Index Vakbarát Hírportál

Brazil KO: Neymar nem tud magának passzolni

2014. június 18., szerda 19:58

Brazília csak 0-0-t játszott Mexikóval, és ugyan az eredmény használható, a továbbjutáshoz Kamerunt kell legyőzni, a játék rosszabb, mint az első meccsen volt Horvátország ellen. Mexikó sokkal bátrabban játszott az európaiaknál, a második félidő első 20 percében még be is szorította a hazaiakat. Az ikszhez kellett persze a mexikói kapus, Ochoa is, aki remekül védett, de Brazília újra egy emberből állt, Neymarból.

Ami veszély volt, ahogy az első meccsen, az tőle jött: egy nagy fejesét bravúrral védte Ochoa, egy közeli lövését nem helyezte, így Ochoának nem jelentett gondot. Forintos labdáját, amit a bal szélről adott be, Thiago Silva pont középre fejelte, így Ochoa újra résen tudott lenni.

Neymar három pozícióban járt a meccsen, a 11-esén, a bal szélen, a 10-esén középen, és a 9-esén középcsatárban, vagyis három ember helyett játszott, mert a válogatottnak nincs rendes 9-ese és 10-ese.

Neymar a bal oldalról induló támadó középpályás és csatár közötti futballista, aki tudna irányítani, csakhogy itt egyedül úgy lenne veszélyes, ha magának passzolhatna. Két hulladék középcsatára van ugyanis, Fred, aki egy és kétharmad meccsen a laza büntetőn kívül nem ért labdába, és Jo, aki még nála is gyengébb, nem véletlenül csere. Nincsenek válogatott szinten, még inkább vb-szinten, Európából évekkel ezelőtt kibukott, kudarccal hazatért focisták.

Scolari kapitány csatár mellett irányítót is elfelejtett hozni, Mexikó ellen Neymar mellett Oscar, Paulinho, Ramires és Luis Gustavo játszott a középpályán, majd a második félidőben Bernard és Willian - teljességgel veszélytelen volt az összes, Oscar nem 10-es, hanem Neymarhoz hasonló trekvartista, olyan második csatár féleség, Ramires védekező középpályás, aki nem jön zavarba, ha helyzetbe kerül, Paulinho ugyanez.

Luis Gustavóról fogalmunk sincs, micsoda, és teljesen érthetetlen, hogy a Wolfsburg vízhordója mi a fenét keres a válogatottban.

Bernard egy rutintalan, Európában tapasztalatlan miniirányító, ide kevés. Egy éve van a sahtyorban, és az ugye igazából már nem is Európa. Willian épp a sahtyorból ment a Chelsea-be egy éve, hogy aztán Mourinho keze alatt tökéletesen semmit nyújtson a Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában.

Mondhatják, Scolari egy éve ugyanezzel a kerettel simán nyerte a Konföderációs Kupát, de az egy hét alatt tisztán kiderült, hogy az a torna pár május 1-i sörmeccsel ér fel, mint komoly futballal.

Brazília tehát bajban van, hacsak nem talál gyorsan egy 10-est, vagy nem viszi oda Neymart, és talál egy normális 9-est előre. Jelenleg nincs irányítás és nincs befejezés, az van, amit Neymar összehoz. Horvátországot még megverte egyedül, és Mexikó sem sokon múlt, Kamerun meglesz erőből, ám utána csoda kéne a további meneteléshez vagy Neymartól valami emberfeletti produkció.

Mindeközben Kaká a tribünről fényképez a nyitómeccsen, Ronaldinho meg strandol valahol, mert ők már öregek, utóbbi tán' még bomlasztana is, ezért nem kellettek Scolarinak.

De mindegy, ez van, ebből kell főzni, mi lehetne a megoldás?

Van még egy csatár a keretben, Hulk, aki azért jobb, mint a másik kettő, a második meccsen kisebb sérülés miatt nem játszott, őt kellene felküldeni középcsatárnak.

Neymar legyen 10-es, de kapjon szabadkezet, odamegy irányítani, ahová akar. Oscar kapjon hasonlóan szabad szerepkört, de csak a pálya jobb oldalára vonatkoztatva, és próbáljon a középpálya és Hulk közé helyezkedni.

Luis Gustavót felejtsük el, váltsa le Hernanes, benne van némi 10-es vér, védekezni meg tegyük fel Ramirest és Paulinhót. A négy védő rendben, bár Marcelót leválthatná a százszor okosabb Maxwell. Szóval valahogy így nézne ki a felújított Brazília:

Julio Cesar - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell - Ramires, Paulinho - Hernanes, Neymar, Oscar - Hulk.

Rovatok