Index Vakbarát Hírportál

Lötyögésnek indult, a vb meccse lett

2014. június 18., szerda 20:09

Ötgólos meccsen nyerte második mérkőzését a holland válogatott, de nem ők rúgták a világbajnokság eddig legszebb gólját.

A hollandok az első mérkőzésükön 5-1-re verték a címvédő spanyolokat, az ausztrálok ugyan kikaptak Chilétől, de benne volt a pontszerzés az első mérkőzésükben. Hollandia ellen nem tűnt valószínűnek, hogy esélyük lehet, aztán mégis meglepték Robbenéket.

A hollandoknál nem voltak változások az első meccshez képest, az ausztráloknak is a kezdőben volt ismét a rutinos Cahill és Bresciano, ők okozták a legnagyobb gondot Chilének pár napja.

Várható volt, hogy Hollandia nem töri majd össze magát, az ötödik percben is csak úgy került helyzetbe Robben, hogy az ausztrál védelem eladta a labdát. A folytatásban is maradt a lötyögés, de a huszadik perc környékén végre felpörgött a meccs. Előbb az első komolyabb helyzet az ausztáloké lett, egy eladott labda után Bresciano lőtt, a labda az egyik hollandról pattant szögletre.

Aztán amikor egy kicsit is kinyíltak az ausztrálok, azonnal büntetett Robben. A Bayern-klasszis a félpályánál megindult, senki nem tudta befogni, végigvitte, és nyolc méterről a hosszúba gurított, vezettek a 19. percben a hollandok.

De nem sokáig. Rögtön a középkezdés után egy félpályás ívelést Cahill tizenkét méterről, kapásból bevágott, a labda a lécről pattant be. Hatalmas gól, a torna eddigi legszebbje, és olyan gyorsan történt az egész, hogy még a kamerák is lemaradtak róla. 

Az egyenlítés meghozta az ausztrálok önbizalmát, kijöttek, már fent letámadták a hollandokat. Érkezett is majdnem a második, Bresciano egy visszagurított labdára startolt rá a tizenhatoson belül, belsővel rögtön lőtt, egy méterrel fölé. Egy percre rá már megint nagy helyzetük akadt, egy beívelt szabadrúgás után Spiranovic tök egyedül maradt a holland ötös előtt, kapura kotorta a labdát, Cilnesse fogta. Az első félóra után már az ausztrálok uralták a meccset, bátran támadtak, néhány akciójuk kifejezetten látványos volt, igaz Robbenék nem tették magukat oda különösebben. 

A szünet után kis híján sokkolták a hollandokat, Leckie kapott egy labdát a tizenhatoson belül, ellökte védőjét, majd begurította, de a játékvezető nem adta meg az egyértelmű szabálytalansága miatt. Az 54. percben már nem úszták meg Robbenék, tizenegyest kaptak az az ausztrálok: a percekkel korábban beállt Bozanic lőtte Janmaat kezére a labdát. A büntetőt Jedinak bevágta, itt volt az újabb fordítás a világbajnokságon. 

Mentek tovább az ausztrálok, nem sokkal később látszámfölényben támadhattak, ám Cahill túl hosszan passzolt csapattársához. A hollandokon volt a sor, most ők jöttek hamar vissza a meccsbe: az 58. percben Van Persie kapott labdát a leshatáron, ziccerben volt, nem is hibázott, belőtte a rövidbe, 2-2. 

Nyolc perc kellett, hogy megint majdnem megforduljon az egész. Addig szerencsétlenkedtek hátul a hollandok, amíg eladták a labdát a tizenhatoson belül, Oar egy az egyben volt a kapussal az ötösnél, nem vállalta el jobbal, inkább középre rúgta bivalyerősen, jött is Leckie, de fejes helyett mellel tette kapura a labdát - valójában mellbe rúgta teljesen egylábas csapattársa, a holland kapus simán fogta.

Klasszikus: az ellentámadásból gólt kaptak az ausztrálok, Depay harminc méterről elvállalt egy lövést, a labda kifelé csavarodott, le is pattant Ryan előtt, aki mellé nyúlt, a kezéről pattant be, benne volt a gólban a kapus.

A meccs embere: Arjen Robben

A vezetőgól után már a hollandok simán lehozták a meccset, egymás után jöttek a helyzeteik. Az ausztrálok még a 80. percben jó helyről kaptak szabadot, Jedinak szépen tekerte el a sorfal fölött, De Jong vetődve fejelte ki. Cahillék mentek előre a végén, komolyabban veszélyeztetni már nem tudtak, maradt a 3-2 a végéig.   

A hollandok mégsem hozták annyira könnyen a találkozót, mint azt szerették volna, az ausztrálok pedig ismét végig meccsben voltak, a pontszerzés most se jött össze. Hollandia az utolsó csoportmeccsét Chilével játssza majd, a két sárgája miatt eltiltott Van Persie-re nem számíthatnak, a védelemből pedig valószínűleg Martins Indi is kidőlt sérülés miatt. Az ausztráloktól eddig két gólt lőtt a vb-n Cahill, aki talán a torna legszebb találatát jegyzi, ő is kétsárgás, a spanyolok ellen nem léphet pályára. De ők már csak a csodában bízhatnak.

A hollandok eddig mindkét meccsüket hozták, nyolc gólt rúgtak, matematikailag viszont még ők sem mentek tovább, sok függ a spanyol-chileitől.

Rovatok