Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó favorit, Belgium is ugrásra kész

2014. június 17., kedd 13:20

A titkos esélyesek közül utoljára Belgium mutatkozik be a brazíliai világbajnokságon. „Egy ország álmáért küzdünk” - nyomatékosította az utolsó sajtótájékoztatón Marc Wilmots, a belgák kapitánya.

Belgium 2002 óta távolt maradt a tornától, most jobb csapatuk van, mint akkor, az országban az 1986-os, egészen az elődöntőig jutóval mérik össze, nem alaptalanul.

A fogadóirodák eredetileg a végső győzelemre az ötödiknek jelölték, pillanatnyilag a nyolcadikok, mert az olaszokat, franciákat és nem utolsósorban a hollandokat felminősítették, hiszen jól mutatkoztak be.

Fiatal csapat, ami még négy év múlva is szinte tökéletes korban lesz, de nyilván nem akarnak addig várni egy nagy eredménnyel, ha már most elérhetik.

Jól érzékelteti a belga futball erejét, hogy centerposzton Benteke (Aston Villa) kiesése után Romelu Lukaku (Everton) helyettese egy 19 éves csatár lehet a Lille-ből. A kenyai felmenőkkel rendelkező Origi három meccsen játszott eddig a felnőtteknél, de ha az evertonos kollégájának nem megy, akár be is robbanhat. (Az U19-es Eb-t egyébként Felcsúton és Újpesten rendezik júliusban, oda nem jutott ki Belgium.)

Az Arsenalból folyamatosan kiszoruló Vermaelen kisebb sérüléssel küzd, de ha nem ő, akkor van Buyten kerül Vincent Kompany (Manchester City) mellé.

Kevin de Bruyne (Wolfsburg) lesántikált az egyik az edzésről, de az sem valószínű, hogy ő ne legyen ott a pályán, bár neki is megvan a megfelelő helyettese.

A napolis Dries Mertens játékára azért érdemes figyelni, mert ő volt az, akit a PSV leigazolt Dzsudzsák Balázs helyére, amikor a magyar szélső Eindhovenből az orosz Anzsihoz igazolt. A PSV-nél jól bevált a 60 kilós játékos, két év múlva lelépett, és a mostani szezon második felében már a Napoli kezdőjébe is bekerült.

Ellenfelük, Algéria a felkészülési meccseken megverte a románokat (2-1), edzőjük a bosnyák Vahid Halilhodzic úgy gondolja, a vb-n is meglepetést okozhat csapata.

Algéria négy éve a csoportban ragadt, most van pár olyan játékosuk, akik bravúrral tovább tudják őket vinni, még ha nem is az első meccset kell feltétlen megnyerniük.

A keretben van játékos a Tottenhamből (Bentaleb), a Valenciából (Feghouli), az Interből (Taider), és kisebb francia csapatokból (Valenciennes, Ajaccio), és ez a válogatott Nigériával ellentétben jól össze van rakva.

Ami egyúttal azt is jelenti, sokkal mozgalmasabb meccs várható, mint az Irán-Nigéria, ami nyomasztóra sikeredett hétfő este.

Algéria másodedzője, Noureddine Kourichi szerint nem egy kis és egy nagy csapat tipikus meccsét fogjuk látni kedden, amelyiken a kicsi folyamatosan védekezik, és a legfőbb célja a túlélés.

„Nincs tervünk Hazard megállítására, nem követhetjük el azt a hibát, hogy rá figyelünk és a többieknek helyet hagyunk. Az a tervünk, hogy jól passzolunk, és nyomást gyakorolunk rájuk. 1982-ben a németekkel kezdtünk, akkor mindenki arra számított, hogy nagy verést kaptunk öt vagy hat gólt, erre nyertünk 2-1-re a későbbi döntős ellen.”

Rovatok