Index Vakbarát Hírportál

Franciaország nem szakadt meg

2014. június 26., csütörtök 13:20

Franciaország rápihent a következő körre A felforgatott francia válogatott félgőzzel játszva szerezte meg a biztos csoportelsőséget jelentő egy pontot Ecuador ellen. Edzői elemzés.

Ecuadornak nyernie kellett a franciák ellen, ha továbbjutásról álmodott, hiszen az valószínűsíthető
volt, hogy Svájc megveri Hondurast. Deschamps csapatában Varane, Debuchy, Evra és Valbuena pihenőt kapott, Cabaye pedig eltiltását töltötte, de azért így is ott volt a csapatban Pogba, Benzema és Griezmann.

Sajnos sem taktikai csemegét, sem gólt nem hozott a mérkőzés.

A dél-amerikaiak a „majd csak lesz valahogy” taktikát választották. Mélyen, két négyesláncban megszállták a térfelüket, és várták a francia támadásokat. Támadójátékuk a hosszú passzokra épült, mind rendezetlen, mind rendezett védelem ellen.

Az volt az elképzelés, hogy berugdossák a védők mögé a labdákat, a gyors emberek meg majd befutják azokat. Azonban hosszú labdáik nagyon nagy hányada pontatlan volt, így elvétve tudtak csak a kapu elé kerülni.

Bal oldalon a sikeres ecuadori hosszú passzok (sárgával a kulcspasszok), jobb oldalon a sikertelen próbálkozások. Előre irányuló átadásból nem sok sikeres volt. (forrás: squawka.com)

A kiállítás után pedig még mélyebben védekeztek, gyakorlatilag a büntetőterületük előterében. Ez is, meg a franciák labdavesztések utáni visszatámadása is csak még tovább nehezítette a támadásvezetést.

Franciaország

Didier Deschamps magasan feltolta a két szélsőhátvédjét, Sagnat és Digne-t, ők gyakorlatilag nem az ellenfél szélső középpályásait, hanem szélsőhátvédjeit tartották sakkban, így egész nagy szabadság jutott Sissokónak és Griezmannak.

Az ő feladatuk az volt, hogy az ecuadori védelem és középpálya között találjanak üres területet, és ott kérjék el a labdákat.

A másik fontos elem a támadójátékukban egy adott oldal túltöltése volt. Sissoko és Griezmann
is szabadon mozgott keresztbe, gyakran egy oldalon bukkantak föl, hátha sikerül létszámfölényt
kialakítani, ám ha sikerült is, akkor is az utolsó labdaérintések rosszak voltak.

Igazán komoly helyzetekig csak emberelőnyben jutottak. Mivel a térfelük közepét nagyon jól
zárták az ecuadoriak, ezért a franciák távoli lövésekkel és beadásokkal próbálkoztak. Azonban 39
beadásukból mindössze 9 talált csapattársat, lövéseik pedig vagy elkerülték a kaput, vagy a remek
napot kifogó Dominguezben akadtak el.

Összegzés

Ecuador úgy gondolkodott, hogy nem szabad gólt kapniuk, egyet pedig majd csak találnak egy
pontrúgásból vagy kontrából. Parádés helyzetkihasználással ez még akár sikerülhetett is volna, de inkább védekezésben nyújtottak kimagaslót.

Franciaország nem szakadt meg a győzelemért. Erősen támadó felfogásban mentek, mentek előre, ám túl kiszámítható és sablonos volt a játékuk. Hiányzott Valbuena kreativitása. Azonban a csoport első helyét így is megszerezték.

Nagy csapat ellen viszont még nem láttuk őket játszani, nem tudni, egy tekintélyes ellenfél ellen mit tudnak. Ezt nem Nigéria ellen fogjuk látni a nyolcaddöntőben, viszont a nyolc között már Németország jöhet.

Rovatok