Index Vakbarát Hírportál

Innen csak elszórakozhatják Neymarék

2014. június 23., hétfő 15:11

Óriási nyomás a brazilokon a hazai világbajnokságon, ám egyelőre egyáltalán nem voltak meggyőzőek Neymarék, talán pont az óriási elvárások miatt. Horvátország ellen sokat vitatott bírói ítéletek között nyertek, Mexikónak viszont be sem találtak, úgy lett döntetlen. Nagy szerencséjükre az utolsó csoportmeccsen egy meglehetősen széthullott Kamerun jön majd, akik ellen - papíron - könnyedén megszerezhetik a csoport első helyét.

Nagy kérdés persze, hogy akarják-e, hiszen mielőtt ők pályára lépnek, már kialakul a végleges sorrend a B csoportban, ahol Hollandia és Chile lesz az első kettő - egyelőre ismeretlen sorrendben. Persze lehet, hogy nincs könnyű választás Scolariék előtt, így csak menni kell előre, mert a Hollandok 5-1-re alázták a spanyolokat, viszont ha Chile még őket is megveri, akkor ellenük sem lesz életbiztosítás a nyolcaddöntő.

Mexikó ellen óvatosabb csapatot rakott össze Luiz Felipe Scolari, aki Ramiresre cserélte Hulkot, az utolsó csoportmeccsen viszont a zenites és Bernard is kezdhet, és az sem lenne meglepő, hogy ha a sokat kritizált Paulinho és Fred helyén Hernanes és Jo játszana.

Kamerun még nem rúgott gólt a vb-n, a legjobbjuk, Samuel Eto'o maximum csere lesz Volker Finke szövetségi kapitány szerint, Song brutális könyöklése miatt három meccsig nem játszhat a válogatottban, a többiek között pedig komoly ellentétek lehetnek, legutóbb például egymást fejelték meccs után a kameruniak. Ilyen helyzetből pedig nem lesz könnyű megszorítani a brazilokat, akiknek pont egy ilyen lestrapált ellenfél legyőzése hozhatja meg az önbizalmat az egyenes kieséses szakasz előtt.

A csoport másik mérkőzése, a Horvátország-Mexikó viszont sokkal nagyobb téttel bír. Jelenleg Mexikónál az előny, hiszen nekik négy, a horvátoknak pedig csak három pontjuk van, így Modricéknak a győzelemért kell menniük. Aki nyer, akár csoportelső is lehet, ha Brazília nem veri meg Kamerunt, míg egy döntetlennel és brazil vereséggel mindketten továbbjuthatnak, de erre azért nagyon kicsi az esély.

Mivel nincs említhető sérülés, sem pedig eltiltás egyik csapatnál sem, így Niko Kovac és Miguel Herrera is a legerősebb csapatára számíthat - előbbi arra, ami 4-0-ra verte Kamerunt, utóbbi pedig arra, amely 0-0-n tartotta, sőt, időnként alaposan megszorongatta a brazilokat.

Ráadásul Mexikó még egyetlen gólt sem kapott a tornán - rajtuk kívül csak a szintén 1-0-s gólarányú Nigéria van így ezzel -, nem lesz tehát könnyű feltörni a védelmüket. „Lehet nyerni csak egy góllal. A spanyolok is 1-0-kkal lettek világbajnokok. Az a fontos, hogy mi lőjük az elsőt, utána pedig védjük a kaput” - fogalmazta meg a tökéletes receptet Herrera a meccs előtt.

2002-ben is egy csoportban volt Horvátország és Mexikó, de akkor nem a harmadik meccset játszották egymás ellen. Mexikó 1-0-ra nyert egy tizenegyessel, majd csoportelsőként ment tovább, míg a horvátok a csoportban ragadtak a harmadik helyükkel. Azon a meccsen játszott a mostani szövetségi kapitány, Nico Kovac, de a kapusa, Stipe Pletikosa és a mexikói hátvéd, Rafael Marquez is.

Rovatok