Index Vakbarát Hírportál

Semmi kedvük az egészhez

2014. július 12., szombat 19:57

Van-e értelme pályára lépni a harmadik helyért egy vereség után, vagy ez csak a meglepetéscsapatoknak jutalomjáték? A hollandok hallani se akarnak róla, Brazíliát megnyugtathatja. Volt már olyan vb, ahol nem játszottak az elődöntők vesztesei, az UEFA harminc éve megszüntette az egész intézményt.

Nagyjából az ötvenedik vb-meccs közvetítése után fáradtunk el annyira a rovatban, hogy arról kezdjünk el beszélgetni egy esti műszakban, milyen lenne, ha a vb-n még a helyosztókat is rendeznének, és az egymást érő teljesen érdektelen meccseket is ugyanúgy le kellett volna követni, aztán megírni róluk az összefoglalót. 

A hollandok szövetségi kapitánya, Louis van Gaal ugyanígy áll most az esti bronzmérkőzéshez. Miután Argentína ellen tizenegyesekkel kiestek, annyira csalódott volt, hogy nekiment a bronzmérkőzés intézményének. 

Szüntessék meg, semmi értelme

Van Gaal csapata 4-2-re bukott a tizenegyespárbajban, azok után, hogy egyet már megnyertek a negyeddöntőben Costa Rica ellen, így szombat este a 7-1 után romokban lévő brazilokkal játszanak a bronzért. 

Ezt a meccset le sem kellene játszani, ezt mondom már tíz éve. Ennek ellenére pályára kell lépnünk, és ez nem fair, egy nappal kevesebbet pihenhetünk. A legrosszabb az egészben, hogy zsinórban kétszer veszíthetünk egy olyan tornán, ahol fantasztikusak voltunk, vesztesként mehetünk haza. A bronzmeccsnek semmi köze a sporthoz, véleményem szerint. Semmilyen futballtornán, pláne a végén nem kellene játszani a harmadik és a negyedik helyért. Csak egy győztes van, a többi nem számít. 

- fakadt ki Van Gaal, akivel sztárja, Arjen Robben is egyetértett, ő is azt mondta, semmi kedve az egészhez. Ezek után lehet, hogy a hollandok nem a legjobb csapatukkal állnak majd ki.

Mindez az ellenfélnek kedvez. A brazilok történetük legnagyobb pofonját kapták a németektől, a hét bekapott gól után még a csütörtöki edzésen is úgy néztek ki a játékosok, mint a kísértetek. Sokan tartanak attól, ha David Luizék a bronzmeccset is elbukják a hollandok ellen, még nagyobb botrány lehet Brazíliában, már a vb előtt is csak a lakosság fele támogatta a rendezést. Ezért is fontos számukra a szombati mérkőzés, a lelkük helyre állhatna, ha mégis szereznek egy érmet a hazai vb végén, és a szurkolókat is visszanyerhetik. 

A döntős németek üzenték a napokban az elődöntőben agyonvert braziloknak, hogy pontosan tudják, milyen érzés hazai pályán bukni az elődöntőben, ők 2006-ban, otthon, az olaszok ellen vesztettek a négy között a hosszabbításban. A harmadik helyért a portugálokat verték 3-1-re, ha még emlékszik erre valaki. 

Akik a futballt valamennyire is követik, fel tudják sorolni, kik játszottak az elmúlt négy-öt világbajnoki döntőt, de az már valószínűleg nem menne, mi volt például 1994-ben a bronzmeccsen. Amúgy a svédek és a bolgárok játszották, és pont ez a lényeg. 

Svédország, Horvátország, Törökország, Uruguay - akikért érdemes volt 

Sokszor meglepetéscsapat jut a legjobb négybe, akiért addigra mindenki rajong, és a válogatott kap még egy lehetőséget, hogy igazán emlékezetessé tegye a tornát, vagy megtapsoltassa magát. Mint 2010-ben Forlanék, akik a végéig izgalmas meccset játszottak a németekkel, a végén 3-2-re kaptak ki.

Az előbb említett 1994-es svéd-bolgár bronzmeccsre Bulgária ért oda meglepetéscsapatként, a negyeddöntőben a világbajnoki címvédő németeket ejtették ki Sztojcskovék, az elődöntőben viszont az olaszok 2-1-re lenyomták őket.

A svédek jó szereplése annyira nem volt meglepő, az amerikai vb előtt a tizedik helyen álltak a világranglistán, Thomas Brolin, Kenneth Anderson és Henrik Larsson is gólt szerzett a 4-0-ra megnyert bronzmeccsen. Azóta sem volt annyi néző vb-bronzmérkőzésen, mint akkor: a Rose Bowlba 91 ezren mentek ki.  

Négy évre rá az első vb-s horvátoknak sikerült odaérniük a négybe, a negyeddöntőben 3-0-ra verték a németeket, az elődöntőben még vezettek is a házigazda franciák ellen, de jött Thuram két gólja, és Zidane-ék mentek a döntőbe, világbajnokok lettek. A horvátoknak meglett a harmadik hely, a hollandokat legyőzték  2-1-re, és ők adták a torna gólkirályát, Davor Sukert.

Szükség van a bronzmeccsre?

  • 1382
    Igen, vannak jó meccsek
  • 971
    Érdektelen, semmi szükség rá

A 2002-es vb-n a törökök voltak a horvátok, a bírók által a négybe nyomott társrendező dél-koreaiakkal kerültek össze, sokan már csak ezért is mellettük álltak, Hakan Sükürék 3-2-re nyertek. És micsoda meccsen: 12 perc után már 2-1-re a törökök vezettek.

Az persze már teljesen más, ha két csalódott nagycsapatnak kell játszania a bronzért.

Az első vb-n, 1930-ban a jugoszlávok állítólag annyira kiborultak a bíróra az Uruguay ellen 1-6-ra elbukott elődöntő után, hogy nem is rendeztek mérkőzést a harmadik helyért, az Egyesült Államok és a jugoszláv válogatott kapitánya is kapott egy-egy bronzérmet, hivatalosan az amerikaiak lettek a harmadikok. 

Azóta az összes tornán volt bronzmérkőzés (kivéve 1950-ben, ahol csoportkörös lebonyolítás döntött a végén), a FIFA pedig továbbra is ragaszkodik ehhez, miközben az UEFA már évtizedekkel ezelőtt megszüntette, és más sportágakban sem látják értelmét annak, hogy a majdnem odaérő két vesztes játsszon még egyet a végén. 

Afrikában ragaszkodnak hozzá, Európában elfelejtették 

Az UEFA az 1980-as Európa-bajnokság után döntött úgy, hogy nem lesz több bronzmérkőzés az Eb-ken, az utolsót a csehszlovákok nyerték büntetőkkel 9-8-ra az olaszok ellen. Magyarország egyetlen Eb-s érme is egy bronz volt, a 1964-es tornán Novák Dezsőék 3-1-re verték a dánokat. 

Az Afrika-kupán a hatvanas évek óta meccselnek a harmadik helyért, az olimpián ugyanígy a kezdetektől le kell játszani az elődöntőben vesztes csapatoknak a bronzmérkőzést. Az angol FA-kupában a hetvenes évek elején próbálkoztak a dologgal, öt szezont élt meg a kezdeményezés, senkit nem érdekeltek ezek a mérkőzések. 

Az olimpián a küzdősportoknál vegyes a helyzet, a bokszban nincs bronzmeccs, a birkózásban és a dzsúdóban is a vigaszágon lehet eljutni a bronzéremig. 

Egy darabig az amerikaifutballban kísérleteztek azzal, hogy a nagydöntőről lemaradó csapatokat összehozzák. A Playoff Bowl a hatvanas években létezett, az NFL keleti és nyugati konferenciadöntőjének vesztese játszotta, de a máig használt rendszer bevezetésekor ezt is eltörölték. A játékosok ennek csak örültek. Vince Lombardi, legendás amerikaifutball-edző mesélte egyszer, hogy csapatai csak Szar Bowlként vagy Vesztes Bowlként emlegették a mérkőzést. Louis van Gaal is valami ilyesmire gondolhat most. 

Brazília Hollandiával szombaton este 22.00-től mindenesetre megmérkőzik a 2014-es világbajnoki bronzért.

Rovatok