Index Vakbarát Hírportál

A brazil rémálom folytatódott, Hollandiáé a vb-bronz

2014. július 13., vasárnap 00:18

A németektől 7-1-re kikapó brazilok a világbajnokság bronzmeccsén egy újabb sokkot éltek át, Hollandia már a harmadik percben vezetett, és végül 3-0-ra nyert. Ebben azonban durván benne voltak a játékvezetők is, akik érthetetlenül nagyokat hibáztak.

Louis van Gaal legszívesebben le sem játszotta volna a bronzmérkőzést, míg a brazilok nagyon motiváltan készültek, hogy legalább egy világbajnoki bronzéremmel feledtessék az elődöntő 7-1-es vereségét.

Nem sikerült, rémálomszerűen kezdődött számukra a meccs, a kapura törő Arjen Robbent az eltiltása után visszatérő csapatkapitány, Thiago Silva rántotta le utolsó emberként. Még a 16-os előtt, de ez a játékvezetőket nem izgatta, 11-est adtak, amit Robin van Persie be is bombázott a harmadik percben. A brazilok csak annak örülhettek, hogy Thiago Silva nem piros lapot kapott, pedig azt kellett volna adni neki.

Robin van Persie Penalty Goal vs Brazil

A gól után is a hollandok játszottak veszélyesebben, nem úgy tűnt, hogy a braziloknak sikerült volna összeszedniük magukat. Ha támadni próbáltak, azonnal megkontrázták őket, a megint nagyon pörgő Robben könnyen átjátszotta magát a védelmen, és az utolsó pillanatban Sneijder helyett bekerülő De Guzmán is veszélyesen játszott. Sokszor húzódott ki a jobb oldalra – a braziloknak itt mind védelemben, mind támadásban gondjaik voltak –, és a 17. percben az ő beadása után jött a második gól is.

Daley Blind Goal ~ Brazil Vs Netherlands 0-2

De Guzmán lesen volt, mielőtt középre tekert, de ezt is elnézték a bírók. A brazil csapat nem tudott felszabadítani, a helyét amúgy sem igazán találó David Luiz pedig pont Bilnd elé fejelt, aki két pöccintés után a bal felső sarokba küldte. A védelem nem volt képben most sem.

A káoszt ezúttal elkerülte Brazília, nem sorozták meg őket úgy, mint a németek, és egyre aktívabbá váltak. A jobb oldaluk volt veszélyes, a felfutó Maicon és Oscar tudott helyzeteket kialakítani. A 38. percben az utóbbi kanyarított ügyesen egy szabadot kapu elé, Luiz Gustavo csúsztatásáról azonban Paulinho és David Luiz is lemaradt, hiába csúsztak rá.

A brazilok nem javultak fel, de a bírók sem

A hollandok a második félidőben is nagy iramot diktáltak, Robben kétszer is labdát szerzett az elején, és kapura is tört vele. A helyzete ugyan kimaradt, de továbbra is egyértelmű volt a fölényük. Az 58. percben Wijnaldum játszotta át magát simán David Luizon a 16-osnál, passz után Vlaar lőhetett kapura, Julio Cezár azonban fogta a lapos lövést. Ezután már egy brazil helyzet is akadt, Ramires játszotta tisztára magát, de keresztbe lőtt a kapu előtt.

A hazaiak közül megint csak Maicon tűnt az egyetlennek, aki igazán akar, középen is, szélen is feltűnt a védő, a 65. percben beadásába Vlaar kézzel is rámozdult, de a játékvezetők ezt sem büntették. Ahogy a 68. percben Blind szabálytalanságát sem, Oscar tört be a 16-osra jobb oldalon, de a védő egy ütemmel lemaradt, letaposta a brazil lábfejét. A bíró kifelé ítélt szabadot, sőt még egy sárga lapot is kiosztott Oscarnak műesésért. Blind bele is sérült az ütközésbe, lecserélték.

A mecccs embere: Arjen Robben

A brazilok az utolsó negyedórára tértek csak magukhoz, a csereként beállt Hulk is bizonyítani próbált, és végre Williannek is volt egy-két értékelhető passza. Igazán nagy helyzetük azonban így sem lett.

A hollandok már nem nagyon törték magukat, hogy még egy gólt szerezzenek, csak Robben erőlködött folyamatosan. Fel is döntötték a 16-oson belül, de ezúttal nem kedvezett neki az algériai játékvezető, aki itt is hibázott, hogy nem adott 11-est.

Georginio Wijnaldum Brazil 0-3 Netherlands

A brazilok azonban nem úszták meg gól nélkül még így sem, a 91. percben meglepő módon Robben nem önzőzött, nem tört be a jobbszélről, hanem lepasszolta a felfutó Janmaatnak, aki a középen várakozó Wijnaldum elé tette a labdát, aki kilőtte a bal alsó sarkot. A védők megint nem voltak sehol, elváltották magukat, de így a hollandok is felírhattak maguknak egy teljesen szabályos gólt.

A 92. percben Van Gaal is szép gesztust tett, kapusát, Cilessent lecserélte, és az eddig egyetlen percet sem kapó Vormot küldte a helyére, így keretének mind a 23 játékosa lehetőséget kapott a világbajnokságon.

Rovatok