Index Vakbarát Hírportál

Az iráni elnökből is kihozta a melegítős drukkert a vébé

2014. június 27., péntek 16:37

Az első csoportkörnek vége, de messze még a döntő, így minden csapatnak elkél a szurkolás. Tudják ezt a helyszínen vagy otthonról szorító állam- és kormányfők is, de a királyok közül is többen ellátogattak a csapatuk öltözőibe, sőt, már finom sörben is fogadnának egymással csapatuk győzelmében.

Barack Obama amerikai elnökről is kirakott a BBC egy képet, amin éppen a Németország-USA mérkőzést nézi nagy izgalommal. Habár a németek nyertek 1-0-ra, de ettől függetlenül az Egyesült Államok is bejutott a legjobb 16 közé. Ahol aztán rögtön a meglepetéscsapatnak kikiáltott belgák várják az amerikai csapatot, Obamát pedig egy kihívás Elio di Rupo belga miniszterelnöktől.

Di Rupo egészen konkrétan fogadni szeretne az amerikai elnökkel a két ország válogatottjának keddi nyolcaddöntőjére, a tétet pedig nagyszerű belga sörökben mérné. A belga kormányfő Twitter-oldalán kérte fel az Egyesült Államok első emberét a játékra:

Hé, Barack Obama, fogadok néhány nagyszerű belga sörben, hogy a mi Vörös Ördögeink jutnak tovább a nyolc közé!

Obama korábban a Vine-on keresztül kívánt sok sikert az amerikai csapatnak az USA-Ghána mérkőzés előtt, de a válogatott mezével is fényképezkedő Joe Biden alelnök ott volt a helyszínen, és a meccs után az öltözőben is sziporkázott egy sort.

Mindenkivel egyesével viccelődött, és persze a közös fotók sem maradhattak el. Közben azért a Fehér Ház Twitterén is megjelent egy kép, amin az egyik terembe összegyűlt munkatársak éppen üdvrivalgásban törnek ki valamelyik gólnál – 2-1-re győzött az amerikai csapat.

Haszán Rouhani iráni elnököt valószínűleg nem sokan látták még korábban olyan öltözékben, mint amiben Irán nyitómeccsét végigszurkolta Nigéria ellen. A Twitterére kirakott képen nem fekete ruhában és turbánban, hanem még csak be sem gombolt galléros pólóban és melegítőnadrágban, ha nem is sör, de egy jó nagy csésze tea és gondosan kiválogatott gyümölcsök mellett élvezi a kanapéról a válogatott meccsét.

Kisebb szépséghiba, hogy az Irán-Nigéria 0-0 volt a vébén a legrosszabb meccs, habár Rouhani azért a döntetlennek is örült. „Büszke vagyok fiainkra, akik megszerezték az első pontunkat" – írta. Iránban egyébként a foci nagyon fontos kérdés, nagy nemzeti büszkeségnek tartják, hogy kijutottak a vébére.

Angela Merkel kancellár is ökölbe szorított kézzel, kitörő lelkesedéssel fogadta a német válogatott 4-0-s győzelmét a portugálok ellen, és ha már ilyen messzire utazott, még az öltözőbe is lelátogatott. Nagyon hálás volt, amiért annyi utazás után ilyen remek győzelemmel kedveskedett neki a csapat, és megígérte, hogy a döntőre ismét Brazíliába érkezik - reményei szerint a németek újabb győzelmét ünnepelni. A német kancellár egyébként azért nézte meg a németek nyitómeccsét, mert ez volt a válogatott századik világbajnoki mérkőzése.

A királyok és államfők öltözői szelfibajnokságát kétségkívül Fülöp belga király nyerte, Januzajjal és Fellainivel külön is készített egyet, aztán még nagy csoportképeken is pózolt egy sort.

Selfie with the King! #tousensemble pic.twitter.com/fkpbyKw508

— BelgianRedDevils (@BelRedDevils) 2014. június 22.

Fülöp egészen a végéig izgulhatott, hogy győzelmi hangulatban nyithasson be majd az öltözőbe, de végül három perccel a vége előtt a meglepetéscsapatnak kikiáltott belgák begyötörték az oroszok ellen a mérkőzés egyetlen gólját, és ezzel továbbjutottak a 16 közé vasárnap.

A trónt tavaly elfoglaló Vilmos Sándor holland király és felesége, Máxima királyné is sikeresen kidrukkolta a 3-2-es győzelmet az ausztrálok ellen, úgyhogy egy boldog csapathoz kopogtathatott be az öltözőbe. Fülig érő szájjal, jókora holland drukkersálban gratuláltak Louis van Gaal vezetőedzőnek, aki nagy megtiszteltetésnek nevezte látogatásukat. Vilmos Sándor egyébként szeret focizni és síelni is, habár díjat a legmesszebbre hajított vécécsészével nyert 2012-ben.

A vébébe öntött temérdek pénzt sok brazil sokkal inkább a gazdasági helyzet javítására, a szociális problémák megoldására fordította volna, így a meccsek kezdetéhez közeledve egyre több tüntetés volt Brazíliában. Az októberi újraválasztására készülő brazil elnököt, Dilma Rousseffet még ennek fényében is durva bekiabálások fogadták a nyitómeccsen, a dühös tömegből sokan messze túlléptek az átlagos füttykoncerteken. Rousseff népszerűsége ugyan visszaesett az elmúlt időszakban, de még reménykedhet benne, hogy a brazilok megnyerik a vébét, ami sokat segíthetne neki októberhez közeledve.

Juan Orlando Hernández hondurasi elnök is ott mosolygott és tapsolt Honduras és Ecuador összecsapásán, miközben otthon keményen támadták, amiért nyolc napra nyújtotta brazíliai utazását. Tegucigalpa egyik parkjában egy férfi láncokba tekerte magát, hogy így tiltakozzon a hondurasi politikusok vébéútjai ellen, amikkel szerinte szórják a közpénzt, miközben mások nyomorognak. Hernández azzal védekezett, hogy befektetési lehetőségekről tárgyalt brazil vállalatokkal. A vébén egyébként nem hozott szerencsét a csapatnak, 2-1-re kaptak ki Ecuadortól, ki is estek azóta.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök sok sikert kívánt talpig sálba öltözve az ausztrál csapatnak első meccsük előtt, de nem azért kellett gyorsan levenni mindenhonnan a videót, mert a kormányfő finoman szólva sem volt túl lelkesítő, hanem mert már a csapatkapitány nevét sem sikerült eltalálnia: Mile Jedinakot – mellesleg a Crystal Palace csapatkapitányát – nevezte Mike-nak a felvételen. Abbott egyébként úgy tűnik, rászokott mostanában a nyelvbotlásokra, Kanadát is sikerült Kanadiának átkeresztelnie egy beszédében.

Vannak olyan állam- és kormányfők, akik eddig csak otthonról szorítottak, de az egyenes kieséses szakaszban minden bizonnyal feltűnnek majd a helyszínen is a vébén. Képet ugyan elfelejtett kirakni, de François Hollande francia elnök az elnöki palota focirajongó munkatársait összegyűjtve velük közösen nézte meg kivetítőn a Franciaország-Honduras meccset, majd pedig a franciák 5-2-es győzelmét Svájc felett.

Rovatok