Index Vakbarát Hírportál

FIFA: Jézus, mennyi részeg van a vb-n!

2014. július 3., csütörtök 14:07

Ledöbbent a FIFA-főtitkár azon, mennyi részeg drukkert látott a világbajnokságon, pedig korábban ők ragaszkodtak ahhoz, hogy oldják fel a sporteseményekre vonatkozó alkoholtilalmat Brazíliában.

Jerome Valcke egy brazil sportadónak mondta azt, hogy a mérkőzéseken "egy kicsit talán sok részeg volt, megdöbbentett, mennyi ittas embert láttam". Majd rámutatott arra, hogy az alkoholfogyasztás és az erőszak között kapcsolat lehet.

Volt már nézőtéri balhé a tornán, a Mexikó-Horvátország-csoportmeccsen horvátok egy kisebb csoportja támadt mexikóiakra, a Kolumbia-Uruguay-nyolcaddöntőn is egymásnak estek néhányan, de a biztonságiak hamar rendet tettek ott is. A stadionokon kívül már többször akadt gond, az argentin szurkolókat például a rendőrök fegyelmezték meg, miután az Irán elleni győzelmet ünnepelték. 

Brazíliában a vb előtt tizenegy évig nem lehetett alkoholhoz jutni a futballmérkőzéseken, pontosan azért, hogy a balhékat megelőzzék. Aztán jött a világbajnokság, melynek egyik főszponzora egy sörgyár, a FIFA pedig ragaszkodott hozzá, hogy oldják fel a tilalmat. Végül jó kis vita lett az egészből a futballszervezet és a brazil törvényhozás között, de a Konföderációs Kupára és a világbajnokságra feloldották a tiltást. A FIFA nyert, a rendelkezést pedig csak Budweiser-törvényként emlegették, utalva arra, hogy a sörgyár gyakorolt nyomást a FIFA-ra. (Azt viszont már cáfolta a nemzetközi futballszövetség, hogy a szponzoraik adókedvezményt is kapnak az országban.)

Akkor Valcke azzal érvelt, hogy a stadionban sörözés a vb-tradíció része, és ezzel kapcsolatban még vitázni sem hajlandók, most már azt nyilatkozta, az alkoholárusítás kérdését meg kell majd vitatni. 

Egy felmérés szerint a világbajnokság alatt harminchét százalékkal nő meg a sörfogyasztás az országban, a bevételek pedig nyolcszázmillió dollárral ugranak majd meg emiatt. A sör amúgy egyáltalán nem olcsó a stadionokban, egy pohárért tíz-tizenhárom dollárnak megfelelő összeget kell kifizetni. 

Rovatok