Index Vakbarát Hírportál

Németország véres verejtékkel, jöhetnek a franciák

2014. június 30., hétfő 00:55

Nem volt szuperjó színvonal, de ritkán látni ekkora küzdelmet és akarást futballmeccsen: Algéria hosszabbításra kényszerítette a németeket, és csak 2-1-gyel esett ki a vébéről. Franciaország-Németország negyeddöntő következik.

Az egyik leglefutottabb nyolcaddöntőnek tűnt a kezdés előtt a német-algériai, de a valóság teljesen más lett, mint ahogy sejteni lehetett. Az afrikaiak nem zárkóztak be, nem építettek védőfalat, inkább passzoltak és támadtak, a németek meg meg is lepődtek.

Neuer kifutásával kezdődött a meccs, messzire kijött a kapus, és már a szögletzászló környékén becsúszva szerelte Slimaint, ha nem érkezik, és csúszik be, a támadó egy az egyben vezethette volna rá a labdát, vagyis jól döntött.

Feghoulié volt a következő nagy helyzet, remek csellel ment el a jobb oldalon, de ahelyett, hogy két jól helyezkedő társát megjátszotta volna az ötös környékén, messzire elrúgta a labdát.

A német jobbhátvéd, Mustafi nagyon gyengén futballozott, sorra jöttek a helyéről az afrikai támadások. Sőt, egy gól is, de tényleg les volt, így jó, hogy a bíró nem adta meg.

Ghoullam pedig már egyenesen ziccert rontott, amikor Mustafi mögé került, és balról vezette kapura a labdát, de szörnyen rosszul lőtte mellé.

A félidő közepétől kezdett feljavulni Özil, és ez német támadásokat eredményezett. Volt egy jó lövése, ami kipattant a kapusról, majd Kroos próbálkozott távolról, és az is kijött M'Bolhiról: Götze előtt ziccer adódott így, de közelről gurítás helyett a kapusba bombázta a labdát. (Götze újra átlag alatt teljesített, a szünetben le is kapta Löw kapitány, Schürrlét hozta a helyére.)

Algériai helyzet zárta a félidőt, Mostefa lövése pattant meg, alig mellé.

A szünet után a németek összekapták magukat, és bár az első félidőben is majdnem 70%-ban birtokolták a labdát, a klasszikus egykapuzás ekkor kezdődött. Mustafi viszont M'Bolhi kezébe fejelt, Lahm nagy lövését pedig tényleg ujjheggyel tolta fölé a kapus.

Igen kemény meccs volt, talpalások, belemenések, odarúgások, de a brazil bíró mindent engedett, a 70. percig mindössze egy sárgát osztott ki, az algériai Halliche-nak, aki Scweisteigert rúgta fel még a szünet előtt.

Húsz perccel a vége előtt megsérült Mustafi, Khedira jött a helyére, így Lahm mehetett vissza jobb-bekknek, eredeti pozíciójába, a középpályás meg elfoglalta szokásos posztját.

Neuer ekkor már úgy 20 perce nem járt új posztján, söprögetőben, de jött egy hosszú labda előre, és ő kiszaladt, taccsra fejelte a kitörő csatár elől. Nagyszerűen játszotta az évtizedek után reaktivált söprögetőt, és még kapusként is hibátlant nyújtott. Eredeti helyén Slimani tesztelte, simán fogta a középre menő labdát.

Lahm visszaállásával feljavult Algéria, de csak rövid időre, mert Müllert nem tudták tartani a jobb oldalon, beadását Schweinsteiger fejelte mellé, majd Khedira tette Müller fejére a labdát, de M'Bohli védett, a kipattanót Schürrle tette rá, egy védő meg kirúgta a vonalról. A szöglet után ismét a hátvédek tisztáztak a gólvonalról egy jó fejest. A németek feljebb kapcsoltak, nagyon veszélyesek voltak, de a kontralehetőség megmaradt Algéria előtt.

Egy nagyon furcsán elszórakozott német szabadrúgás után, aminél a labdát átlépni akaró Müller elcsúszott, jött is az algériai ellentámadás, Neuer újra söprögetőben volt, és bedobásra mentett a kapujából vagy 30 méterre kifutva.

A ráadásban már Lahm is középre keveredett, de az ötösön Halliche mentett előle szögletre, amit M'Bohli lehúzott - jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

Amiből csak két perc ment el, és máris vezettek a németek. Müller húzott el most a bal oldalon, jól adott középre, kissé Schürrle mögé, aki azért megpróbálta sarokkal kapura tenni a labdát - sikerült is neki, bár tökéletesen nem találta el, egy gólhoz így is elég volt.

Négy perc múlva már Özil vezette egy az egyben a kapusra a labdát, de a visszacselnél Halliche szerelte. Óriási helyzet volt ez is.

Müller két perc múlva 22-ről lőtt, centikkel a bal alsó mellé.

Közben Halihodzsics algériai kapitány elvégezte két megspórolt cseréjét, 20 perce maradt az egyenlítésre.

Nem ezért, de azonnal helyzet adódott előttük. Egy szöglet után Khedira lyukat rúgott a 16-oson belül, a lecsorgót Mostefa izomból mellédurrantotta. Ziccer volt, hihetetlen nagy helyzet.

A 108. percben lesérült Schweinsteiger, a fiatal Christoph Kramer jött a helyére, mindössze harmadszor lett válogatott.

A németek uralták a meccset, több helyzetük volt, Algéria az ötösről is szabadított fel üres kapunál, de a 118.-ban Slimane megindult, és egyedül mehetett kapura, ám Boateng simán befutotta, és szerelte.

Az ellentámadásból meg jött a kegyelemdöfés. Özil volt ziccerben, de rosszul vette át, úgyhogy inkább középre passzolt. Schürrle már úgy gurított kapura, hogy csak két védő állt a vonalon, és az egyik kirúgta. Özilhez passzolt, aki a két hátvéd és a kapus feje fölött bevágta, 2-0, eldőlt - gondoltuk, ám a középkezdésből Algéria szépített, egy nagykeresztre Jabou érkezett tökéletesen, bal alsóba belsőzött.

Germany vs Algeria 2014 All Goals 2-1

Félperce maradt Algériának, és Feghouli össze is hozott egy erőtlen fejest, Neuer simán lehúzta. Ennyivel ért véget a vártnál sokkal jobb, keményebb és izgalmasabb nyolcaddöntő.

Péntek este hattól német-francia, az sem lesz semmi, főleg, hogy 28 éve nem volt.

Nyolcaddöntő:


Németország-Algéria 2-1 (0-0, 0-0, 1-0)

Porto Alegre, Beira-Rio Stadion, 42 ezer néző, v: Sandro Ricci (brazil)
    gólszerzők: Schürrle (92.), Özil (120.), illetve Dzsabu (121.)
    sárga lap: Lahm (107.), illetve Halisz (42.)

    Németország:
Manuel Neuer - Shkodran Mustafi (Sami Khedira, 70.), Per Mertesacker, Jerome Boateng, Benedikt Höwedes - Bastian Schweinsteiger (Christoph Kramer, 109.), Philipp Lahm, Toni Kroos - Mesut Özil, Thomas Müller, Mario Götze (André Schürrle, a szünetben)

    Algéria:
Rais Mbolhi - Aissza Mandi, Medi Musztafa, Szaid Belkalem, Rafik Halisz (Madzsid Bugerra, 97.), Fauzi Gulam - Medi Lacen - Szafír Taider (Yacine Brahimi, 78.), Sofiane Feguli, Iszlam Szlimani - El Arabi Szudani (Abdelmumene Dzsabu, 100.)

Rovatok