Index Vakbarát Hírportál

Az ütközésektől félnek nem Drogbától

2014. június 19., csütörtök 13:38 | aznap frissítve

Chile után egy nappal akár Kolumbia is biztosíthatja helyét a nyolcaddöntőben. Elefántcsontparttal még nem találkoztak, első meccsük jön. 38 éves védő fogja a 36 éves csatárklasszist. De nem emiatt lesz érdemes megnézni.

A C csoportban a két, győzelemmel bemutatkozó nemzet egymás ellen játszik a második körben. A Kolumbia–Elefántcsontpart győztese szinte biztosan továbbjut a tizenhat közé.

Kolumbia legnevesebb játékosai – Falcao a keretben sincs, Bacca (Sevilla) még mindig sérült, Jackson Martinez (Porto) negyedórát kapott - nélkül is egy sima hármast rúgott a görögöknek, ezzel is jelezték, hogy ők a csoport egyértelmű favoritjai.

Elefántcsontpart két perc alatt fordította meg a Japán elleni meccset, Aurier kétszer felfutott a jobb oldalon, kétszer beadott, és kétszer fejelték be a középen érkezők, előbb Bony majd Gervinho.

Ezt az akciót harmadszor lekopírozni nem lesz túl egyszerű Kolumbia ellen, sőt az afrikaiak nem is számolhatnak reálisan azzal, hogy náluk többet lesz a labda. Ezért nagyon megfontoltan és hatékonyan kell támadjanak.

Kolumbia argentin kapitánya, José Pekerman ugyanakkor óvatos. „Mindenki tudja, hogy Yaya Touré, Drogba és Gervinho mennyire tapasztaltak, sokat megélt játékosok és mennyire veszélyesek. De akár a két gólpasszig jutó Auriert is említhetném, és Zokora is jó benyomást tett rám az első meccsen. Megnehezíthetik az életünket, mert úgy látszik, készen állnak a nyolcaddöntőre, de a mi csapatunk is. Nagyon fontos, hogy nemcsak Drogba kikapcsolását kell megoldanunk, nemcsak rá kell figyelnünk.”

Cuadradóról is kérdezték a szakembert, megállná-e a helyét a Barcelonában, mire ő igennel felelt. A Fiorentina szélsője jól és lendületes játszott, és nem valószínű, hogy sokáig a klubnál marad.

Neki is köszönhetően Kolumbia gördülékenyen futballozott, fizikailag viszont most sokkal nagyobb kihívás vár rájuk.

Az eltiltása után játéklehetőségben reménykedő interes Fredí Guarín erről beszélt. „Végig kontrollálnunk kell a játékot, jól kell passzolnunk, nem szabad esélyt adni az ütközésekre, mert a párharcokat valószínűleg nem mi fogjuk nyerni. Jelentős kihívás vár ránk, intelligensen és éretten kell játszanunk.”

A védekező középpályás fontos poszt, vele stabilitást nyerhetnek, mert elsősorban Yaya Tourét kell kivenni a szervezésből.

„Három gólt lőttek a görögöknek, nem tudom, mikor volt erre példa legutóbb, ennél jobban talán semmi sem jelzi az erejüket. Kolumbiánál senki sem fejlődött jobban az utóbbi években. Csoportdöntő lesz, ez egész biztos, és egy ilyen meccs tele lesz izgalmakkal és feszültséggel” - mondta Sabri Lamouchi az elefántcsontparti másodedző.

A bosnyákok tavaly márciusban vágtak be a görögöknek hármat, de valóban nem túl gyakori, hogy a görögök masszív védelmét könnyedén bontsák meg.

A 36 éves Didier Drogbát is megkérdezték, ő csak ennyit mondott: „hatalmas dolog lenne, ha továbbmennénk. Isten segítségével mindent ki fogunk adni magunkból.”

Ő szinte biztosan történelmi párharcot fog vívni, mert a középső védő, Yepes két évvel még nála is idősebb, és az sem valószínű, hogy lesz még olyan meccs, hogy két ilyen idős játékos meccseljen egymással a vb-n.

Ya Konan biztosan nem tud játszani - ezért Drogba akár kezdhet is, nem úgy, mint Japán ellen -, ahogy Bacca sem, és ugyan ezzel két csatár esett ki mindkét oldalon, nem valószínű, hogy kevesebb gól lesz, mert mindkét csapat inkább támadni tud, mintsem védekezni.

Rovatok