Index Vakbarát Hírportál

15 jó percük volt, a többit mi irányítottuk

2014. június 30., hétfő 09:29

Bármelyik csapat jutott volna tovább a Costa Rica-Görögország nyolcaddöntőből, történelmet írt volna, hiszen egyik csapat sem járt még korábban negyeddöntőben világbajnokságon - sőt, a görögöknek a csoportkör túlélése is történelmi siker volt már. A közép-amerikai csapat, amely tíz emberrel játszott az utolsó 54 percben, végül 1-1 után tizenegyesekkel ment tovább.

Nem szeretek szerencséről és balszerencséről beszélni, valakinek mindig lennie kell az egyik félnek - most ők voltak a szerencsések és ők jutottak tovább. Costa Rica volt a jobb az első 15 percben, utána viszont a mi kezünkben volt a meccs. Mennünk kellett előre, kockáztatunk kellett, ők pedig védekeztek és a kontrára játszottak. Végül sikerült hosszabbításra menteni a meccset, nyomás alatt is tartottuk őket, de nem voltunk elég pontosak, de ez talán érthető ilyen fáradt állapotban. Navas szenzációs volt, ha nem ő véd, egész más lett volna a végeredmény. De amikor bement az ötödik tizenegyes, már nem volt mit tenni, csak borzasztó szomorúságot éreztem

- mondta a görögök szövetségi kapitánya, a portugál Fernando Santos, akinek ez volt az utolsó mérkőzése a csapattal, hiszen már korábban bejelentette, a világbajnokság után máshol folytatná.

A Costa Rica-i kapitány, Jorge Luis Pinto is a tizenegyeseket, illetve kapusát, Navast emelte ki.

Ez egy hatalmas, hatalmas eredmény. Nincsenek megfelelő szavak, amik visszaadnák, mit is érzek most. Sosem könnyű 10 emberrel játszani, főleg nem a világbajnokságon, de biztosan játszottunk hátul és bíztunk magunkban a büntetők előtt is. Ezzel Navas is így volt, aki szenzációsan védett, a büntetőket rúgó játékosok pedig hibátlanok voltak. Sokat gyakoroltuk a tizenegyeseket és tanulmányoztuk, hogy a görögök hogy rúgják őket, ez segített.

A meccs emberének választott Keylor Navas hatalmasakat védett, tizenegyest is hárított a végén, megérdemelten lett a mérkőzés legjobbja.

„Ami a meccs végén mutatott védésemet illeti, fogalmam sincs, mire gondoltam akkor. Csak azon voltam, hogy ne legyen gól. Persze a tizenegyeseket lehet gyakorolni és készülni az ellenfél szokásaiból, de a társaimé az érdem, hiszen hibátlanul rúgták a büntetőket. De tovább akarjuk írni a történelmet, és azt szeretnénk, ha örökre bekerülnénk az emberek szívébe” - mondta a kapus.

Costa Ricára a Mexikó ellen drámai módon fordító Hollandia vár majd a negyeddöntőben, róluk röviden annyit mondott Pinto, hogy tiszteli a következő ellenfelet, de nagyon éhesek a sikerre.

Rovatok