Index Vakbarát Hírportál

Büntetőgyilkos kapus vitte négy közé Hollandiát

2014. július 6., vasárnap 01:14

Costa Rica majdnem csodát tett, 120 percig ellenállt Hollandiának, miközben csak egyszer lőtt kapura. A tizenegyespárbajt azonban az utolsó pillanatban becserélt Tim Krul kapus döntötte el, két Costa Rica-i kísérletet is megfogott az ötből. A gólnélküli döntetlen után 4-3-mal ment tovább Hollandia, ami 80 percig nem is akarta kihozni magából a maximumot.

A nyolcaddöntőben Costa Rica és Hollandia is megmutatta már, hogy elképesztően tudnak küzdeni. A közép-amerikai csapat a görögök ellen brusztolt ki döntetlent úgy, hogy csak tízen voltak egy órán keresztül, míg a hollandok Mexikó ellen tudtak fordítani az utolsó tíz percben.

A negyeddöntőre nagyobb önbizalommal a hollandok jöhettek nagyobb önbizalommal, Louis van Gaal kapitány szerint neki van a legjobb 23 játékosa a mezőnyben. A védekező stílusú Costa Rica számíthatott rá, hogy három csatárral lerohanják őket.

A hollandok azonban nem siettek, a kezdés után lassan járatták a labdát, de nem sok elképzeléssel. Hiába várták, a Costa Rica-iak nem nyíltak szét, nem támadták meg őket. Hat percnek kellett eltelnie, mire a kapu elé kerültek, de Van Persie kezezett, így nem lett semmi az akcióból. Ezután már könnyebben játszották át a középpályát, de helyzetük így sem lett. A passzpontosságon biztosan sikerült javítaniuk, de a tikitaka holland változata is unalmas. A Costa Rica-iak meg annak örültek, ha meg tudták tartani a labdát.

Először a 20. percben tudtak a holland kapu elé kerülni. Gamboa ment el jobb szélen, de középre adását kirúgták. Egy perccel később a hollandok jöttek, először futották le a védőiket, egy visszapassz után Depay hozta helyzetbe Van Persie-t, közeli lövését védte Navas kapus, majd a kipattanó után bombázó Sneijder is.

Robbenék megtalálták a ritmusukat, egyre simábban jutottak kapu elé, de ezáltal a Costa Rica-iak is több teret kaptak. A 30. percben Ruíz eladott labdájából indult egy holland akció, de a kisodródott Depay lövését Navas védte.

Négy perccel később a Costa Rica-i szabadrúgás okozott zavart a holland védelemben, de sikerült Borges fejese után kirúgniuk a büntetőterületről a labdát, amivel Robben meg is indult. A csatárt csak szabálytalanul tudták megállítani, de szabadja borzasztó rosszra sikerült. A következőből viszont már Sneijder veszélyeztetett, de Navas odaért a jobb felső felé tartó csavarásra. Az ívelgetéseken és szabadokon kívül azonban Hollandia nem nagyon tudott mást mutatni, vissza-visszatértek a semerre nem mutató passzolgatáshoz. Nem is volt oktalan a nézők folyamatos füttykoncertje.

2. félidő

A második félidőben sem nagyon változtak a taktikák, továbbra is csak a pontrúgások hoztak izgalmat. Az 53. percben Robben középre gurított labdáját Sneijder lőtte el váratlanul. Egy óra után végre Costa Rica is végigvitt egy kontrát, a középen labdát váró Campbellt azonban ügyesen eltakarították az utolsó pillanatban, nem tudott kapura lőni.

Az első látványos holland akcióra a 68. percig kellett várni, Robben gyorsított fel a jobb oldalon, majd tört be a 16-osra, Van Persie-vel kényszerítőzött, de a visszatett labda rövid lett neki. 

Ahogy Mexikó ellen, úgy ezen a meccsen is az utolsó tíz percben kezdtek el igazán hajtani. A 82. percben Sneijder dönthette volna el a meccset, de szabadrúgása kipattan a kapufáról. Aztán Navas mutatott be bravúros védéseket. A 88. percben Van Persie szakadt el a védőjétől, Sneider tökéletesen tekert elé, de a csatár megbotlott, el sem tudta találni a labdát.

A négyperces ráadás is thrillerré vált, Van Persie szabadrúgását védte Navas, de nem szabadult fel a kapu, Blind remekül gurított a kapu elé, ott három holland is lemaradt, majd Van Persie belsőzhette rá, Navas helyett Tejeda lépett bele a lövésbe, végül a kapufáról pattant ki.  A Costa Rica-iak így kiharcolták a hosszabbítást.

Hosszabbítás

A hosszabbításban is maradt a holland nyomás, de Vlaar veszélyes fejesén rajta volt Navas, akit aztán egy nagyon rossz kifutás után ápolni kellett, Kuyttel ütközött össze. Robben folyamatosan pörgött, végig őt tűnt a legmotiváltabbnak, minden labdára ráment, a hosszabbítás első félidejének végén már passzolni sem passzolt, egyedül akarta eldönteni a meccset. Kúszott, mászott, műesett, de nem nagyon akadt társa. A 107. percben Acosta rúgta fel egy sárga lapért, de Robben a szabadot csúnyán elrontotta.

Az utolsó tíz percben a hollandok is kicsit szétestek, Costa Rica is tudott már kontrázni, a 117. percben Cillessen védett bravúrral, Urena lőtt kapura. Ez volt csapata első kaput eltaláló lövése. Hollandia is ment előre, de a Costa Rica-i falon nem tudtak áttörni, az átlövésekkel és emelésekkel pedig nem sokra mentek. Sneijder még lőtt egy kapufát, de ennyi volt. Van Gaal pedig merészet húzott, az életében 11-est nem védő Cilessen helyett Tim Krult hozta be kapuba.

Hollandia-Costa Rica 11-esek

Húzása pedig nemcsak merész volt, hanem be is jött, a második Costa Rica-i lövő, Ruíz bal alsó sarok felé tartó kísérletét fogta ki. Ezzel lépéselőnybe került a holland válogatott, amelynek tagjai nagyon határozottan lőtték a büntetőket. Van Persie, Sneijder, Robben és Kuyt is nagyon jól helyezte. Az utolsó párnál már nem is kellett hollandnak lőnie, Umana próbálkozását is megfogta Krul, és ezzel Hollandia 4-3-ra nyert 11-esekkel.

Krul messze felülmúlta önmagát, a negyeddöntő előtt nem volt túl jó a mérlege, pályafutása alatt húsz büntetőből csak kettőt tudott védeni, most ez ötből összejött neki.

A szerdai elődöntőben Hollandia Argentínával fog játszani.

Rovatok