Index Vakbarát Hírportál

Amerika szuperkapusai váltják az európai sztárokat

2014. július 1., kedd 16:07

Keylor Navas, Guillermo Ochoa, David Ospina, Claudio Bravo - három hete kevesen ismerték őket, ma meg ők a vb legjobb kapusai. Honnan jönnek és hova tartanak?

"Akadhatnak olyan kapusok, akik a válogatottba már beverekedték magukat, kisebb európai csapatba is eljutottak, de akár komolyabb kluboknál is megállnák a helyüket. Ilyen a mexikói Guillermo Ochoa, aki pont Magyarország ellen mutatkozott be a válogatottban még 2005-ben, 19 évesen. Már ott volt az előző két vb-n is, de egy percet sem játszott. 2001-ben igazolt az Américából a francia Ajaccióba, ahol le is járt a szerződése, így nem csak a jó szereplésért, hanem egy jó szerződésért is játszik a vb-n. Messziről szinte alig kap gólt, és a tizenegyeseket is meglepő hatékonysággal hárítja. A kolumbiai David Ospina volt a dél-amerikai vb-selejtezők legjobb kapusa, és nem elsősorban a védelmen múlott az, hogy ő kapta a legkevesebb gólt. Ifiként már az Atlético Madrid is figyelte, ám mégis a Nice-hez került hat éve, ahol Ochoához hasonlóan lejárt a szerződése, így egy jó vb-vel ő is nagy csapathoz kerülhet. Csak a buta szabálytalanságokra kell odafigyelnie a forrófejű kolumbiainak. Nem véletlen, hogy az Arsenal például mindkettejüket figyeli" - írta Koroknai kolléga napokkal a világbajnokság előtt, amikor azt elemezgette, kik lehetnek a vébé felfedezettjei.

Ochoa és Ospina is bejött, a mexikói még többet is mutatott annál, amit vártunk tőle, a torna egyik legjobbja, ha nem a legjobbja lett. Brazília, Horvátország és Hollandia ellen is hibátlan volt, egyáltalán nem az ő sara, hogy Mexikót kiverték Robbenék.

Ospinának valójában csak Uruguay ellen volt dolga a hajrában, de akkor többször is szépen, megbízhatóan védett. Rá még komoly feladatok várnak, azt kell megpróbálnia, ami Ochoának sikerült, nem gólt kapni Brazíliától. Velük játszanak ugyanis péntek este az elődöntőért.

"Uruguayt csak Keylor Navas állíthatja meg" - harangozta be Costa Rica első meccsét Tóth-Szenesi kolléga, majd így folytatta: "A Costa Rica-i válogatottból Keylor Navast, a 27 éves kapust érdemes figyelni, akinek nagy szerepe van abban, hogy a kis Levante viszonylag erős középcsapat a spanyol bajnokságban, és aki kapus létére lett a csapat második legértékesebb játékosa."

Ő is telibe találta, Keylor Navas lényegében a legjobb nyolc közé védte Costa Ricát. Nem kapott gólt az olaszoktól és az angoloktól, a görögök kedvét meg egymaga vette el a futballtól, amikor 30 percen át emberelőnyben nem tudtak neki gólt rúgni, a kritikus görög tizenegyest pedig megfogta.

Az eddig említett kapusokhoz kapcsolható a chilei Claudio Bravo is, aki a 16 közé vitte Chilét. Neki a spanyolok nem tudtak betalálni még a csoportmeccseken, nem rajta múlt, hogy a brazilok jobban rúgták a 11-eseket, és búcsúztatták Chilét. Bravót néhány napja meg is vette a Barcelona a Real Sociedadtól.

Keylor Navast már a Real Madridban látják a spanyol lapok, főleg, hogy aprópénzért, nyolc és félmillió euróért megszerezhető, ennyi a kivásárlási ára. A fehéreknél állítólag Diego Lopezt, de még Iker Casillast is elküldik, eléjük kerülhet Navas. Ochoának és Ospinának is kell, hogy legyen helye európai topklubnál, mint már említettük, nincs klubjuk, nem kell fizetni értük, tényleg mindkettő a bolondnak is megéri. Még a legidősebb, Ochoa is csak 28 éves, ami egyrészt kapusnál nem kor, másrészt legalább már megfelelően tapasztaltak, még Ospina is a maga 25 évével.

Érdekesség: mind a négy közép-, illetve dél-amerikai kapus alacsony a posztján. Ochoa és Ospina 183, Keylor Navas 184, Claudio Bravo 185 centi, mégis tőlük láttuk a legnagyobb védéseket - talán azért, mert a lapos és félmagas labdákra gyorsabban leérnek 190 fölötti kapustársaiknál.

Rovatok