjtött egyébként legtöbb pontot.

Az első helyet a rekordszezont futó, a Reallal BL-győztes, aranycipős Cristiano Ronaldo szerezte meg, úgy kapott 98 ponttal többet Messinél, hogy a megkérdezettek közül csak egyetlen egy nem tette őt a dobogóra. (2899 pontja lett.)

A tavaly a Guardiannél győztes argentinnél lényegesen nagyobb volt az ingadozás, sokakat nem győzött meg idei teljesítménye, és legalább tíz megkérdezettnél nem fért be az első háromba.

A német kapus, Manuel Neuer lett a harmadik, vagyis ez a szavazás teljes mértékben visszatükrözi az Aranylabda erőviszonyait – ott újságírók, szövetségi kapitányok, és csapatkapitányok voksolnak -, hiszen azt már tudjuk, ők hárman lesznek a dobogón, csak a sorrend kétséges. Arra január 12-ig kell várni.

Érdemes visszanézni a tavalyi listához képest a változásokat, Thomas Müller és Neuer például húsz helyet javított.

Akkor Messi nyert, CR lett a második, a harmadik helyre azonban Ibrahimovic jött be, aki most a 13. lett. A negyedik egy éve Franck Ribery lett, a most negyedik Robben tavaly csak a 14. helyre volt jó.

Legutóbb még Iniesta és Xavi is toptízes volt, idén előbbi a 28., utóbbi az 50. helyre futott be.

A vb-döntőt eldöntő német Mario Götze tíz helyet javítva a 24. pozícióban mosolyog.

Magyar játékos természetesen nem kapott szavazatot, Dzsudzsák dinamós csapattársa, a francia irányító, Valbuena szerzett ugyan nyolc pontot, de ezzel nem kerülhetett a százba, kivált, mert csak ketten jelölték meg.

A nem topligás játékosok közül a portói Brahimi lett a legjobb. Az olasz futball visszaesése is jól érzékelhető, hiszen csak öten kerültek be a százba. Az angolok a fiatal tehetségek miatt idén hat topszázas játékost tudnak felmutatni, míg tavaly csak kettőt sikerült nekik.

A százas lista legtöbb játékosa a Bayern Münchennel áll szerződésben - tizenketten -, de a legtöbb játékost az angol liga adja, 31-et.

Ebben nincs benne a most liverpooli Balotelli, aki tavalyi 23. helye után kiszorult a százból, de eltűnt például Marcelo is, aki a Reallal BL-t nyert.

Rovatok