Index Vakbarát Hírportál

Neymar aranycipőben nyitja az őrületet

2014. június 28., szombat 14:56

A házigazda Brazília egy másik dél-amerikai csapat, Chile ellen kezdi meg a világbajnokság egyenes kieséses szakaszát az első nyolcaddöntővel. Este hatkor Neymarékon lesz a nagyobb nyomás, hiszen csak a továbbjutás az elfogadható tőlük.

A brazil csapat a csoportkör végére állt talán össze igazán, bár Kamerun nem a legkeményebb ellenfelük volt, de a 4-1-es győzelem kezdetnek jó volt. Ennek ellenére nem volt lehengerlő Luiz Felipe Scolari csapata, akinek lehet, hogy megint változtatnia kell emiatt, pedig ha teheti, ragaszkodik az előre megálmodott kezdőcsapathoz.

Fred betalált Kamerun ellen, ezzel talán megmentette saját helyét a csapatban, de a védekező középpályán mindenképp meg kell találniuk végre egy állandó embert, mert ott megfojthatja őket Chile, főleg azután, hogy Arturo Vidal újra rendelkezésre játszhat.

Chilének elsősorban természetesen Neymarra kel majd figyelnie, a balról meginduló szélső megállítása elsősorban Mauricio Isla és Francisco Silva feladata lesz, míg a legveszélyesebb chilei szintén a pálya azon oldalán lesz majd, hiszen Alexis Sánchez a névleges csatárposzt ellenére a jobb szélen éli majd ki magát. Emiatt kicsit chilei szemszögből nézve a pálya jobboldalára tolódhat a játék, vagyis kulcsfontosságú lehet, hogy ki tud majd jó váltásokkal balról a védelem mögé kerülni.

„Nem feltétlenül akarjuk Neymart követni, bárhova megy, de borzasztóan tiszteletben kell tartanunk a játéktudása miatt. Emiatt nem szakadhatunk le róla és minden erőnkkel azon leszünk, hogy megállítsuk” - mondta Jorge Sampaoli a brazil szélsőről. Persze ezt nem egy emberrel akarja majd végrehajtani, hanem a védelem és középpálya összjátékával. Sampaoli persze tudja, hogy van miért visszavágni a braziloknak, hiszen Chile eddig háromszor jutott el az egyenes kieséses szakaszba vb-n és mindháromszor Brazília állította meg őket: 1998-ban és 2010-ben a nyolcaddöntőben, 1962-ben pedig az elődöntőben - bár akkor Chile bronzérmes lett végül.

Chile már a selejtezők során is jól fogta meg Kolumbiát a magasra feltolt védelemmel, és amilyen bizonytalan volt időnként Fernandinho és Paulinho, bármelyikük kezd, hibára kényszeríthetik őket.

Ami viszont komoly előny Brazíliánál, az a méretbeli különbség. Chile védői se nem magasak, se nem túlzottan erősek, így a pontrúgásoknál David Luiz, Thiago Silva és a többiek könnyebben labdához juthatnak majd, hogy fejelhessenek - ezt nem lesz könnyű megállítani.

Neymar egyébként az egyenes kieséses szakaszra új cipőt kapott, ezentúl aranyszínben pompáznak majd a lábai cselezés közben.

Várható kezdőcsapatok

Brazília: Júlio César - Marcelo, David Luiz, Thiago Silva, Dani Alves - Luiz Gustavo, Fernandinho - Neymar, Oscar, Hulk - Fred.

Chile: Claudio Bravo - Gonzalo Jara, Medel, Francisco Silva - Mena, Díaz, Aránguiz, Isla - Vidal - Vargas, Sánchez.

Rovatok