Index Vakbarát Hírportál

Argentína kockáztatott, bejött

2014. június 16., hétfő 12:53

Az argentin szövetségi kapitány remek húzása a szünetben Messinek üres területet, Argentínának pedig három pontot ért.

Feltűnően óvatos hadrendet választottak az argentinok. Öt védővel kezdtek Bosznia ellen, Higuaín és Lavezzi is kimaradt a csapatból.

A három középhátvéd előtt Mascherano volt a labdakihozatal első fő állomása, előtte di Maria és Maxi Rodriguez játszott, legelöl a bosnyákok védőfalában pedig Agüero kezdett. Messi elég szabadon mozoghatott a pályán, ám neki Rodriguez helye tetszett a legjobban, el is szippantotta előle rendszeresen a levegőt, végül a szünetben le is hozta Maxit a szövetségi kapitány.

A bosnyákok 4-2-3-1-es felállási formát választották, elöl Dzekoval, mögötte Misimovic-csal, mélységi irányító poszton pedig Pjanic-csal.

Első félidő

A bosnyákok visszazártak a saját térfelükre és várták az argentinokat. A korai gól – Kolosinacról pattant egy szabadrúgás saját kapujába a 3. percben – sajnos megpecsételte az első játékrész sorsát, mert Messiék nem nagyon iparkodtak további találatok elérésére. Igaz, a választott hadrend sem biztos, hogy megfelelő volt erre.

Azáltal, hogy Messi leggyakrabban még a bosnyák középpályássor elé visszalépett labdákért, Agüero teljesen elszeparálódott elöl, nem volt kapocs a középpálya és közötte. Az első 45 percben mindössze 6 passzt és 1 lövést tudott felmutatni! A nagyon zárt bosnyák védekezés Messinek sem feküdt, cselei, passzai nem nagyon jöttek be. Mivel Maxi Rodrigueztől teljesen elvette a területet, ezért középen már csak di Maria maradt, akire figyelni kellett a bosnyák védőknek, így nem okozott nagy gondot a széleken elvétve előretörő Rojo és Zabaleta semlegesítése sem. Teljesen meddő és passzív argentin csapatot láttunk.

Balra Messi, jobbra Maxi első félidei hőtérképe (forrás: squawka.com)

Mivel Messi és Agüero semmi védőfeladatot nem kapott (nem látott el), 5-3-at védekeztek az argentinok, ráadásul mindezt elég mélyen, ezért egyrészt Besic és Pjanic szabadon irányíthatott, másrészt a széleken a szélsőhátvédek felfutásaival létszámfölényt lehetett kialakítani. Nem is csoda, hogy a bosnyák próbálkozások döntő többsége a szélekről jött. Ám nem tudtak elég hatékonyak, kapura veszélyesek lenni.

Második félidő

Sabella megelégelte fiai passzivitását, és változtatott a szünetben. Lekapta az egyik középhátvédet és Maxit, helyükre pedig beküldte Gagot és Higuaínt. Gyakorlatilag egy 4-4-2 volt ez rombusszal középen. Érthető, ugyanakkor kockázatos húzás volt, hiszen az eddigi 5-3 helyett már csak 4-3-at védekeztek hátul. Cserébe viszont a pálya közepén létszámfölénybe kerültek, a három belső bosnyákra, így 4 argentin jutott.

 A szélén viszont még mindig a bosnyákok voltak többen, azonban a beadások továbbra sem sikerültek. Ha Pjanics szögleteit kivesszük, 21 beadásból csak 3 volt pontos!

Egy klasszikus Messi-gól után pedig már kétgólos hátrányba kerültek a bosnyákok. Szusics szövetségi kapitány gyorsan kihasználta mind a három cserelehetőségét, és átálltak egy támadóbb felállásra, elöl Ibiseviccsel, Dzekoval és a Viszcával, ám ez mintha zavart okozott volna, nem nagyon értették meg egymást a játékosai. Pedig az argentinok továbbra is csak 7 emberrel védekeztek, míg a bosnyákok 6 emberrel támadtak.

 A 85. percben aztán össze is jött a gól, Ibisevics szépített. Váltott is gyorsan az utolsó pár percre Sabella, és Agüero helyére beküldött egy középpályást, így stabilizálva a csapatát.

Összegzés

Nagyon óvatosan kezdték a meccset az argentinok, és a szerencsés, korai góljuk után kényelmesen hátra is dőltek. Így nem derülhetett ki, hogy támadásban mennyi potenciál van ebben a felállásban. A bosnyákok fegyelmezetten, és szorosan zártak hátul, ám elöl rendre pontatlanok voltak a beadások, utolsó passzok, így kapura alig tudtak veszélyesek lenni. A második félidőben Sabella támadóbbá tette a csapatát, és létszámfölényt alakított ki középpályán, amire Szusics a másik oldalon nem reagált, így elég meggyőző argentin-dominanciával telt a második félidő első fele, ráadásul a létszámfölény miatt Messi is ficánkolni tudott az első félidei vergődésével szemben. A veszett fejsze nyelét még megpróbálta elkapni a bosnyák szövetségi kapitány, és össze is jött a szépítés a végén, de ez már túl későn volt ahhoz, hogy egyenlíteni is tudjanak. Ha jobban kihasználták volna a szélén a létszámfölényüket a bosnyákok, illetve pontosabbak lettek volna a beadások, izgalmasabb meccset láthattunk volna.

Rovatok