Index Vakbarát Hírportál

Az eredmény, a németek meg minden: Rekordokat döntött meg az 1-7

2014. július 9., szerda 07:50

A 2014-es brazíliai világbajnokság rekordokban leggazdagabb mérkőzése volt az első elődöntő.

Toni Kroos: 69 másodperc alatt két gól

A Real Madrid legfrissebb igazolása – 25 millió eurót fizettek érte a Bayernnek, még időben, mert most már nem biztos, hogy ennyiért hozzájutnának – dropból meglőtt egy labdát ballal 15 méterről, Julio Cesar csak beleütött.

Majd egy perc múlva labdát szerzett Fernandinhótól saját térfele közepén, balra passzolt, Khedira visszatette neki, így a középpályásnak csak az üres kapuba kellett gurítania. Meg is tette, jobbal. Guardiola már nem biztos, hogy lemondana róla. (Ráadásul az első német gól előtt ő csavarta a szögletet Müller lábára.)

Brazília minden idők legsúlyosabb vereségét szenvedte el

Uruguay 1920-ban 6-0-ra verte az ötszörös világbajnokot, igaz, akkor még egyszer sem volt világbajnok az ország. Oscar gólja az utolsó pillanatokban csak arra volt jó, hogy holtversenyes vereség legyen a kedd esti, ne szimplán a legbrutálisabb.

1975 óta nem kaptak ki a brazilok tétmeccsen otthon

Akkor a Cubillassal felálló Peru verte őket Copa America-meccsen, ez a sorozat egy lényegesen súlyosabb kudarccal ért véget. A helyszín egyébként ugyanaz volt, mint most: Belo Horizonte.

Az elődöntő legnagyobb rekordja

1954-ben az NSZK 6-1-re verte az osztrákokat, most ezen a csúcson is javítottak egyet. Akkor a döntőben a német csapat 3-2-re verte a magyarokat.

Rekordgyorsaságú négy gól

Magyarország szegényebb lett egy csúccsal, hiszen amikor 1982-ben 10-1-re vertük Salvadort, hét perc kellett négy gólhoz. A 69. perc és a 76. perc alatt sikerült négyet lőni, a németeknek most hat perc elég volt a négy találathoz.

A 2014-es vb leggólgazdagabb meccse

Nyolc gól nem volt még 2014-ben, a Svájc–Franciaország 2-5-ös eredményét döntötte meg a keddi elődöntő. Utoljára nyolcgólos találkozó 2002-ben volt, akkor a németek 8-0-ra verték Szaúd-Arábiát. Klose négyet vágott.

Miroslav Klose

Amikor a német csatár belőtte a második német gólt, nyilvánvaló lett, hogy a ő világbajnokságok legeredményesebb csatára. A tizenhatodik góljával a tizenöt gólos Ronaldo már csak a második. A brazil Fenomeno azt mondta még a német–francia negyeddöntő előtt, hogy nem bánja, ha a rekordját Klose dönti meg, mert nagyszerű csatár, és a rekordok sohasem örökéletűek. A 36 éves Klosénak először Scolari gratulált, 2002-ben fordított volt a szereposztás, egy sokkal erősebb brazil válogatottat vezetett akkor Scolari, és egy sokkal gyengébb német válogatott csatára volt Klose. A vb-döntőben a brazilok 2-0-ra nyertek. 

+1: Nem fért ki az eredményjelzőre

Amikor a FIFA hivatalos tévés közvetítésében megjelent a gólszerzők névsora, nem fért ki a boxba a németek összes gólszerzője, ezért hogy látszódjon Schürrle duplája, az első gólt jegyző Müller neve gördült ki a keretből. Ilyenre sem nagyon emlékszünk.

Rovatok