Index Vakbarát Hírportál

Costa Rica angol hidegvérrel vitte el, amiért jött

2014. június 24., kedd 20:23

Kár volt a kezdőrúgást elvégezni a Costa Rica-Anglia mérkőzésen, a D csoport úgyis lefutott volt ennek a két csapatnak. Az angolok már ma utaznak haza, a Costa Rica-i válogatottnak pedig csak az volt a cél, hogy egy kibekkelős döntetlennel kihúzzák, és megnyerjék a meccset. Lőttek egy felső kapufát és magukra húzták az impotens angolokat, nem is tettek többet. Roy Hodgson hiába tett be csupa bizonyításra vágyó fiatalt a kezdőbe, úgy tűnt, Sturridge-en kívül mindenki menne haza a francba. A végére azért összeállt a Gerrard-Lampard-Rooney öreg tengely.

Anno már pedzegették, mennyire nehéz csoport állt össze a D-vel, ahol egybesorsolták Uruguayt, az olaszokat és az angolokat. Ja, meg Costa Ricát, dehát az nem számított eleinte. Most, június 24-én minden a feje tetején áll, és ezen a Costa Rica-Anglia meccs sem változtatott: az előbbi két győzelemmel tuti továbbjutó, a második két zakóval tuti kieső volt. Így tét mindössze annyi volt, hogy Costa Rica legalább egy ikszet elérjen, és meglegyen neki a csoportelsőség, amit az uruguayiak és az olaszok is veszélyeztettek.

A meccs legérdekesebb része az angolok felállása volt: Roy Hodgson szövetségi kapitány kiherélte a korábbi két meccsen vinnyogva szenvedő csapatát, és teljes sorcserét hajtott végre. A korábbi kezdőből csak Garry Cahill és Daniel Sturridge maradtak bent, Frank Lampard pedig csapatkapitányi karszalagot kapott, mivel gyanús, hogy ez lesz az utolsó válogatott meccse (még kapusposzton is változtattak, Ben Foster védett Joe Hart helyett) Costa Ricánál mindössze két változtatás volt, így Jorge Luis Pintóék a majdnem tét nélküli meccset is komolyan vették. Legalábbis a kezdő alapján így tűnt.

Első félidő: egy kapufa és más semmi

17:45-re véget ért a Maja, a méhecske kalandjai az M2-n, és némi felvezető okoskodás után a Costa Rica-iak elkezdték a meccset. Harry herceg saját szemével nézte, ahogy Joel Campbell már a 2. percben próbálkozott, lövése Gary Cahillen pattant meg, de Dzsamel Hajmudi algériai bíró nem fújt szögletet Costa Ricának. A közép-amerikaiak tipikusan öt védővel kezdtek, de nem majomkodtak, egyből nekiestek az angoloknak. Ez inkább a labdatartásban nyilvánult meg, nagy helyzet percekig nem alakult ki. A 11. percben azért egy remek Ruiz-labdára fújtak kamulest.

A meccs embere: Keylor Navas (Costa Rica)

Az ellenkező irányban rögtön jött a válasz, Sturridge 17 méterről lőhetett, a védők nem zavarták, de mellément a labda. Hosszú percek teltek el, mígnem a 18. percben ugyanő ívelte megint a kapu mellé. A Belo Horizonte-i közönség unottan, néha füttyögve nézte a szokásosan unalmas első félidőt, aminek a fele rendes kapuralövés nélkül telt el. Ekkor Costa Rica szabadrúgáshoz jutott, Borges pazar rúgását Foster tolta a felső lécre, szöglet lett a vége, Anglia pedig beszorult kis időre. Ahogy kiszabadultak, a costai védők szerencsétlenkedéséből majdnem nagy helyzetet alakítottak ki, de a közép-amerikaiak elhárították végül a veszélyt. A helyzet megismétlődött pár perc múlva, Sturridge a kialakult ötösön belüli káoszban nem tudta elrúgni, az angolok 11-est reklamáltak.

Az angolok szép lassan átvették a kezdeményezést, veszélyesebben játszottak félóra után. Volt, hogy zsinórban három szögletet rúghattak, a harmadiknál Sturridge fejelt rá egy labdát, de enyhén fölé ment. Eddig abszolút ő volt a meccs embere. Milner is mutatott valamit, Lampard előreívelését fogta be az alapvonal előtt, szép csel után beadta, de Keylor Navas kapus lehúzta ezt is. Ő is egyre inkább főszereplővé vált, Costa Rica pedig már szinte nem is támadott, jó volt nekik az iksz. Pintón azért látszott, hogy kissé ideges, hevesen mutogatott játékosainak, hogy szedjék össze magukat. Ment is egy jó támadás, de Campbell beadását Foster magához ölelte. A 42. percben Ross Barkley cselezgetett egy sort, majd a 16-os környékéről rászúrta, mellé. A szünet előtt még belefért egy lessel végződő costai és egy Navas-védéssel végződő angol szabadrúgás, na meg Randall Brenes óriási kihagyott kontrája.

Második félidő

Csere nélkül kezdődött el a meccs második fele, és megtudtuk, az angolok rögtön utána utaznak majd haza. A félidő elején rögtön megtaposták Lampardot, de fel tudott állni, szabadrúgás nem volt. Utána Luke Shaw indult meg a baloldalon, Cristian Gamboa pedig ipponnal a földre küldte. A szabadrúgás után nem sokkal egy átlövési próbálkozás pattant meg, épp Sturridge elé, de Navas jó ütemben vetődött a labdáért. A kapust az angol gyomron talpalta közben, le is sérült, ápolni kellett. A combján meg is látszott a sérülés, büszkén mutatta a kameráknak. 

Az angol nyomás mindenesetre fokozódott, mégha a támadások befejezése köhögős is volt. Barkley kapott egy sárgát némi cibálásért, Gamboa már lerázta ekkor, a bíró viszont nem ismerte az előnyszabályt, leállította a támadást. Az angolok elkezdtek gyilkolni, Lallana is sárgát kapott, a costaiak pedig minden pöccintésnél perceket fetrengtek, hogy maradjon 0-0. Úgy tűnt ekkor, a stabil megye II.-es színvonalat nem fogja semmi megroppantani. Lallanának volt egy jó sprint-beadás kombója, de Navas megint résen volt. A láthatatlan Brenest Bolanosra cserélték le az 59. percben. Miközben Marchisiót is kiállítoták a másik meccsen, González is szabálytalankodott egy csúnyát. Lallanát is lekapta Hodgson, Sterling állt be a helyére, hátha lesz angol gól.

Statisztikák (COS-ANG)

Labdabirtoklás: 47-53%,

kapuralövések: 3-3,

passzok: 297-350,

védések: 2-1,

lesek: 3-1,

szögletek: 3-7,

szabálytalanságok: 17-17,

sárga lapok: 1-2.

Bolanost megérte behozni, jót süthetett kapura, de Foster könnyen fogta a félmagas, középre menő löketet. A túloldalon Wilshere és Sturridge az ötösig tikitakáztak, utóbbi lőtt, alig ment mellé. Ez volt a félidő eddigi legnagyobb helyzete. Urena Campbellt váltotta a costaiaknál, felpörögtek a cserék. Sturridge a 69. percben is meglódult, a 16-oson belül esett, de Gonzalez nem találta el a labdát. A túloldalon egy szöglet után Fostert lökték meg, szabadrúgás volt kifelé, első blikkre pedig veszélyes helyzet volt. Wilshere-Gerrard csere következett, újabb nagy öreg jött fel ezzel a pályára, neki se lesz már több vb-je. Lampard meg is könyörült rajta, átadta neki a csapatkapitányi karszalagot. Milner helyett Rooney állt be nemsokára, így összeállt az angol Expendables a végére.

A túloldalon Borgest Barrantes váltotta, de a sok csere ellenére sem változott a játék képe, az angolok mentek a győzelemért. Rooney a 80.percben pörgette kapura a labdát, Navas a biztonság kedvéért megfogta. Perceken át semmi érdemleges nem történt, egy érdektelenségbe fulladt támadás itt, egy labdafelhozatal ott, de nulla ziccer. Gerrardnak a 89. percben volt még egy beívelése, Rooney centikkel maradt le. A végéig már nem történt semmi említésre méltó, a 0-0-val Costa Rica megnyerte az egyik halálcsoportot, Roy Hodgsonnak pedig további jószerencsét kívánunk a 2016-os Eb-re!

Rovatok