Index Vakbarát Hírportál

Brazília Argentínát üti a vb-döntőn

2014. május 29., csütörtök 13:28

A Goldman Sachs közgazdászai szerint Brazíliának van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a futball-világbajnokságot.

A Goldman Sachs a világbajnokságon részt vevő csapatok korábbi tétmérkőzéseit (1960 óta több mint 14 ezret) elemezve, bonyolult statisztikai modellekkel hozta ki, hogy Brazíliának 48,5 százalék esélye van a végső győzelemre.

Utána óriási a szakadék, a következő favorit, Argentína 14,1 százaléknyi esélyt kapott a számítások alapján. A harmadik helyre Németország került 11,4 százalékkal. A világbajnoki címvédő Spanyolországnak 9,8 százalékos esélye van vb-t nyerni.

Utánuk még Hollandiának van sansza (5,6%), de a többi csapatot el is felejthetjük a Goldman Sachs szerint, jó, ha egy százalékot elértek.

Az abszolút lúzer kategóriába Kamerun, Japán, Costa Rica, Honduras, Ghána, Algéria, Irán került be, nekik egyetlen tizedszázalék esélyük sincs az számítások alapján.

A Goldman Brazíliát, Németországot, Argentínát és Spanyolországot várja a legjobb négy közé, és azt hozta ki, hogy a döntőben Brazília 3-1-re veri Argentínát, ami a spanyolokat büntetőkkel győzi le az elődöntőben.

A befektetési bank 1998 óta most ötödször készített modellt a vb-re, de hiába a rengeteg adat, nem mindig jön be a számítása. 2010-ben is Brazíliát tette első helyre, mégis a második legmagasabb oddsú Spanyolország nyert.

A Goldman partnerei között közvélemény-kutatást is végzett. Nem meglepetés, de aszerint Neymar, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo lesznek a legjobb csatárok. Az álomcsapatba rajtuk kívül még Eden Hazard (Belgium), Andres Iniesta, Sergio Ramos (Spanyolország) Franck Ribéry (Franciaország) Dani Alves, Thiago Silva (Brazília), Philipp Lahm, Manuel Neuer (Németország) került.

A világbajnokság ideje alatt a Goldman frissíti majd modelljét. Itt olvasható a részletes elemzés a vb-esélyekről.

Rovatok