Index Vakbarát Hírportál

Ghánát is bundázáson kapták

2014. június 23., hétfő 10:38

Közös nyomozásba fogott az angol Telegraph és a Channel 4 Dispatches műsora, és hat hónapnyi kutatás után bizonyítékokra bukkantak, hogy Ghána több válogatott meccset is eladott – írta az újság vasárnap.

A Telegraph munkatársai egy korábbi FIFA-nyomozóval együtt olyan üzletembereknek adták ki magukat, akiket érdekelne egy-két mérkőzés „támogatása.” A ghánai szövetség egyik vezetője, Obed Nketiah, valamint egy hivatalos FIFA-ügynök, Christopher Forsythe arról biztosította őket, hogy a kiválasztott mérkőzésekre megfelelő bírókat tudnak delegálni. Ezután a szövetség elnöke is találkozott velük és az újságírókkal, akikkel meg is állapodtak, meccsenként 170 ezer dollárban (38,25 millió forint).

Forsythe állítása szerint a befektetők akarata szerint alakultak volna a meccsek. „Ezért hozzuk mi a bírókat, hogy minden rendben legyen. Hogy maguk pénzt keressenek” – idézte az újság Forsythe szavait, aki azt is elmondta, persze azért a bíróknak is kell juttatni egy kisebb összeget.

A londoni találkozó után, melyen Forsythe azt is állította, hogy akár ghánai és angol csapatok között is tud bundázott meccseket szervezni, egy listát is megadott olyan afrikai és európai válogatottakkal, akikkel biztosan nem lesz gond.

A második találkozó Miamiban volt, nem sokkal a Ghána–Dél-Korea felkészülési meccs előtt, mely az afrikai csapat utolsó mérkőzése volt a világbajnokság előtt. Ekkor a magukat üzletembereknek kiadó újságírók már a ghánai szövetség elnökével, Kwesi Nyantakyival is találkoztak. Ekkor ő is aláírta a meccsenként 170 ezer dolláros megállapodást, ami egyébként a FIFA alapszabályait súlyos mértékben sérti.

A meccsekre az augusztusi és a decemberi felkészülési időszakban került volna sor, tétmeccsekre nem fogadtak el ajánlatot. Amikor a Telegraph újságírói Forsythe és Nketiah előtt felfedték kilétüket, mindketten tagadták szerepüket a bundázásban.

Nketiah állítása szerint el sem olvasta a szerződéseket, ezért nem is tudta, hogy azok bundáról szóltak. Az ő tudomása szerint rendes, FIFA által ellenőrzött mérkőzésekre készültek és fogalma sem volt róla, hogy Forsythe 30 ezer fontot kért a ghánai szövetség nevében. „Ezek mind hamis vádak, életemben nem csinálnék semmi ilyesmit” - mondta a ghánai U20-as csapat vezetője.

„Hogy őszinte legyek, minden, amit a bundázásról mondtam, csak az én agyam koholmánya volt, mert amilyen naiv vagyok, azt sem tudom, hogy megy ez pontosan. Csak azért ígérgettem, hogy legomboljak magukról egy kis pénzt” - védekezett Forsythe.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a FIFA tesz-e lépéseket a Telegraph vádjai alapján.

Rovatok