Index Vakbarát Hírportál

Drámai, szégyenteljes brazil továbbjutás

2014. június 28., szombat 21:13

A vb első egyenes kieséses meccsén máris megvan az első tizenegyesdráma, Brazília így került a legjobb nyolcba. A második félidőtől pedig szánalmasan játszott, nem akart nyerni, Chile a 120.-ban lőtt lécet. 1-1 után a döntő tizenegyesüknél is kifelé pattant a labda.

Brazília óriási lelkesedéssel indult neki a meccsnek, ez már látszott abból, hogy a Belo Horizonte-i stadion több mint 60 ezer nézője egy emberként fütyülte ki a teljes chilei himnuszt, de úgy, hogy még a zenét sem lehetett hallani. Magyar fülnek bukaresti fíling lehetett, ott szokták ilyen tapló módon fogadni a válogatottunkat, na meg persze Pesten a románokat.

Scolari kapitány egy helyen megváltoztatta eddigi kezdőjét, a pocsék formában lévő Paulinho került ki, Fernandinho Kamerun ellen bejátszotta a helyére magát a csapatba.

A meccs a fogadkozó brazilok ellenére chilei irányítással indult, Alexisék jól tették a labdát, de helyzetig nem jutottak.

Az első percek főszereplője Howard Webb bíró volt, aki szokásos engedékenységével nem adott sárgát, amikor Fernandinho az égbe rúgta Aranguizt, majd akkor sem, amikor Neymart taposták le a félpályánál. Az embernek eszébe is jutott Webb feleségének a 2010-es, legendás mondata, amikor ugyanis a férjének adták a vb-döntőt, azt mondta, "hát a három gyerekünk között nem tud rendet tartani".

Jó kis rugdosódás kezdődött, ami ki is tartott a félidő végéig. Az első sárgát a 17. percben osztotta ki Webb, Mena igen buta és teljesen szándékos kezezéséért.

Nem nagyon volt benne a játékban a gól, de Brazília egész korán vezetéshez jutott, a 18. percben: Neymar szögletét Thiago Silva csúsztatta meg, a hosszún érkezett védőtársa, David Luiz, aki zavarta Jarát, akinek a lábszáráról így bepattant a labda.

Természetesen Neymarra épült minden, a gól után végigszaladt a félpályán, de nagyon technikás akart lenni, és ahelyett, hogy seggberúgta volna a labdát, a bal alsóba szeretett volna gurítani - négy méterrel mellé.

A meccs embere: Júlio César

Ha a brazilokban nem volt benne a gól, Chilében annyira sem, mégis egyenlítettek. Hulk röviden passzolt vissza egy bedobást a saját szögletüknél, Vargas lecsapott, egyből középre rúgta a labdát, Alexis átvette, és a jobb alsóba lőtte.

Brazília nem torpant meg, Neymar szinte azonnal gólt rúghatott volna, amikor zseniálisan, mellel vette le a labdát, azzal a mozdulattal megverte a védőjét is, de újra technikázni akart, nem lőtt egyből, és elcselezte a helyzetet, az érkező Fred meg fölébombázta a védőkről lecsorgó labdát.

Fred annyira gyengén futballozott, pontosabban csak focizott, hogy egyszer még a földön guruló labdát is sikerült eltörnie ziccerben.

Neymar ki is akadt rá, és a félidő végén egymásnak kiabáltak a pályán, sőt, Neymar a lefújásnál dühében el is rúgta a labdát, amiért Scolari rá is szólt. Fred Vargason töltötte ki a haragját, hátulról egy kis taslit kevert le neki, ami miatt kisebb lökdösődés támadt, már jóval a lefújás után.

A szünet után mindkét csapat visszavett, ahogy nőtt a tét, úgy kezdtek óvatoskodni a csapatok. Hulk az 55. percben a kapuba talált, de felkarral vette le, így Webb nem adta meg a találatot. Mivel a partjelző nem jelzett, a játékvezető csak közel 10 másodperccel később érvénytelenítette a gólt, így a brazilok és közönségük eléggé kiakadt a döntésen.

Here is a look at the Hulk incident. #BRACHI #WorldCup2014 https://t.co/DnDfVWMxI4

— ST Sports Desk (@STsportsdesk) 2014. június 28.

Fred a 64. percig húzhatta a pályán, a teljesítményét a botrányos, brazil szinten a felháborító jelzővel lehet csak jellemezni, amit csinált, az bűntény volt a brazil mez ellen. Jo állt a helyére, aki hasonlóan teljesített, pont ugyanannyi idő át, szóval abszolút tettestárs.

Gutierreznek még volt egy helyzete, amit Julio Cesar védett, aztán az utolsó 25 perc kezdetén teljesen leült a meccs. A közönség kifütyülte saját csapatát, ami még a labdát sem birtokolta. Botrány volt, ekkor már nem csak Fred, de szinte az összes játékos méltatlannak tűnt a brazil mezre. Rivaldo, Ronaldo, Ronaldinho, Romario, Kaká és a többi régebbi sztár cipőjét nem köthetné be egyik se, kivétel Neymar, persze. Ekkorra viszont ő is beleszürkült a mezőnybe.

Statisztika (Bra-Chi):

A 75.-ben Jo így is könnyedén gólt szerezhetett volna, Hulk beadása pontosan a lábára jött, de lyukat rúgott, illetve úgy faragta meg a labdát, hogy az a szögletzászló felé gurult.

A 80.-ban egy újabb ívelés után jött egy Neymar-fejes, ami simán bemehetett volna, ha nem pont középre tart a labda, és Bravo nem fogja meg, miután elsőre kissé kipattant róla.

A brazilok azért erősítettek, Hulk lőtt közelről a 83.-ban, Bravo ezt már bravúrral tolta ki, nagyszerű védés volt.

Ez volt a 90 perc utolsó említésre méltó pillanata. A második 45 perc büntetés volt, és jöhetett a hosszabbítás.

Ekkor mér nem tudtuk, hogy a második félidő jó volt - a ráadás bizonyult az igazi büntetésnek. Az első félidejében egy Hulk-lövést védett Bravo, és annyi. A második félidejéről annyit írtunk volna, hogy David Luiz a 119. percben a kezdőkörből, tök egyedül állva, hazapasszolta a labdát, de aztán a 120.-ban jött Pinilla, akinek távoli lövése majd kidöntötte a brazil kaput, de kifelé pattant a labda.

Brazília Chile tizenegyespárbaj

Jöhettek a tizenegyesek. David Luiz belőtte. Pinilla kihagyta, Cesar védett. Willian mellé rúgta! Alexisét is védte Julio Cesar. Marcelo berúgta, bár Bravo majdnem fogta. Aranguiz szétrúgta a kaput, akkora gólt lőtt. Hulk középre rúgta, Bravo védett. Diaz belőtte, egyenlített 2-2-re. Neymar behelyezte, jött az utolsóra Jara, az öngólt vétő védő, a kapufát találta telibe, Brazília továbbjutott.

A futballban hülyeség érdemekről beszélni, de ha valamit ajándékba kapott Brazília, az ez a továbbjutás. A tizenegyeseket jobban lőtték, ez most elég volt, de a továbbiakban kevés lehet, egy brazil válogatottól meg szégyenteljes az egész produkció.

Nyolcaddöntő


Brazília-Chile 1-1 (1-1, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 3-2

Belo Horizonte, Mineirao Stadion, 58 000 néző, v: Howard Webb (angol)
    gólszerzők: David Luiz (18.), illetve A. Sanchez (32.)
    sárga lap: Hulk (55.), Luiz Gustavo (60.), Jo (93.), Daniel Alves (105.), illetve Mena (16.), Silva (40.), Pinilla (102.)

    Brazília:   
Julio Cesar - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Fernandinho (Ramires, 72.), Luiz Gustavo - Hulk, Oscar (Willian, 105.), Neymar - Fred (Jo, 64.)

    Chile:    
Claudio Bravo - Francisco Silva, Gary Medel (José Rojas, 108.), Gonzalo Jara - Mauricio Isla, Charles Aranguiz, Marcelo Diaz, Eugenio Mena - Arturo Vidal (Mauricio Pinilla, 87.) - Eduardo Vargas (Felipe Gutierrez, 57.), Alexis Sanchez

Rovatok