Index Vakbarát Hírportál

Szexmentes Mexikó a hazaárulók ellen

2014. június 13., péntek 16:10

Csak a győzelem lehet elfogadható Mexikónak és Kamerunnak is első meccsükön, ha tovább akarnak menni az A csoportból. A szuperfavorit és már három pontot szerző Brazília ellen nincs igazán esélyük, így a másik két meccsükön kell nagyot alakítani.

A két ország eddgi egyszer meccselt egymással, 1993-ban Mexikó nyert 1-0-ra, de ebből az eredményből kár volna bármiféle következtetést levonni. Az már inkább jelent valamit, hogy Mexikó legutóbbi négy nyitómeccsét megnyerte, és az elmúlt öt vb mindegyikén sikerült bejutnia a legjobb 16-ba.

Az optimizmus most is megvan: „Hiszem, hogy mi olyan csapat vagyunk, amelyik világbajnok lehet, már csak be kell bizonyítanunk ezt" – mondta Miguel Herrera mexikói kapitány.

Ahhoz képest, hogy mekkora az elbizakodottság, már az is kisebbfajta csoda, hogy Mexikó egyáltalán kijutott. A selejtezőket nagyon rosszul kezdték, a 2 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség nem túl meggyőző mérleg, főleg, ha hozzávesszük, hogy a tíz meccsből ötször képtelen volt a csapat gólt lőni.

Azt, hogy egyáltalán pótselejtezőt játszhattak, azt sem igazán maguknak, hanem egy amerikai játékosnak köszönhették. Mexikó az utolsó körben kikapott Costa Ricától, és úgy tűnt, hogy Panama legyőzi az USA-t. A meccs ráadásperceiben azonban Graham Zusi betalált, ezzel döntetlen lett, majd egy perc múlt jött még egy USA-gól, így Mexikó került a negyedik, pótselejtező helyre. Zusi azonnal mexikói népi hős lett, néhány drukker szentté avatta és még ajándékokat is küldtek neki. A pótselejtezőn Mexikó már nem hibázott, Új-Zélandot 5-1-re majd 4-2-re is legyőzte.

A szelfibajnok Herrera nagyon komolyan veszi most a felkészülést, minden apró részletre odafigyel, így letiltotta a szexről és a vörös húsok fogyasztásáról játékosait. Utóbbiről feltehetően azért, hogy nehogy doppinggal szennyezett ételt fogyasszanak. „Ha egy játékos nem bír meglenni húsz napig vagy egy hónapig szex nélkül, akkor még nincs kész arra, hogy profi legyen. Mindig a futballnak élek, és remélem a srácok is, még senki sem halt bele, ha negyven napig önmegtartóztató volt" - mondta korábban.

A mexikói mester a viszonylag szokatlan, 5-3-2-es felállást alkalmazza. Filozófiájához is a védekezés áll közelebb, három középső védő ad tartást a csapatnak. A támadásban leginkább a kretív Giovanni dos Santosra számíthatnak, de a valószínűleg padon kezdő, a Manchester Unitedben kevés lehetőséget kapó Javier Chicharito Hernandez is megvillanhat.

Az már biztos, hogy Mexikónak rengeteg szurkolója lesz kint a meccsen, hazaivá tehetik a pályát a vb miatt házukat, kocsijukat is eladó fanatikus drukkerek.

A kameruni válogattnak sem volt sima útja a vb-re, ha Togo nem szúrja el, sehol sincsenek Eto'óék. Togo két meccs összesítésében verte volna Kamerunt, 2-1-es vereség után 2-0-ra nyert, de mivel egyik játékosuk jogosulatlanul szerepelt, a FIFA 3-0-ra Kamerunnak adta a győzelmet, és ezzel a továbbjutást. A harmadik selejtező körben aztán Kamerun Tunézia kiverésével kvalifikált.

A felkészülésük azonban nem lehetett nyugodt. A válogatottnál a bér- és prémiumvita miatt már évek óta feszültség van, de a pályán lévőket ez mégis egységbe kovácsolhatja. A játékosok most is sztrájkoltak, hogy megkapják a szövetségtől az őket megillető prémiumokat. A vezér Eto'o meg is kapta a kameruni sajtótól a hazaáruló cimkét is. A csapatkapitány a többiek beleegyezésével nem volt hajlandó átvenni Philemon Yang miniszterelnöktől a nemzeti zászlót.

Kamerun hullámzóan játszik, Portugáliától nemrég 5-1-re kapott ki, míg a németekkel 2-2-t játszott a már a vb-re hangoló meccsen. Az afrikai csapatok közül talán a legerősebb védelemmel a német Volker Finke által vezetett csapat rendelkezik, de kérdés, hogy ki felel majd a gólokért, ha Samuel Eto'o nem lendül formába. A felkészülési meccseken Choupo-Moting volt többször is eredményes, a Mainzban futballozó játékos most is sokat segíthet csapatán. Eto'o mindenesetre nagyon elszánt, az országa és Afrika dicsőségéért fog ígérte szerint a végsőkig küzdeni. Ha lövöldözi a gólokat, még a „hazaárulást" is megbocsátják neki.

Rovatok