Index Vakbarát Hírportál

2006 óta készültek Pirlo megállítására

2014. június 21., szombat 11:53

„Már a 2006-os vb óta elemzem Pirlo játékát, amikor ő volt a torna legjobb játékosa. Meg kell állítanunk, mert ő gondolkodik legtöbbet az olaszok közül” - mondta Jorge Luis Pinto, Costa Rica szövetségi kapitánya még a pénteki, olaszok elleni mérkőzés előtt.

A terve nem vált be tökéletesen, hiszen Pirlo 76 sikeres passzával a második legtöbbet játékban levő olasz játékos volt Daniele de Rossi mögött, annyiban viszont bevált, amit akartak, hogy a passzai döntő többségét nem előre indította, és két védővel, Giorgio Chiellinivel és Andrea Barzaglival, illetve De Rossival passzolt a legtöbbet.

Nagyban ennek köszönhető, hogy Pirlo egyetlen komoly helyzetet sem tudott kialakítani, márpedig az olaszok játéka főként az ő szervezésén múlik. Ám az irányító megállításához kellett a három középső védő is (Costa Rica 5-3-2-es felállásban játszott) Giancarlo Gonzalez vezetésével, akik semmi helyet nem hagytak Mario Balotellinek, Antonio Cassanónak és Alessio Cercinek.

Az pedig, hogy két meccs után két győzelemmel vezetik az előzetesen egyik legnehezebb csoportnak kikiáltott négyest Uruguay, Olaszország és Anglia előtt, csak a külvilágnak meglepetés, Pintónak és játékosainak nem. „Mi uraltuk a meccset, pont, ahogyan arra számítottam. Egy remek csapatot vertünk meg” - mondta Pinto már a mérkőzés után, de a 100 százalékos Costa Rica-i teljesítmény kapcsán felelevenítenénk a kapus Keylor Navas szavait is, aki még a vb előtt mondta ezt:

Uruguay, Anglia és Olaszország mind nagyon erős csapat... akiknek egy továbbjutó helyért kell majd harcolniuk.

És így is lett, hiszen Costa Rica már biztos továbbjutó, sőt, egy döntetlen is elég nekik az angolok ellen ahhoz, hogy csoportelsők legyenek, hiszen már ez a cél számukra. Pedig négy éve, két sikeres selejtező után lemaradtak a vb-ről. A bukás után frissen kinevezett Ricardo La Volpe csak 10 hónapig maradt a válogatott élén, majd jött Pinto, ám voltak, akik már előtte is fontos szerepet játszottak a siker elérésében.

Méghozzá a kínaiak

A helyi viszonylatban kimondottan gazdag ország 2011 márciusában átadott egy 35 ezres, 110 millió dollárból épült stadiont, amit az utolsó centig a kínaiak építettek, mint rengeteg afrikai országban is. A focinak ugyan nagyon jót tett a világszínvonalú létesítmény, ugyanakkor a munkanélküliséggel sújtott országban odaszállított kínai munkások dolgoztak kínai alapanyagokból, ráadásul a Costa Rica-i gazdaság első számú partnere Kína lett a 2007-es megállapodás aláírása után, ami azzal is együtt járt, hogy a korábbi legfontosabb üzletfelüket, Tajvant el kellett felejteniük.

Viszont a remek stadionba - Kína ellen avatták fel -  rögtön az átadás utáni hónapokban olyan csapatokat tudtak elhívni, mint Argentína, Brazília, vagy éppen az akkor még világbajnoki címvédő Spanyolország, a mérkőzések pedig nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a CONCACAF-selejtezőn az Egyesült Államok mögött második helyen, negyedszerre kijutottak a vb-re.

Az eddigi legjobb eredményük még 1990-ben volt, amikor két győzelemmel és egy vereséggel, Brazília mögött jutottak a legjobb 16 közé, ám ott Csehszlovákia simán, 4-1-gyel kiütötte őket. A nyolcaddöntő már most is megvan, ellenfél még nincs, ám ha csoportelsőként jutnak tovább, akkor minden bizonnyal az Elefántcsontpart, Japán, Görögország hármasból kaphatnak.

Rovatok