Index Vakbarát Hírportál

Kapushőssel újra csodát tett Costa Rica

2014. június 30., hétfő 01:14

Costa Rica története során először a futball-világbajnokság negyeddöntőjébe jutott. A 16 között a 91. percben egyenlítő Görögországot verte hosszabbítás után tizenegyesekkel. A 66. perctől kezdve Costa Rica tíz emberrel küzdött, a végén 11-est fogó Keylor Navas kapus bravúrjai mentették meg többször is.

Costa Rica Kolumbia mellett a világbajnoság egyik legnagyobb meglepetése volt a csoportkörben. Simán, csoportelsőként jutott tovább Olaszországot és Uruguayt verve, hogy aztán az angolokkal már egy 0-0 is elég legyen. A görögöknek nehezebb út jutott, egy döntetlen és egy Elefántcsontpart ellen összekapart győzelem segítette őket a legjobb 16-ba. Ebből azonban sokat meríthettek, egy 93. percben kiharcolt és belőtt büntető óriási mentális erőről tanúskodik.

A görögök meglepetésre offenzív futballal kezdtek az eddig összesen egy gólt kapó Costa Rica-iak ellen, az első lövés is az övék volt. Hrisztodulopulosz csapott le egy kicsorgó labdára, majd egyből a kapura küldte. Később is agresszívek maradtak, már a 16-osuknál megpróbálták megzavarni a Costa Rica-iakat.

A meglepetés ereje azonban nem működött sokáig, egyre könnyebben megkontrázták a görögöket, Campell és Ruíz összjátéka veszélyes volt rájuk. Karagunisz nem is tudott Campbellel mit kezdeni, a 20. percben centikkel a 16-os előtt rúgta fel.

Hátrébb is húzódott a görög csapat, és a megszokott kontrajátékra rendezkedtek be, egy-egy hosszú labdával próbálták helyzetbe hozni Szamaraszt. A következő helyzet azonban nem az övé, hanem a messziről vállalkozó Karaguniszé volt, megpattanó lövésén azonban rajta volt Navas kapus. A 35. percben megint Campbell okozott zavart, Manolasz fogta be a kezét és vitte földre a tizenhatoson belül, majd Szamarisz rúgta le sárgáért a félpályánál.

Három perccel később Görögország előtt volt óriási helyzet, Szalpingidisz elé pontosan érkezett egy hosszú átadás, de a kaputól pár méterre is ki tudta hagyni, Navas dobta magát, és sípcsontjáról kipattant a labda.

A görögök a második félidőt is helyzettel nyitották, Szamarasz fejelt Navas kezébe. A Costa Rica-iak nem találták a ritmust, még az 52. percben sem voltak  túl meggyőzöek, amikor egy nem túl lendületes támadás után középre passzolták a labdát. Az üresen hagyott Ruíz olyan furcsán tekerte meg a labdát, hogy az lassúsága ellenére a bal alsóba gurult a dermedt Kamezisz kapus mellett.

Bryan Ruiz 1-0 Görögország ellen

A gól után még nagyobb erővel mentek előre a Costa Rica-iak, de a játékvezető nem volt felkészülve a tempóváltásra, simán elnézte Toroszidisz kezezését. Fernando Santosnak reagálni kellett a hátrányra, Mitroglu beküldésével támadóbbá tette csapatát. Ez gyors változást nem hozott, de Duarte a 67. percben megkapta második sárga lapját is, így innentől emberfölényben futballozhatott Görögország.

Santos mutatta játékosainak, hogy innentől csak okosan, de ez nem nagyon ment, Manolasz mészárolta le Campbellt, de sárgával megúszta. A görögök újra és újra kapu elé kerültek, de az utolsó passzokat mindig elszúrták, vagy az egyetlen nagy helyezetüket Navas védte bravúrral. Hiába voltak emberelőnyben és gólhátrányban, a görögök nem mentek igazán előre mindent egy lapra feltéve, tanácstalanul passzolgattak a fegyelmezetten záró Costa Rica-i védők előtt. Egy-egy szélen megjátszott labdából és beadásból próbálkoztak, kevés sikerrel. Aztán, ahogy szokták, a legjobb pillanatban húzták a nyerőt. A 91. percben Gekasz fordult rá, ezt még Navas védeni tudta, de a kipattanót Papasztatopulosz könyörtelenül bevágta. (1–1). A görögök még nagy hajrába kezdtek, a 93. percben Mitroglu fejese csapódott veszélyesen, de Navas újabb bravúrral kipöckölte. Jöhetett a hosszabbítás.

A meccs embere: Keylor Navas

A görögök mintha csak ekkor hitték volna el, hogy emberelőnyben vannak és nyerhetnek, folyamatosan támadásban voltak, teljesen beszorították Costa Ricát, egymás után jöttek a helyzeteik, de mindig volt olyan védő, aki menteni tudott Mitroglu vagy Hrisztodulopulosz elől. A 104. percben aztán Costa Rica vezetett szép kontrát, Kacuranisznak kellett belecsúsznia Campbell beadásába, Brenes tisztán várta a kapu előtt. A görögök a 113. percben megint közel voltak a gólhoz, öten vitték rá két védőre a labdát, de sikerült elszórakozniuk, szélről Hrisztodulopulosz találta telibe Navast. A 121. percben Mitroglu dönthette volna el a meccset, de ki tudta hagyni négy méterről, passzolt labdájába Navas vetődött bele. Costa Rica ekkora már teljesen felörlődött, legtöbb játékosa görcsökkel küzdött, aki elesett, ott is maradt, de így is kihúzták a tizenegyesekig.

A büntetőket mind az öt Costa Rica-i játékos határozottan belőtte, míg a görögöknél a negyediknek rúgó Gekasz hibázott, Navas a jobb oldalra vetődve ki tudta ütni a lövését. Az utolsó Costa Ricai-i Uman is elbírta a terhet, a jobb felső sarokba küldte a labdát, és ezzel a legjobb nyolc közé rúgta csapatát.

Rovatok