Index Vakbarát Hírportál

James az a hős, akire 20 éve vártunk

2014. június 29., vasárnap 15:04

Négy meccsen öt gólt lőtt, ezzel vezeti a góllövőlistát a kolumbiai James Rodriguez. A bal lábas támadó középpályás két gólpasszt is adott, mindenki róla áradozik, nem alaptalanul. A társaival együtt mégis ők lesznek a szimpatikus vesztesek?

Kolumbia történelmi sikert ért el, először jutott be ugyanis a világbajnokság legjobb nyolc csapata közé. Az Uruguay elleni 2-0-s győzelem mindkét gólját a 22 éves James Rodriguez szerezte, de emellett jól is játszott, abszolút megérdemelten lett a meccs embere. Négy meccséből negyedszer is őt választották egy meccs legjobbjának.

Akit a leghíresebbek magasztalnak

Kolumbia a negyeddöntőben Brazíliával találkozik, és milyen érdekes, hogy amikor Kolumbia utoljára legyőzte a brazilokat, 1991 július 13-án, James Rodrigez éppen egynapos volt. A nevét pedig a James Bond filmek ihlették.

Hogy azóta hova jutott, azt a világhírű kolumbiai énekesnő, Shakira és a világ legjobb kosarasa, Lebron James éjszakai twittjeivel érzékeltetjük. Shakira ezt írta:

James!! Varázslatos!!!

Lebron pedig kerek-perec kijelentette, James Rodrigez az új kedvence, aztán viccesen hozzátette, hogy ebben nyilvánvalóan segít a névrokonság is.

„Ő az a játékos, akire ez az ország húsz éve várt. A tehetsége nyilvánvaló, az összjátéka, a kombinatív készsége is magasan átlag feletti, és a játékában mindig ott van a szenvedély. Ilyen hősre várt az országunk. Minden idők legjobb kolumbiai futballistája lehet, de még azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer a világ legjobb futballistája lesz” - mondta róla Carlos Valderrama, az ország futball-legendája, a legjobb kolumbiai futballista, és aki nem utolsósorban James példaképe.

A válogatott argentin kapitánya, José Pekerman is megerősítette, könnyen előfordulhat, hogy egyszer ő lesz a világ legjobb játékosa, mert minden megvan benne ehhez. Pekerman véleménye már csak azért is figyelemre méltó és hiteles, mert látott pár tehetséget Argentínában is, az U20-as csapattal többször is világbajnokságot nyert.

Egy világbajnokságon a sok jónak nevezhető produkció hamar feledésbe merül, ha csak egy olyan emlékezetes gól is akad, mint Rodriguezé.  Szombaton Uruguay ellen 23 méterről lőtt. Ezt a gólt évekig ismételni fogják, oktatófilmek tananyaga lesz, hogyan kell kapura fordulni, eközben pontosan lőni. Uruguay kapitánya, Ocsar Tabarez csak annyit mondott, ennél szebbet nem látott a vb-történelemben. Ebben az első gólban benne volt a személyisége, hogy meg akarta csinálni, és eközben az egyetlen választható megoldást hajtotta tökéletesen végre.

Hogy milyen ez a személyiség, annak érzékeltetésére visszanyúlunk a világbajnokság előtt a vb-felfedezettjeit jósolgató cikkünkhöz. Ezt írtuk róla: Mindenki Cristiano Ronaldo posztján játszik. Persze ez túlzás, de sokkal több a jó bal szélső, mint aki a jobbon bevethető, és ezt mindjárt meg is mutatjuk, csak gyorsan szögezzük le, hogy a legjobb szélső (eredeti posztja szerint) a jobbról érkezik. Ő nem más, mint a Monacóban játszó James Rodríguez, aki 45 millió eurós vételára ellenére még nem nagyon ismert, hiszen klubcsapata nem játszhatott még európai sorozatban, de a vb után már nem marad ismeretlen. Nagyon gyors, erőszakos, rengeteg szabadrúgást harcol ki, amiket kivételesen jó technikával is vállal el, de fő fegyverei az elfutások, a hajszálpontos indítások és távoli lövései. A Monacóban főleg középen volt, de mindkét szélre kimozog. Sokan igazi dél-amerikai 10-est látják benne, ahol szintúgy tökéletesen tud játszani. Nevét spanyolosan Hamésznak ejtik hazájában és Franciaországban is.

Az igazi tízes

A szombat esti meccs után Angliában és Németországban egyöntetű vélemény, hogy ezen a vb-n Rodrigez az igazi tízes játékos – ez is a mezszáma -, aki helyzetet teremt, ha kell mozgatja a társait, és a kapu előtt is feltalálja magát.

Francisco Maturana, a kilencvenes évek nagy kolumbiai generációjának kapitánya azt mondta róla, már nagyon fiatalon feltűnt a kivételes labdaérzéke és az a hatalmas motiváció, amivel pályára lépett.

Az U20-as csapatunknak ő volt a motorja, és nemcsak az örökös nyerni akarásával. Mexikó ellen azonban kevés volt mindez a 2011-es vb-n, mert nem voltak megfelelő társai.

Azon a 2011-es tornán Kolumbia hazai pályán remekül indult a csoportjában, Malit, Franciaországot és Dél-Koreát legyőzve jutottak el a tizenhat közé, ahol Costa Ricát verték ki (3-2), de a negyeddöntőben Mexikó erősebb volt, és 3-1-re nyert. Igen, mind a két csapatban már ott játszottak a mostani vb-ről ismerhető játékosok.

Ugyanabban az évben a touloni nemzetközi tornán, ahol számtalan tehetség feltűnt már, Rodrigez volt a legjobb játékos. Kolumbia tizenegyesekkel nyerte a franciák előtt, a tornán két gólt lőtt Rodriguez, pontosan annyit, amennyit Futács Márkó. Magyarország az U20-as vb-bronzzal váltotta meg ide a helyét, a magyar center a Diósgyőrből a nyáron szerződött a török újonchoz (Mersin), nem ugyanazon a fejlődési pályán mozognak.

Hogy milyen érzéke volt már fiatalabb korában, ahhoz nézze meg ezt a videót, szögletből lőtt gólt.

Rodrigez Cucutában, a venezuelai határhoz közeli 600 ezres városban született, ahol 32 fok az évi átlaghőmérséklet és 70 százalékos a páratartalom, vagyis jól fogja bírni a fortalezai klímát, ahol a brazilok elleni negyeddöntő lesz.

A Tolimense akadémiáján kezdett futballozni, ami a világ leghirhedtebb drogbárójához, Pablo Escobarhoz volt köthető, neki nem is a szülei egyengették az útját. Onnan Envigadóba ment, és tehetségét jól mutatja, hogy már 15 évesen bemutatkozott a kolumbiai első osztályban.

Majd két év múlva már az argentin Banfield játékosa, és 2351 percet volt a pályán, 29 meccset, és a bajnoki címhez az ő tudása is kellett. Ott szúrta ki a Porto, le is igazolta ötmillió euróért 2010-ben, ahonnan 2013-ban Dmitrij Ribolovjev orosz milliárdos által felvásárolt Monaco vitte el 45 millió euróért. Már 2011-ben gólt lőtt a Bajnokok Ligájában, de akkor az orosz Zenit ellen csak a szépítésre volt elég a találata. Egy év múlva már az ő góljával verték a PSG-t a csoportkörben 1-0-ra. Eközben a bajnokságban is sziporkázott, a 2011-12-es szezonban 13 gól került a neve mellé.

Carlos Valderrama úgy gondolta a vb előtt, hogy most jön el James nagy vizsgája, de biztos volt benne, hogy megállja a helyét, nem is akárhogyan.

Négy meccs után kijelenthető: James felnőtt a feladathoz, a legutóbbi hat válogatott meccsen egyaránt gólt lőtt, ezek közül pedig négy a vb-re esett, vagyis mindegyik vb-meccsen is eredményes volt. Ráadásként fontos, első gólt lőtt Elefántcsontpartnak és Uruguaynak is, és a két felkészülési meccsen is az övé volt az első gól, ami mindig fontosabb a többinél.

Huszonhatodik válogatottságán a tizedik gólját lőtte.

Kolumbia gólkülönbsége egyébként 11-2-es, az eddig igen keveset mutató Brazília tarthat a pénteki negyeddöntőtől.

Kolumbia lesz a szimpatikus vesztes?

A fogadóirodák még mindig sokkal inkább hisznek a futball kiszámíthatatlanságában és igazságtalanságában, mert Kolumbiát kevesebbre értékelik, mint a házigazda brazilokat. A brazil győzelem kétszeres pénzt sem, míg egy kolumbiai sikerre majdnem ötszörös pénzt fizetnek.

Aki Brazília végső sikerére fogad, 3,5-szeres pénzt kap, Kolumbia aranyérme 13-szoros, ami alapján világos, hogy inkább a szimpatikus vesztes szerepét osztoják Jamesékre, akik kieséséért a világ szíve vérzik majd.

Rodriguez a továbbjutás után visszafogottan értékelt. „Nagy álmom vált valóra azzal, hogy a Maracanában gólt lőttem. Azt gondolom, helyes úton járunk, és mindenki azt gondolja a csapatból, hogy sokáig juthatunk. Ehhez azonban nagy alázat kell, nem elég csak a győzelem iránti feltétlen vágy."

„Sokan kérdezik tőlem, hová szeretnék eljutni. Nem gondolom, hogy a stílusomnak az angol liga lenne a megfelelő, jobban érezném magam Spanyolországban, az ottani futballban szeretnék kiteljesedni. Mondjuk a Real Madridban, ami közelebb áll a szívemhez. Nagyon jó érzés sok ember előtt játszani, és annak a sok embernek örömet okozni. Remélhetőleg eddig nem csalódtak bennünk.”

A vb döntőjét július 13-án rendezik, egy nappal előtte lesz a 23. születésnapja.

Rovatok