Index Vakbarát Hírportál

A német kapus köcsög

2014. július 1., kedd 16:29

Manuel Neuernek csak nagyon kevés hiányzik ahhoz, hogy a világ legjobb kapusa legyen. A világbajnokságon eddig nagyobb hiba nélkül megúszta, ami a legfontosabb kapustulajdonság. De miért van az, hogy a németeknek mindez nem elég, és karrierjük meghatározó részét a legalattomosabb tulajdonságok kifejlesztésének szentelik?

Sokan minden idők egyik legjobb vb-meccsének tartják az 1982-es világbajnoki elődöntőt Sevillában Franciaország és Németország között. A meccsen 3-1-re vezettek Platiniék, innen egyenlítettek a németek, majd 11-esekkel bejutottak a döntőbe. A franciák két büntetőjét is kifogta Harald Schumacher, aki kiválóan védett, de a mérkőzés mégsem erről maradt emlékezetes.

Harald Toni Schumacher, a német válogatott kapusa hírnevét nem elsősorban védéseinek, hanem brutalitásának köszönhette. Ha ma kellene jellemezni, azt mondhatnánk célfutballt játszott, és ez a cél minden, de szó szerint minden eszközt szentesített.

Schumacher 1978-tól lett állandó kapusa az akkoriban éppen csúcson lévő FC Kölnnek, nem is védéseiről, hanem a benne lévő frusztráltság és győzni akarás egyvelegéből merített erő repítette előre. Meg is kapta gúnynevét, Sajtkukac.

Ez nem futball

A német válogatott első számú kapusként jutott egyre előrébb a spanyolországi világbajnokságon, amikor eljött a franciák elleni mérkőzés Sevillában. Akkoriban a játékvezetők még nem vették túl szigorúan a szabálytalanságokat,csak ennek köszönhetően maradhatott a kapuban miután szándékosan a földbe döngölte Patrick Battistont, a franciák védőjét.

Battison félájultan a földön maradt, miközben Schumacher kirúgáshoz készülődött, és csak legyintett a riadt franciáknak.

Az azóta UEFA-elnökségig jutott Michel Platini volt a franciák csapatkapitánya, azt hitte, Battison meghalt. Szerencsére társa életben maradt, de megsérültek a csigolyái és elveszítette két fogát az ütközéstől. Hogy Battisonban mennyire benne maradt az eset, arról egy két évvel ezelőtti interjú árulkodik, amelyben ugyan megbocsátott a németnek, de azt is hozzátette, soha nem akar vele találkozni.

Franciaországban Schumachert megszavazták a leggyűlöltebb németnek, amivel a rangsorban még Adolf Hitlert is maga mögé utasította. Ezen a vb-n ugyanakkor Schuamcherből a világ egyik legjobb kapusa lett, önmagát igazolhatta azzal, hogy a franciák ellen 1-3-ról egyenlített csapata, végül 11-eseknél kettőt is megfogott, így döntőbe jutottak.

Vele mentek a németek az 1986-os vb-re is, akkor már vitathatatlanul a világ egyik legjobb kapusa volt, de hogy Németország akkor se maradjon kapusbalhé nélkül, arról a cserekapus Uli Stein gondoskodott, kijelentette, a világ legjobb kapusa ott van a németeknél, és mégsem játszhat, utalt magára, majd Beckenbauerre és szabályaira fittyet hányva piálni kezdett, a szövetségi kapitány haza is zavarta. 

Hogy Schumacher elérte azt a szintet, amivel örökre beírta magát a futballtörténelembe, az nem kérdés, ugyanakkor mégsem ő az első, aki eszünkbe jut, ha irritáló német kapust kell megemlíteni, rá még néhány évet várni kellett.

Nem sír Kahn

Oliver Kahn 1994-ben lett a német válogatott kapusa, és szélvész gyorsasággal lett minden idők egyik legjobb kapusa kiegészülve a minden idők legnagyobb tahója nem túl megtisztelő címmel. Schumacher és Oliver Kahn közül azért választottuk az utóbbit a köcsögség mintapéldányának, mert nemcsak az ellenféllel, de saját csapattársaival is úgy viselkedett, ahogyan csak egy elmeháborodott képes.

Kahn repertoárja némileg színesebb is volt Schumacherénél, nemcsak tarolt, rúgott, de harapott, másokat a nyakuknál fogva rángatott, de ha egy jellemző dolgot kell kiemelnünk tőle, akkor az feltétlenül azon irritáló szokása, hogy közvetlen közelről üvöltözött a másik arcába. A verbális és fizikai terror Kahnnál azért is volt hatásosabb, mert mindehhez egy minden kontrollt vesztett őrült arcberendezkedése társult.

Kahnt nagyon könnyű volt kihozni a sodrából, és erre az ellenfél olykor rá is játszott, hátha megbüntetik valamilyen módon. Büntetésből pedig nem volt hiány.

1996-ban Kahn megragadta a stuttgarti Andreas Herzog gallérját és jól megrázta. Ennél durvább volt, amikor a Dortmund ellen Kahn egy Kung-fu mozdulattal ugrott Stephane Chapuisatra, majd később Heiko Herrlich arcába beleharapott. 

Ha játszom, akkor megpróbálok arra koncentrálni, hogy a legjobbat nyújtsam

De nem kellett ahhoz pálya, hogy kivetkőzzön magából, a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő utáni doppingellenőrzésnél pocskondiázni kezdte az ellenőrt, amiért egy mérkőzésre eltiltották és 12 ezer euróra büntették.

Hogy magyar vonatkozású esetet is említsünk, itthon meglehetősen zokon vették, amikor a 2001-es centenáriumi magyar-német előtt Kahn kijelentette, hogy nincs értelme olyan gyenge csapatokkal játszani, mint Magyarország.

Kahn királysága 2006-ban tévékamerák előtti hisztirohamal zárult. Amikor kiderült, hogy a 2006-os világbajnokságon már nem ő, hanem Jens Lehmann lesz az első számú kapus, hatalmas balhét vágott le, ami azonban a vb alatt folyamatosan csillapodott és végül óriási kibékülésben csúcsosodott ki, amikor Kahn lepacsizott utódjával. 

Utódja, az angyalarcú Jens Lehmann igen hamar felvette a kesztyűt, és tovább öregbítette a német kapusok hírnevét. Az Arsenalban például rettenetes bénázásaival sokkolta előbb a szurkolókat, majd frusztrációit különféle módokon élte ki az ellenfél különböző testrészein.

Később a Vfb Stuttgartnál folytatta, ahol balhéi folytatódtak, volt olyan 17 hónapos periódusa, amikor 17 balhéja volt a klubnál. Flegmaságára jellemző, hogy egy BL meccs közben a kapu mögött a reklámtáblákhoz rohant pisilni, miközben az ellenfél támadást vezetett, de a BL-es pályafutásának végét egy kung-fu-rúgással pecsételte meg, Puyolnak rúgta le kis híján a fejét.

A német válogatott jelenlegi kapusában, Manuel Neuerban minden megvan ahhoz, hogy a világ egyik legjobb kapusa legyen. 2011-ben robbant be a köztudatba, amikor a közepesen erős Schalke 04 a Bajnokok Ligája elődöntőjéig menetelt, ahol a Manchester United állította meg, Neuer akkorákat védett, hogy Alex Ferguson külön kiemelte a teljesítményét. Nem sokkal később elvitte a rivális Bayern München, amivel Neuer azt mindenképpen elintézte, hogy Ruhr-vidék egy életre meggyűlölje.

Nagyszerű reflexei vannak, de nemcsak a gólvonalon képes teljesíteni, bátran kilép a beadásokra, és amint az Algéria ellen is látható volt, a büntetőterületen kívülre is elmerészkedik, ami pedig a bénázó kapusok nagyszínpada. Arra láttunk már példát, hogy ha úgy alakul, bénázni képes ő is, például Ghána ellen.

Algéria ellen Neuer azonban nem hibázott, mint egy söprögető minden labdát hárított.

Annak ellenére, hogy a nagyobb balhék eddig elkerülték, mégis a Schumacher-Kahn és Lehmann méltó utódjaként kell emlegetnünk. Mert azt, hogy ő is képes suttyóságra, megvillantotta az algériaiak góljánál, amikor az utolsó percben a szépítés után a középkezdéshez rohanó algériai játékosok kezéből kiütötte a labdát, majd eldobta. 

Neuer még csak 28 éves, ami kifejezetten fiatal a kapusok között, de már tavaly ő lett az év kapusa, és nem csodálnánk, ha a következő évek róla szólnának.

Az azonban még nem látszik, hogy mindehhez felvesz-e olyan irritáló szokásokat mint nagy elődjei.

Rovatok