Index Vakbarát Hírportál

A 118. perc és 5 centi mentette meg Argentínát

2014. július 1., kedd 21:01

Argentina csak hosszabbításban győzte le Svájcot a nyolcaddöntőben, Di Maria a legvégén rúgott gólt, de még innen is majdnem visszajöttek Shaqiriék.

Messi már kétszer mentette meg az argentinokat győztes góllal a vb-n, összesen négy találatnál járt a tornán a nyolcaddöntő előtt, míg a svájciaknál Shaqirinek ment a legjobban a csoportban, Honduras ellen az ő mesterhármasával nyertek, most is tőle várták a nagy teljesítményt. 

A dél-amerikaiaknál volt gond a védelemmel korábban, elől pedig a sérült Agüero helyett Lavezzi kezdett. Már a nyolcadik percben meg is kavarták az argentinok védőit, Mehmedi két ember között tört be a bal szélen, nagy nehezen tisztáztak előle, de az is Shaqirihez ment, az volt az argentinok szerencséje, hogy nem volt meg a svájcinak a lövőhelyzet. 

Argentína nem esett neki az ellenfélnek, a mezőnyfölény megvolt. Az első valamirevaló lehetőség Messi előtt adódott a 12. percben, a tizenhatos sarkáról lőtt laposan, Benaglio simán fogta a labdát. Az argentinok legnagyobb sztárja a folytatásban is igyekezett, a 20. percben a szélen két védőt is megszívatott, de Higuaín, Lavezzi és Di Maria is halvány volt mögötte. 

A svájciak azt csinálták, amit várni lehetett tőlük, szervezetten védekeztek, igyekeztek lassítani az argentinokat, és gyors megindulásokból, pontrúgásokból próbáltak veszélyeztetni. 

A 27. percben majdnem meg is lett ennek az eredménye, egy szöglet után Xhaka lőhetett kapura tizenegy méterről, nem volt elég erős a lapos lövés, Romero szedte ki a labdát a sarokból. Egy percre rá kis híján ő védelmük hozott össze egy gólt, egy rosszul felfejelt labdára Lavezzi csapott le, hét méterről leadott lövését Benaglio védte.

Ezután jött a meccs addigi ziccere, ami Svájcé volt. Drmic ugrott ki, üresen mehetett az argentin térfélen, kicsit hosszúnak tűnt az elépasszolt labda. Romero elindult a kapujából, aztán mégse jött ki a támadóra, aki egy gyatra emeléssel próbálkozott, szinte feladta a labdát az argentin kapusnak, nehezen értelmezhető megmozdulás volt.  

A szünetig maradt a 0-0, Messinek egyre kevesebb területet hagytak, Di Maria próbálkozott ugyan, de sokszor pontatlan volt, a sérült Agüero helyére került Lavezzi gyengén játszott. 

Második félidő

A szünet után Messi rögtön egy jó megmozdulással nyitott, kitette a labdát a szélre Lavezzinek, aki üresből bepasszolt, a svájci védők mentettek. Shaqiri egy szabadrúgással válaszolt, huszonöt méterről a rövid sarokba akart csavarni, Romero fogta, de kiejtette, kis híján megszerezte a labdát az érkező Mehmedi. A dél-amerikai kapus nem először tűnt bizonytalannak a mérkőzésen. 

A folytatásban az argentinok a széleken igyekeztek a svájci védelem mögé kerülni, több-kevesebb sikerrel, Di Maria pedig minden lövőhelyzetet elvállalt, lövéseit rendre blokkolták, fölösleges rabonázásba is belement. 

Az 58. percben az előrehúzódó Rojo került helyzetbe, tíz méterről próbálkozott éles szögből, Benaglio belenyúlt. Az argentinok rákapcsoltak, és Higuaín is mutatott végre valamit, megint a balhátvéd Rojo révén alakult ki helyzet, beadása után a csatár szépen fejelt, a léc alá tartó labdát a svájci kapus tolta szögletre.

Nagyjából tíz percig tartott az argentinok lendülete, jött megint az ötlettelen labdajáratás, a védők mögé belőtt labdák semmire nem voltak jók, Svájc pedig tartotta az eredményt, csak a védekezésre koncentrált, ritkán jutottak el az ellenfél kapujáig. 

Lavezzit a 72. percben szedte le Sabella, a helyére jött az interes Palacio, egy perccel később már neki volt lehetősége, egy beívelés után üresen maradt az ötösnél, egy méterrel csúsztatott mellé. A hajrában is csak Messinek ment, egy kifejelt labdát összeszedett a tizenhatos előtt, eltolta Behrami előtt, majd a védők lába alatt a rövid felé lőtt laposan, Benaglio kifogta. Egyre fogyott az idő, a dél-amerikaiak részéről maradtak az ívelések és az átlövések, de egyikkel sem értek el komoly veszélyt.

Messi türelme is kezdett elfogyni, a 86. percben fellökte a szabadrúgást akadályozó Behramit, nem kapott sárgát. Néhány perccel később megint ő indult meg a szélről, három svájci mellett is elment, de amikor középre adott Palaciónak, akkor vége is lett az akciónak, továbbra sem volt társa elől, egyedül pedig kevés volt. Hiába uralták végig a meccset, nem sikerült eldönteni a mérkőzést a rendes játékidőben, a svájciak kilencven percig azt játszották, amit ilyen helyzetben várni lehetett tőlük. 

Hosszabbítás

Jöhetett a hosszabbítás, svájciak sokkal bátrabban mentek fel a támadásokra, igaz, ezekben az akciókban semmi veszély nem volt már, de Shaqiri legalább ugyanolyan frissen mozgott, mint az elején. Argentínánál semmi változás nem volt, ráadásul egyre kevesebb mozgás kísérte az akciókat. A hosszabbítás első félidejének végére teljesen átvették a kezdeményezést a svájciak, a végén még az argentinok vezettek egy kontrát, nem lett gól ebből sem. 

A 108. percben Di Maria lövését végre nem blokkolták, tizenhatról bombázott, Benaglio szögletre tolta ki, a léc alá befért volna a labda. Ő maradt a legaktívabb argentin a folytatásban, következő lövése már Djourou-n pattant meg veszélyesen, viszont egyre közelebb volt a hosszabbítás vége. 

De mégsem lettek tizenegyesek, Messi és Di Maria összehozta a továbbjutást. A svájciak eladták a labdát a középpályán, Messit hozták játékba, aki vezette néhány métert, majd kitette a szélen üresen érkező Di Mariának, ő pedig belsővel kilőtte a hosszút, szép befejezés volt.

Angel Di Maria Goal vs Switzerland

De Svájc nem adta fel, kis híján meg is lett az egyenlítés, mert még volt három perc ráadás.  

A 121. percben kiharcoltak egy szögéletet. Benaglio is előre ment, ollózó mozdulattal lőtt kapura, ami után jött még egy egy beadás, Dzemaili néhány méterről a kapufára fejelt, a kipattanó pedig a sípcsontjáról ment ki a pályáról, Romero dermedten nézte végig az egészet. Ha öt centivel beljebb megy, megvan a svájci gól. 

Dzemaili kapufája

Benaglio a végén már annyit volt fent, hogy Di Maria egy labdaszerzés után negyvenről megpróbálta beemelni a labdát az üres kapuba, mellé ment. 

Még mindig belefért egy lehetőség, a svájciak a 124. percben harcoltak ki szabadrúgást, Shaqiri feldobta magát, tizennyolcról rúghattak, az argentinok őrjöngtek. Végül ő is rúgta el, a labda kijött a sorfalról, a svéd Eriksson pedig lefújta a meccset.

A meccs embere: Ángel di Maria

Argentína keservesen harcolta ki a továbbjutást, ahogy Franciaország és Németország is nyolcaddöntős meccsén. Messiék a negyeddöntőben a Belgium-Egyesült Államok győztesével találkoznak. 

Argentína-Svájc 1-0 (0-0, 0-0, 0-0) - hosszabbítás után

Sao Paulo, Corinthians Aréna, 62 000 néző, v.: Jonas Eriksson (svéd)

    gólszerző: Di Maria (118.)

    sárga lap: Rojo (90.), Di Maria (120.), Garay (122.), illetve Xhaka (36.), Fernandes (73.)

    Argentína:

    ----------

Sergio Romero - Pablo Zabaleta, Federico Fernandez, Ezequiel Garay, Marcos Rojo (Jose Basanta, 105.) - Fernando Gago (Lucas Biglia, 106.), Javier Mascherano, Angel Di Maria - Gonzalo Higuain, Lionel Messi, Ezequiel Lavezzi (Rodrigo Palacio, 74.)

    Svájc:

    ------

Diego Benaglio - Stephan Lichtsteiner, Johan Djourou, Fabian Schaer, Ricardo Rodriguez - Valon Behrami, Granit Xhaka (Gelson Fernandes, 66.), Xherdan Shaqiri, Gokhan Inler, Admir Mehmedi (Blerim Dzemaili, 113.) - Josip Drmic (Haris Seferovic, 82.)

Rovatok