Index Vakbarát Hírportál

James 15 lövésből egyszer nem talált kaput

2014. július 4., péntek 16:16

A negyeddöntőkkel folytatódik a brazíliai világbajnokság. Három párosítás nagyon élesnek ígérkezik, sőt az egyiken még gólzápor is kifuthat.

Franciaország – Németország

A franciák ázsiója folyamatosan kúszik fel a torna kezdete óta. A csoportkör, de főleg most, a nyolcaddöntő után, már a végső győzelemre is esélyes csapatok közt emlegethetjük őket. Egy biztos, ha le tudják győzni a németeket, akkor komoly favorittá lépnek elő.

A kétcsatáros rendszer Nigéria ellen megbukott. Giroud és Benzema egymás elől szívják el a levegőt. Mindketten vérbeli középcsatárok, amikor labdát kapnak, legyenek a pálya bármely részén, csak a góllövés jár az eszükben. A túlzott akarással még nem is lenne baj, de ha mind a ketten a pályán vannak, akkor Valbuena és esetleg Pogba marad, aki adagolhatja nekik a labdákat, ez azonban még Nigéria ellen is kevésnek bizonyult.

Griezmann jó csere volt, így valószínűleg Deschamps visszatér a már bevált csapatához, és Giroud a padon kezd. Sakho és Varane is felépült, eltiltottjuk nincs. A középpályájukon lesz a nyomás, hogy felvegyék a kesztyűt a német középpályával.

Továbbgörgette a szélsőhátvédek dilemmáját Joachim Löw. Azt már taglaltuk, hogy védekezésben is, de leginkább támadásban nagy problémájuk a németeknek, hogy eredeti posztjuk szerint középhátvédek játszanak szélsőhátvéd pozícióban.

Höwedes egyértelműen a német válogatott gyenge pontja, a jobb oldal most érdekesen alakulhat. Az előző mérkőzésen Mustafi sérülése után Lahmot küldte oda Löw, azonban most, hogy Hummels felépült, valószínűleg Boateng kerül ki megint a szélre. Viszont ez pont az a párharc, amelyből jól jöhetnek ki a németek. A svájciakat a támadószellemű, sokszor előretörő szélsőhátvédek mögött nyíló területeken szedték szét a franciák kontrából, a németek ezt pont Höwedes és Boateng miatt úszhatják meg.

Uralják a németek a meccseiket, Neuernek sem kellett eddig nagyon megfeszülnie, de támadójátékuk hagy kívánni valót maga után. Götze nagyon szürke volt Algéria ellen és Özil is messze van csúcsformájától. Valakinek fel kell nőnie Müller mellé, mert ez a francia védelem stabil lábakon áll.

Brazília – Kolumbia

A világ talán legjobb középhátvéd kettőse stabilan áll a lábán, azonban ennél több pozitívumot nehéz mondani a házigazdákról. Támadójátékuk Neymarból áll, aki ha tud, ficánkol, és nyeri a meccseket. Azonban a chileiek alávágtak két-három nagyobbat, onnantól már nem volt olyan eleven, sőt még az is benne volt a pakliban, hogy ki kell hagynia a negyeddöntőt.

Hulk és Fred rettenetesen gyengék, Oscar meg a torna elején még villogott, azóta az ő teljesítménye is visszaesett. Hátul stabilan állnak a lábukon, de az eddig észrevétlenül, ám rengeteget robotoló és szűrő Luiz Gustavo eltiltás miatt nem játszhat. Kérdés, hogy a Paulinho-Fernandinho kettős meg tudja-e fékezni James Rodriguezt.

A kolumbiaiaknál se sérült, se eltiltott, teljes kerettel várják a meccset. A világbajnokság legmeggyőzőbb csapata eddig, ellenállhatatlanul menetelnek. A hollandok mögött ők rúgták a legtöbb gólt, 11-et, és holtversenyben ők kapták a legkevesebbet, kettőt!

A feladat adott, Neymart le kell venniük a pályáról, Rodrigueznek és Cuadradónak pedig meg kell teremteni területet, hogy lendületbe jöhessenek. Rodriguez eddigi 15 lövéséből 14 kaput talált (!), pedig ebből 9-et a büntetőterületen kívülről eresztett meg. Öt találatával vezeti a góllövőlistát.

Argentina – Belgium

Az argentinok továbbra is hozzák, amit egy orrnehéz csapatnak hoznia kell. Eggyel több gólt rúgnak, mint ellenfelük. Sajnos ezek nem 4:3-akban vagy 6:5-ökben manifesztálódnak, hanem 1:0-ákban és 2:1-ekben.

A svájciak 118 percen keresztül remekül őrizték Messit, aki akkor egyszer kiszabadult és eldöntötte a meccset. Amennyire Neymar-függő a brazil támadójáték, annyira Messi-függő az argentin. Igaz, Di María folyamatosan igyekszik felnőni mellé és ő is oroszlánrészt vállal a támadások vezetésében. Ráadásul a Mascherano-Gago-kettős mélységből nagyon jól diktálja a játék ritmusát.

Mascherano passzolta eddig a legtöbbet a világbajnokságon, Gago ezen a listán ötödik úgy, hogy ő 60 perccel kevesebbet töltött a pályán, mint az előtte lévők. Hátul továbbra is sebezhető az argentin csapat, ráadásul Rojo eltiltás miatt hiányozni fog, így Basanta lehet a balhátvéd.

Az USA ellen a belgák nyolcaddöntős teljesítményére felkapta a fejét a világ. Elképesztően lendületes, gyors támadásokat vezettek, amikkel meglephetik az argentinokat is. Középen a Fellaini (Dembele) -Witsel-kettős, még ha meg is tudja fékezni Messit, a két szélén sem Hazard, sem Mertens nem a kiváló védőmunkájáról ismert, így Di María lehet az, aki komoly gondokat okozhat a belgáknak.

Hátul van Buyten túl van már a zeniten, ráadásul a szélsőhátvéd posztokon szereplők itt is eredetileg középhátvédek, mint a németeknél. Kontrákból viszont biztos, hogy a Mertens-de Bruyne-Hazard- Origi-négyes sok kellemetlen percet fog szerezni az argentin védőknek. Mind a két szakvezetőnek nagyon fel kell készítenie taktikailag a csapatát a másik erősségeire, ám ha ez meg is történik, akkor is ez lehet a leggólgazdagabb negyeddöntő.

Hollandia – Costa Rica

Lineker híres mondása, miszerint a futballt 22 ember játssza, és mindig a németek nyernek, ezen a vébén a leginkább a hollandokra passzol. Fordítottak a spanyolok és az ausztrálok ellen is, Mexikó ellen meg egyenesen a sírból hozták vissza a meccset.

Van Gaal nagyon alaposan felkészítette csapatát a vb-re. Van az 5-3-2-es A-terv, amivel a legkreatívabb csapatokat is meg tudják fékezni, azonban ebben a rendszerben döcög a támadójáték. Ha hátrányba kerülnek, akkor ott a jól bevált 4-3-3, amiben sokkal komfortosabban mozognak a játékosok, és a támadójáték is veszélyesebb. Ha pedig ez sem lenne elég, akkor beküldi előre a tornyokat, és 4-2-4-es felállásban megállás nélkül lövik a fejükre a labdákat. Ráadásul ehhez a variálgatáshoz van egy Dirk Kuytje, aki bármelyik poszton eljátszik.

Robben és Van Persie révén kontrákból, a hatalmas középhátvédek révén pedig pontrúgásból is életveszélyesek. Érdekes lesz látni, hogy Costa Rica ellen is a nagyon biztonsági 5-3-2- vel kezd-e Van Gaal, vagy bevállalja a támadóbb 4-3-3-at.

Meddig tart még a Costa Rica-i csoda? A görögök elleni meccs nagyon sokat kivett a csapatból. Az emberhátrány miatt fizikálisan nagyon elkészültek az erejükkel, ráadásul Duarte, aki alapember volt a védelemben, eltiltatta magát. Az eddig parádézó Navas is kisebb sérüléssel bajlódik, de ne legyen kétségünk afelől, hogy vállalni fogja a játékot. Nagy csoda kéne, hogy ne Van Gaal háromágú vasvillájának valamelyik ágán végezzék, igaz, ők már bizonyították, hogy képesek a csodákra.

Rovatok