Index Vakbarát Hírportál

Félbehagyta a kemoterápiát, hogy Suarezzel lehessen a vb-n

2014. június 20., péntek 12:50

Egy rákkal harcoló specialistának köszönheti az uruguayi Luis Suarez, hogy két gólt rúgott Angliának. Walter Ferreira a kezelését is félbehagyta, hogy ott lehessen a válogatottal a tornán, ha baj van.

Kisebb csoda volt, hogy Luis Suarez pályára léphetett az uruguayi válogatott második világbajnoki mérkőzésén az angolok elen, azt meg már pláne nem várta senki, hogy rögtön két góllal nyit.

Amikor a Liverpoolban gólkirályi címet szerző csatár befejelte a vezető gólt az első félidőben, a pálya szélére rohant, és a stáb egyik őszülő tagját ölelte magához, mutogatott rá, lehetett sejteni, hogy a csatár neki hálálkodik. Volt is miért, a klasszison egyáltalán nem látszott, hogy két hete még edzeni is alig tudott, második gólja éles szögből bombaerős volt.

A győzelem után derült ki, ki is valójában Walter Ferreira, aki egészségét tette kockára, hogy ott lehessen a válogatottal a világbajnokságon, és segítsen, ha baj van Suarez műtött térdével.

Amikor Suarezt megműtötték május végén, néhány héttel a vb kezdete előtt, akkor kezdtek el közösen dolgozni. Ferreira viszont nem volt képes az ilyenkor szokásos terápiát alkalmazni, ugyanis maga is súlyos beteg, a rákkal harcol. Suarez így az rehabilitációs központ helyett a specialista otthonába járt kezelésre, hogy elvégezzék a közös feladatokat. 

Aztán a világbajnokságon már végképp nem lehetett volna ott Ferreira, uruguayi lapok szerint a napokban Montevideóban, Uruguay fővárosában egy klinikán lett volna a helye, hogy megkapja rákbetegsége miatti kezelését. A kezelést megszakította, úgy döntött, a válogatott mellett a helye.

A kedd esti győzelem után Ferreirát is megszólaltatta az egyik uruguayi rádió. 

„Az a helyzet, hogy hálás vagyok a válogatott stábjának, hogy bíztak bennem, rám bízták Luis kezelését, szabad kezet adtak. A betegségem miatt nem tudtam az edzőközpontba menni, ezért ő jött az én otthonomba, ezért pedig nagyon hálás voltam neki. Luis megérdemelte a két gólt, mindent megérdemelt, mert rengeteget dolgozott, ha nem dolgozott volna ilyen keményen, itt sem lehetett volna. Sosem fogom elfelejteni azt, ami ma történt, nagyon hálás vagyok. A családom pedig erőt ad. Nem szeretek sokat beszélni, én is csak egy szurkoló vagyok. Köszönök mindent, folytatom a harcot". 

- nyilatkozta a Suarezt kezelő szakember, majd megköszönte at őt segítő orvosok segítségét. A duplázó csatár a meccs után még egy öltözőben rögzített videófelvételt rakott ki közösségi oldalára, ebben családja mellett Ferreirának is hálálkodott, azt mondta, nem lehetett volna ott a világbajnokságon, ha a szakember nem foglalkozik vele. 

Az uruguayi válogatott az első mérkőzésén Costa Rica ellen csak szenvedett Suarez nélkül, ki is kaptak 3-1-re, a második mérkőzésen viszont már úgy tért vissza a Liverpoolban futballozó csatár, mintha nyoma sem lenne a négy héttel ezelőtti műtétnek. A dél-amerikai csapat még nem jutott tovább, az olaszok ellen az utolsó fordulóban dől majd el minden. 

Rovatok