Index Vakbarát Hírportál

Véres fejjel és piros lappal nem lehet franciát verni

2014. június 25., szerda 00:31

A vörös szín dominált Ecuador és Franciaország meccsén: egy piros lap és egy nagyon vérző fej voltak a legérdekesebb történések a 0-0-s meccsen. A kulcsemberek nélkül játszó franciák erőtlenül és pontatlanul támadtak, a kapus mindent fogott. Ecuador lelkes volt, de tíz emberrel ez nem sokat segített a helyzetén, kiesett. A franciák mennek Nigéria ellen a nyolcaddöntőbe.

Úgy vágott neki a francia csapat az Ecuador elleni csoportmeccsnek, hogy nagyon el kellett volna baltázniuk valamit, hogy kiessenek. A Honduras és Svájc elleni erőlködés nélküli győzelmek után alap volt, hogy őket is átlépik. A dél-amerikaiak már nyögvenyelősebben mentek előre az E csoportban, Svájctól egy unalmas mérkőzésen kikaptak, Hondurast egy góllal verték. Nekik létfontosságú volt a győzelem a riói Maracanában, ahogy a másik meccsen a másik hárompontosnak, Svájcnak is. 

A francia kezdő sokat változott az enyhe tét miatt: Pogba a hondurasi meccshez hasonlóan ismét kezdett , de többek között Sagna, Digne, Koscielny és Schneiderlin is lehetőséget kapott. Ecuadornál az egyetlen változtatás az volt, hogy Caicedo helyett Arroyo került a kezdőbe. Ami még fontos volt, hogy két gólkirály játszott mindkét oldalon: Enner Valencia  és Karim Benzema is három gólnál tartott a kezdésnél. A meccset Noumandiez Doue elefántcsontparti bíró fújta, érdekesség lehet, hogy a holland Björn Kuipers volt a negyedik játékvezető.

Első félidő: A véres kötés

Az első tíz perc anélkül telt el, hogy a közönségnek ordítva kellett volna felugrania. A franciák nyomtak jobban, de értékelhető helyzetet nem alakítottak ki. A 10. percben végre Griezmannak volt egy lövése, ami mellément, nagy riadalmat nem okozott. Aztán jött az ecuadori ijedelem, Enner Valencia Sakho irgalmatlan belépőjétől sérült meg, de hosszas ápolás után visszatérhetett. A 20. percben épült az első veszélyes ecuadori támadás, Valencia lépett ki Pogba eladott labdájával, de lefülelték a védők a szökési kísérletet. Christian Noboát kellett még ápolni egy összefejelés után, nagyon durván vérzett a feje, még az azt beborító hálós kötés se tudta eltakarni, mégis a pályán maradt.

A meccs embere: Alexander Domínguez (Ecuador).

Gyakorlatilag zsinórban jöttek itt már a sérülések, kezdett csontzenévé alakulni a meccs, helyzetek terén viszont nem voltunk túl jól eleresztve, mindkét oldalon csak gyenge próbálkozások akadtak. Nem sokkal később egy beadott szabadrúgást Pogba fejelt rá, Dominguez éppen, hogy utána tudott nyúlni, és fölé ütötte. A túloldalon Enner Valencia válaszolt, Montero beadását fejelte kapura, Lloris térddel hárított, a közönség pedig füttyel jutalmazta a francia passzivitást. 

Második félidő: Öltöző a belépőért

Statisztikák (ECU-FRA)

Labdabirtoklás: 40-60%

Passzok: 229-495

Kapuralövések: 7-13

Védések: 2-9

Szögletek: 1-7

Lesek: 1-1

Szabálytalanságok: 17-6

Sárga lapok: 1-0

Piros lapok: 1-0

A véresfejű Noboa a második félidőben is kezdhetett, de érdekesebb volt, hogy Sagna beadásából Griezmann majdnem gólt rúgott. Pontosabban telibe lőtte Dominguezt, akiről a kapufára pattant a labda. Ez volt a meccs ziccere. Utána a csapatkapitány, manunitedes Antonio Valencia rátalpalt a labdára, megbillent, majd önkéntelenül széttaposta Digne-t. Már csak a harapás hiányzott a brutális belépőből, így is megkapta a piros lapot, Ecuadornak ennyi volt, Valencia meg tudta, hogy bűnös, egy szóval nem reklamálta a pirosat, azonnal indult lefelé.

Ecuador mégsem omlott össze, a meccs képe sem változott: Franciaország impotensen támadgatott, Ecuador pedig veszélyeseket kontrázott. A cserék maradtak a meccs érdekesebb részei – a franciák zsinórban elszúrt, veszélytelen helyzetei mellett –, többek között Giroud és Remy álltak be. Digne ezután megúszott egy durva belépőt lap nélkül, pedig illett volna kapnia.

A. Valencia ezért kapta a piroslapot - Ecuador vs France

A meccset jellemezte a 73. percben üresen, közelről fejelő Pogba esete, aki mellébólintott. Ecuador a végén már mindent bevetett a gólért, nyomtak a lefújásig, de 73 ezres közönség a végén kifütyült minden résztvevőt, jogosan.

Ecuador megy haza, a franciák meg a 16 közé, Nigéria ellen.

Rovatok